Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κόσμος
Σχετικά Νέα
Έκτακτη επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα
Στην Αθήνα έρχεται αύριο, Πέμπτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ...
«Ο κ. Σαμαράς που δημιούργησε το πρόβλημα, τώρα θέλει να αποφύγει την επίλυση του»
Σκληρή κριτική προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ...
Μάρτιν Σουλτς: Κ. Σαμαρά ανοίξτε την ΕΡΤ
Την ανάκληση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για «λουκέτο» στην ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ταχεία επίσκεψη Σαμαρά στο Ευρωκοινοβούλιο

Ταχεία επίσκεψη Σαμαρά στο Ευρωκοινοβούλιο

Ολιγόωρη επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε απόψε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στην επίσημη παρουσίαση της δημιουργίας της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη διαχείριση των ιδίων πόρων της ΕΕ.

Η παρουσίαση έγινε με κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και ο καθηγητής & πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Ομάδας.

Ο κ. Σουλτς, αφού σχολίασε θετικά το ότι στην αίθουσα παραβρέθηκαν οι τρεις πρόεδροι των τριών θεσμικών οργάνων, αναφέρθηκε στην κοινή απόφασή τους για τη σύσταση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τους ίδιους πόρους, αλλά και στην ομόφωνη απόφαση να ζητηθεί από τον κ. Μόντι να προεδρεύσει της ομάδας αυτής, γεγονός που αποδέχθηκε επισήμως σήμερα.

«Δεν θα είναι καθόλου εύκολα τα καθήκοντά σας, κύριε Μόντι» είπε ο κ. Σούλτς και διευκρίνισε: «Από την πλευρά του ΕΚ θεωρούμε ότι οι απόψεις διΐστανται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και δεν θα είναι εύκολο να πετύχετε συμβιβαστικές λύσεις».

Ευχαρίστησε ακολούθως τον κ. Σαμαρά για το ότι ως προεδρεύων του Συμβουλίου επέτυχε να αποφασισθεί η επιτάχυνση των εργασιών για το θέμα. Ευχαρίστησε, επίσης, και την Κομισιόν για την υποδομή, τη στήριξη και τις απαραίτητες συμβουλές, που προσφέρει.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ισχύοντος συστήματος ιδίων πόρων. «Όλες οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα είναι περίπλοκο και δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες» είπε και πρόσθεσε: «Η ομάδα Υψηλού Επιπέδου δεν είναι μια τυπική γραφειοκρατική ομάδα. Τα μέλη της θα εργασθούν με πλήρη ανεξαρτησία και με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ΕΕ».

Σχετικά με τη σύσταση της Ομάδας, ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι θα απαρτίζεται από υψηλότατους αξιωματούχους και των τριών θεσμικών οργάνων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του μελλοντικού συστήματος ιδίων πόρων. Οι προτάσεις της Ομάδας θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, που θα γίνει το 2016.

Το Συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι αυτές οι προτάσεις θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των πολιτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ με πιο αποτελεσματικό και συνεπή τρόπο.

«Θα ήταν ένα πολύ μεγάλο άλμα για την ΕΕ εάν καταλήγαμε σε ένα καινούργιο σύστημα ιδίων πόρων» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Η σύνθεση της ομάδας ξεκινάει με τρία άτομα, τα οποία όμως -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- δεν επαρκούν για να εξασφαλισθούν οι γεωγραφικές και πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των κρατών-μελών. «Εφ΄όσον κριθεί απαραίτητο, τα τρία θεσμικά όργανα θα επανεξετάσουν το θέμα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πόσο μας κοστίζει το Ευρωκοινοβούλιο
Αλήθεια έχει περάσει από το μυαλό σας το πόσο πληρώνετε ως πολίτης της ...
Γκρουέφσκι: Δεν θέλει τις διαπραγματεύσεις η Ελλάδα
Σαφείς ευθύνες στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι τον ...
Συνάντηση Σαμαρά με Μέρκελ στις Βρυξέλλες
Κατ' ιδίαν συνάντηση, διάρκειας 20 λεπτών, με τη γερμανίδα καγκελάριο ...
Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου
Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και ...
Στην Αθήνα έρχεται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ε. Λέτα
Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της ...
Επικριτική η EBU για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ
Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έστειλε η EBU, ζητώντας να ...
Ευρωκοινοβούλιο καλεί ΕΕ για τις υποκλοπές
Με απόφαση του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ...
Ευχές Ν. Αναστασιάδη σε Κ. Παπούλια - Α. Σαμαρά για το Πάσχα
  Ευχετήρια μηνύματα για το Πάσχα απέστειλε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος ...
Επίσημη επίσκεψη Αμπάς στην Τουρκία
Τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντήσει ο ...