Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Το πόρισμα του ΝΣΚ για τις γερμανικές αποζημιώσεις ζήτησε ο Μ. Γλέζος
Με αίτημά του που κατατέθηκε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης ...
Ατολμία Ε. Βενιζέλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκεται το ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

«Δεν είναι επαρκές το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις»

«Δεν είναι επαρκές το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις»

«Το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών έχει ανάγκη προφανούς συμπλήρωσης, σε σχέση με τα τεχνικά και μαθηματικά του στοιχεία, γιατί αυτά δεν κρίνονται επαρκή», δήλωσε από τη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η δικονομική λύση που προτάσσει το πόρισμα δεν είναι μια λύση που ο ίδιος θα συνιστούσε στην Ελληνική Δημοκρατία».

Ο κ. Βενιζέλος αν και εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση και ευαρέσκειά του προς την Ομάδα Εργασίας του ΝΣΚ γιατί μετά από πολύμηνη και συστηματική εργασία, υπέβαλε το πόρισμά της, ωστόσο είπε ότι αφού το μελέτησε έκρινε ότι πρέπει το ΝΣΚ να τοποθετηθεί επισήμως, όχι με πόρισμα ομάδας εργασίας, που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον νόμο για τη λειτουργία του ΝΣΚ, αλλά με γνώμη της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την τηρητέα πορεία της υπόθεσης.

Ακόμη ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «παρακάλεσε» το ΝΣΚ, μέσω των εισηγητών που θα ορίσει στην Ολομέλεια, να συνεργαστεί ξανά πιο πρακτικά και συγκεκριμένα με την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ορίσει αριθμητικά, τεχνικά, χρηματοοικονομικά τις τυχόν αξιώσεις.

Αν και ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το περιεχόμενο του πορίσματος καλύπτεται από τον χαρακτηρισμό του ως απορρήτου, έδωσε το στίγμα του στους βουλευτές με μια «πιο αφηρημένη, αλλά αντιληπτή περιγραφή».

Ειδικότερα, είπε ότι «πρέπει να μας πει το αρμόδιο κρατικό όργανο αν έχουμε αξιώσεις που είναι ενεργές, αν αυτές προσδιορίζονται, αν είναι ορισμένες, δηλαδή, και διεκδικήσιμες, και να δούμε αν έχουμε δικονομικό πλαίσιο προκειμένου να προβάλουμε αξιώσεις, αν υπάρχει δηλαδή αρμόδιο δικαστήριο που θα μπορούσε να επιληφθεί».

«Το πόρισμα έχει ανάγκη προφανούς συμπλήρωσης, ενώ όσον αφορά στη δικονομική του διάσταση, είπε ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει την Ολομέλεια του ΝΣΚ, γιατί, αν πράγματι η σύσταση είναι να ακολουθηθεί η δικονομική οδός που προτείνει το πόρισμα της ομάδας εργασίας, τότε η δική μου πρόγνωση, πολιτικά και νομικά, δεν είναι μια πρόγνωση την οποία θα συνιστούσα να ακολουθήσει η Ελληνική Δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ανοιχτός να ενημερώσει για το θέμα τους βουλευτές που θα θελήσουν.

Σχολιάζοντας την ενημέρωση του κ. Βενιζέλου, για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος είπε ότι «έχουν δοθεί επανορθώσεις σε όλες τις χώρες που κατέκτησε ο άξονας αλλά έχει εξαιρεθεί η Ελλάδα».

«Χαίρομαι που ο υπουργός με εκάλεσε να δω τη γνωμάτευση. Πρέπει να κληθούν και τα κόμματα», δήλωσε ο κ. Γλέζος και προσέθεσε: «Πρέπει να αξιώσουμε το δίκαιο μας, έχουμε ηθικά δικαιώματα που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε. Αγωνιζόμαστε για την αδικία που έχει γίνει στην Ελλάδα».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αίτημα για συνάντηση με την Α. Μέρκελ από τη διακομματική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Μετά τη σημερινή (10/04) της συνεδρίαση στη Βουλή, η διακομματική επιτροπή ...
Διακομματική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις ...
Το πόρισμα του Εισαγγελέα για τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση
Εννέα σελίδες είναι το πόρισμα του Εισαγγελέα με βάση το οποίο ...
Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη «λίστα Λαγκάρντ»
«Καίει» τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και το ...
Έτοιμο το πόρισμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ
Σε σφραγισμένο φάκελο και κάτω από άκρα μυστικότητα για το περιεχόμενο ...
Το πόρισμα του ΣΔΟΕ καθυστερεί την Προανακριτική
Στις 10 Ιουνίου, θα παραδώσει το ΣΔΟΕ το πόρισμά του για τους 4 συγγενείς ...
Στο χέρια Αβραμόπουλου οι γερμανικές αποζημιώσεις
Στα χέρια του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται ήδη ο φάκελος που ...
Ερευνάται η έκθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίωνα ...
Στο υπουργείο Εξωτερικών ο φάκελος με τις γερμανικές αποζημιώσεις
Στα χέρια του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται ήδη ο φάκελος που ...