Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις-Τι να προσέξετε
Άρχισαν σήμερα, Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις του 2014, οι οποίες θα ...
Τη Δευτέρα οι εκπτώσεις-Ανοικτά την επόμενη Κυριακή
Την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου ξεκινούν οι τακτικές χειμερινές ...
Εκπτώσεις… προ των εκπτώσεων!
της Σέβης Σαλαγιάννη (salagianni@attikipress.gr)   Στις 15 Ιουλίου κάνουν φέτος ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Δεν πήγαν τόσο καλά οι χειμερινές εκπτώσεις

Δεν πήγαν τόσο καλά οι χειμερινές εκπτώσεις

Μειωμένη κατά 19,2% ήταν σε μέσα επίπεδα η αγοραστική κίνηση στις χειμερινές εκπτώσεις του 2014 σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2013 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), ενώ ο εκτιμώμενος τζίρος για την τρέχουσα εκπτωτική περίοδο εκτιμάται περίπου στα 4,7 δισ. ευρώ.

Έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που διεξήχθη σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους όλης της επικράτειας σημειώνει ότι την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων παραμένει η πιο θετική περίοδος μέσα στις εκπτώσεις, συνολικά υπήρχαν μεγάλα ποσοστά έκπτωσης που έφτασαν ακόμη και το 80%, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας παρατηρήθηκαν σχετικά θετικά αποτελέσματα καταναλωτικής κίνησης, ενώ καταγράφηκε κόπωση του καταναλωτή λόγω της διάρκειας των εκπτώσεων με αποτέλεσμα την εξανέμιση του ενδιαφέροντός του.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ το 84,7% των ερωτώμενων δηλώνει ότι οι πωλήσεις στις χειμερινές εκπτώσεις ήταν μειωμένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Όσον αφορά στην εμπορική κίνηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι απαντήσεις ποικίλουν, καθώς το 41,3% δηλώνει πτώση της τάξης του 11 – 20%, το 25,4% μείωση πωλήσεων 21% - 30%, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξεως του 9,5% που δηλώνει πως η πτωτική τάση του τζίρου τους ξεπέρασε το 40%.

Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (83,7%) αποτύπωσε την μικρή ή ανύπαρκτη θετική επίδραση που επέφερε το άνοιγμα των καταστημάτων την 1η Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, στη τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης.

Το ύψος των εκπτώσεων κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων (90,3%) προέβη σε γενναίες μειώσεις τιμών που ξεκινούσαν από το -40% και στις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνούσαν το 50%.

Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου 6 στους 10 εμπόρους (59,7%) υποδεικνύουν ως καλύτερη περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων το διάστημα από 15/1 έως 31/1 και το 25,4% την περίοδο από 1/2 έως 15/2, μία σημαντική παράμετρος η οποία καταδεικνύει την κάμψη της αγοραστικής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου.


Η εικόνα στην Αθήνα

Μικτή εικόνα ως προς την πορεία της αγοράς της Αθήνας κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης που ανακοινώθηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του 36% των εμπορικών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας κινήθηκαν καλύτερα από το 2013, του 40% χειρότερα και του 24% στα ίδια επίπεδα. Όσον αφορά τις Περιφερειακές Αγορές το 20% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πωλήσεις τους κινήθηκαν καλύτερα από το 2013, το 60% χειρότερα και το 20% στα ίδια επίπεδα.

Επίσης:

-Το 77% των επιχειρήσεων που ανέφερε αύξηση πωλήσεων στο Κέντρο της Αθήνας κάνει λόγο για αύξηση πωλήσεων από 0-10 ποσοστιαίες μονάδες, το 23% αύξηση από 11 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες. Αναφορικά με τις Περιφερειακές Αγορές το 50% των ερωτηθέντων αναφέρει αύξηση πωλήσεων από 0-10 ποσοστιαίες μονάδες και το άλλο 50% από 11% έως 20%.

-Το 40% των ερωτηθέντων στο Κέντρο της Αθήνας που απάντησαν ότι είχαν μείωση των πωλήσεων αναφέρουν μείωση από 11 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες ενώ το 28% των ερωτηθέντων στις Περιφερειακές Αγορές αναφέρουν μείωση μεγαλύτερη από 41%.

-Η καλύτερη περίοδος εκπτώσεων από άποψη αγοραστικής κίνησης ήταν από τις 15 Ιανουαρίου 2014 έως 31 Ιανουαρίου 2014. Το ίδιο ισχύει και για τις Περιφερειακές Αγορές.

- Το 56% των ερωτηθέντων στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται από αρκετά έως και πάρα πολύ ικανοποιημένο από την αγοραστική κίνηση της 1ης Κυριακής λειτουργίας ενώ στις Περιφερειακές Αγορές το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνάει το 29,9%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά στις 25-26 Φεβρουαρίου σε δείγμα 110 καταστημάτων από τις περιοχές: Ομόνοια, Κολωνάκι, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Αιόλου, Αγ. Μάρκου, Ερμού, Παγκράτι, Πετράλωνα, Πατήσια, Γκύζη, Αμπελόκηποι, Σεπόλια.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Γέμισε… φίδια η ύπαιθρος σε Γιάννενα και Θεσπρωτία!
«Φίδι που μας… έφαγε», λέει ο σοφός λαός και να που ενόψει καλοκαιριού ...
Οι εκλογές φέραν εκπτώσεις στα εισιτήρια του ΚΤΕΛ
Να διευκολύνει και από οικονομικής πλευράς τους ψηφοφόρους εν όψει των ...
Οι γαλακτοβιομηχανίες «έκοψαν» τους έλληνες παραγωγούς
Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές για τη διάταξη που ...
Οι καταναλωτές αγκάλιασαν τις εκπτώσεις και την κυριακάτικη λειτουργία
«Σήμερα οι πόλεις μας άλλαξαν εικόνα. Οι καταναλωτές αγκάλιασαν τόσο ...
Με ενδιάμεσες εκπτώσεις κάνει «ποδαρικό» ο Νοέμβρης
Πρώτη μέρα του Νοέμβρη σήμερα (Παρασκευή), αλλά και πρώτη ημέρα των ...
Εκπτώσεις από την ΕΥΔΑΠ
Στις 23 Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε ισχύ οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ...
Καλά το 2004, αλλά τώρα «Ψωροκώσταινα» τράβα τα μεγαλεία …Καλατράβα!
Πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 το πολυσυζητημένο ...
Από σήμερα εκπτώσεις στα μαγαζιά…
Με… εκπτώσεις στα καταστήματα αρχίζει η εβδομάδα, καθώς σήμερα ...
Εκπτώσεις στις κάρτες των ΜΜΜ
Με έκπτωση θα διατεθούν οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών τον Ιούλιο ...