Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Έγκλημα με θύμα 68χρονη στην Έδεσσα
Έγκλημα με θύμα μία 68χρονη αποκαλύφθηκε στον Αρχάγγελο Πέλλας. Η άτυχη ...
Οργιάζει η φοροδιαφυγή τι αποκαλύπτουν έλεγχοι του ΣΔΟΕ
Σημαντικές περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος, απάτης και διαφθοράς ...
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει όσους συνειδητά ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο στην ελληνική δικαιοσύνη
«Τούτη την ώρα ένα έγκλημα συντελείται σε βάρος του λαού και της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

PwC: Ανησυχτικές διαστάσεις λαμβάνει το οικονομικό έγκλημα-1/2 θύμα απάτης

PwC: Ανησυχτικές διαστάσεις λαμβάνει το οικονομικό έγκλημα-1/2 θύμα απάτης

cΑνησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το οικονομικό έγκλημα παγκοσμίως καθώς συνεχίζει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της PricewaterhouseCoopers (PwC).

Ειδικότερα, ένας στους δύο συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα οικονομικής απάτης ενώ ένας στους τέσσερις θύμα κυβερνοεγκλήματος, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει όλο και περισσότερες ευκαιρίες για την εξάπλωση του οικονομικού εγκλήματος.

Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά στη μελέτη, στην κορυφή της λίστας με τις πιο συνηθισμένες μορφές οικονομικού εγκλήματος, μετά την κλοπή, βρίσκεται η απάτη που σχετίζεται με τις συμβάσεις προμηθειών. Όπως επισημαίνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, η απάτη που απορρέει από τις προμήθειες, αποτελεί «διπλή απειλή» για τις επιχειρήσεις, καθώς διαβρώνει τις διαδικασίες απόκτησης προϊόντων και υπηρεσιών, και παράλληλα υποθάλπει τις προσπάθειές τους να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για βρουν νέες ευκαιρίες. Στη λίστα των μορφών οικονομικού εγκλήματος ακολουθούν η δωροδοκία και η διαφθορά, το κυβερνοέγκλημα, η λογιστική απάτη, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η κλοπή προσωπικών στοιχείων και πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και η φορολογική αδιαφάνεια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιπτώσεις του οικονομικού εγκλήματος έχουν πολλαπλό αντίκτυπο σε όλες τις λειτουργίες και δραστηριότητες ενός οργανισμού. Το 20% των ερωτηθέντων που έπεσαν θύματα οικονομικής απάτης ανέφεραν ότι το κόστος στους οργανισμούς τους ήταν πάνω από 1 εκατ. δολ. ενώ 30 οργανισμοί είχαν ζημιές πάνω από 100 εκατ. δολ. Επιπλέον, το οικονομικό έγκλημα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο ηθικό των εργαζομένων, στην εταιρική φήμη και στις επιχειρηματικές σχέσεις.

Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν, σύμφωνα με την έρευνα, στην Αφρική (59%), ακολουθεί η Νότιος Αμερική (41%), η Ανατολική Ευρώπη (39%), η Λατινική Αμερική και η Δυτική Ευρώπη με 35%, η Ασία (32%) και η Μέση Ανατολή με 21%. Η απάτη αυξάνεται ραγδαία στην Ουκρανία (63% από 36% που τρία χρόνια), στη Ρωσία (60% από 37% το 2011) και στην Αυστραλία (57% από 47% το 2011). Οι οργανισμοί που υπέστησαν οικονομικό έγκλημα σε οκτώ αναδυόμενες αγορές – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Τουρκία, Μεξικό και Ινδονησία - φτάνουν στο 40%, αντανακλώντας εν μέρει τη μεταφορά πλούτου στις χώρες αυτές.

Στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της λιανικής και των επικοινωνιών σημειώνονται τα περισσότερα περιστατικά οικονομικού εγκλήματος (σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων από τον κάθε κλάδο αντίστοιχα έπεσαν θύματα οικονομικού εγκλήματος). Στον δημόσιο τομέα επίσης αναφέρεται υψηλός αριθμός περιστατικών (41%). Οι οργανισμοί χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι συνήθως θύματα ηλεκτρονικού εγκλήματος και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 55% των περιστατικών αποκαλύπτεται μέσα από εταιρικές δικλείδες ασφαλείας, όπως αναφορά υπόπτων συναλλαγών, διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου ή διαχείρισης ρίσκου. Το υπόλοιπο 45% των περιστατικών αποκαλύπτεται είτε τυχαία είτε μέσω ανεπίσημης πληροφόρησης σε σχετικές αρχές (“whistle blowing”).

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έγκλημα και ...Μποτία!
Τίποτα δεν πήγε καλά για τον Ολυμπιακό, ο οποίος ηττήθηκε με 2-0 από την ...
Έγκλημα πάθους στη Ζάκυνθο με θύμα 30χρονο Κενυάτη
Ένα έγκλημα πάθους εκτυλίχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Καλαμάκι ...
Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη το Μάϊο
Βελτιωμένο εμφανίζεται το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη με τον ...
ΙΟΒΕ: Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο
Στις 97,5 (από 94,8) μονάδες διαμορφώθηκε τον Μάρτιο ο Δείκτης Οικονομικού ...
Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο
Στα επίπεδα του περασμένου μήνα παρέμεινε τον Νοέμβριο ο δείκτης ...
ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο
Στις 91,2 μονάδες διαμορφώνεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ...
Τα λαβράκια του ΣΔΟΕ, απο λαθραίο οινόπνευμα μέχρι εισαγόμενες αντίκες πολέμου
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), ανακοινώνει ...
Σε υψηλό 5ετίας το οικονομικό κλίμα το Μάϊο
Σε υψηλό 5ετίας «σκαρφάλωσε» το Μάϊο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ...
Σε υψηλό 3,5 ετών το οικονομικό κλίμα Απριλίου
Σε υψηλό 3,5 ετών «σκαρφάλωσε» το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο του ...