Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 7C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Στουρνάρα-καθαριστριών
Σαν να μην έγινε ήταν η συνάντηση που πραγματοποίησαν λίγο μετά τις 14:00 ...
Συνάντηση Στουρνάρα-Σαχινίδι στο Υπ.Οικ.
Τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επισκέφθηκε, σήμερα (02/01) ο ...
Συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα απόψε
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Μερική απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ...

Μερική απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ...

Την μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για δοκιμαστική περίοδο προκειμένου να αξιολογηθεί το μέτρο, συζήτησαν τρόικα και κυβέρνηση, τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Υγείας, που επικαλέιται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόταση που διατυπώθηκε από την πλευρά του υπουργείου Υγείας προβλέπει συγκεκριμένα ότι τα φαρμακεία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), όπως έχουν διαμορφωθεί με το ισχύον δελτίο τιμών, όχι όμως και αυξήσεις. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η δυνατότητα των φαρμακείων να κάνουν εκπτώσεις θεσμοθετήθηκε ήδη πριν από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την πλευρά των δανειστών παρέμεινε η πρόταση για πώληση των ΜΗΣΥΦΑ και από τα σούπερ-μάρκετ ενώ δεν υπήρξε απάντηση ως προς το αν η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας γίνεται δεκτή. Τα θέματα θα συζητηθούν στη νέα συνάντηση της τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη (25/02).

Το δεύτερο θέμα σε σχέση με την αγορά φαρμάκου που συζητήθηκε στην αποψινή συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αφορά το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Η πρόταση του υπουργείου αφορά συγκεκριμένα την άρση των εμποδίων που υφίστανται σήμερα για τη διεύρυνση του ωραρίου κατά τις έξι ημέρες της εβδομάδας.

Οι αλλαγές στην αγορά φαρμάκων περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για ενίσχυση του ανταγωνισμού και συγκράτηση των τιμών. Η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την υιοθέτηση του συνόλου των προτάσεων, «με καλά τεκμηριωμένες εξαιρέσεις».

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας (24/02) ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση -μετά την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα- με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν τα θέματα-«αγκάθια» της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο επίκεντρο βρέθηκε το δημοσιονομικό κομμάτι και συγκεκριμένα το «κλείσιμο» του 2013. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε η επίπτωση που θα έχει το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στον προϋπολογισμό του 2014. Το στέλεχος ανέφερε ότι τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στον τομέα της Υγείας και οι εισπράξεις σχετικές με το έργο των αυτοκινητοδρόμων εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2013, αυξάνοντας το αρχικά εκτιμώμενο πρωτογενές πλεόνασμα των 812 εκατ. ευρώ τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι συνοπτική συζήτηση έγινε στη σύσκεψη και για τα νομοσχέδια τα οποία θα καταθέσει στη βουλή το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες και τα οποία αφορούν σε αλλαγές σε φορολογικές διατάξεις, αλλά και αλλαγές στη δημοσιονομική διαχείριση. Επιπροσθέτως, εξετάστηκαν τα ζητήματα που άπτονται των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, αλλά και θέματα σχετικά με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας, που θα εξεταστούν την Τρίτη στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι την Πέμπτη η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εξεταστεί το πλάνο που αφορά στην κινητικότητα και τις απολύσεις. Το αργότερο την Πέμπτη οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν ραντεβού και με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο.

Αποδοκίμασαν τους τροϊκανούς απολυμένες καθαρίστριες

Aποδοκιμασίες και γιουχαρίσματα περίμεναν τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι συναντώνται από τις 16:30 στο υπουργείο Οικονομικών με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00, αλλά ανακοινώθηκε η μετάθεσή της για μισή ώρα μετά.

Την ώρα της άφιξης των εκπροσώπων της τρόικας, επεκράτησε φασαρία και μικρή αναστάτωση, καθώς 20-50 απολυμένες καθαρίστριες αποδοκίμασαν τους τροϊκάνούς, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τις είχαν περικυκλώσει.

Μάλιστα, οι Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) αναγκάστηκαν να μπουν στο κτίριο από την πλαϊνή πόρτα του υπουργείου. Λίγο αργότερα, έφτασε και ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συνάντηση Σαμαρά με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού
Με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο ...
Συνάντηση Στουρνάρα-Τρισέ
«Ο κ. Τρισέ ασκεί ακόμα ισχυρή επιρροή. Στηρίζει τις θέσεις μας», ...
Επείγουσα συνάντηση με τον Στουρνάρα ζητά η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ...
Χατζηδάκης: Πληρώνουμε κατά 27,6% παραπάνω για τα ΜΗΣΥΦΑ
«Στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 27,6% παραπάνω για τα ...
Μερική άρση των πλειστηριασμών…
Την προστασία της κύριας κατοικίας για το 2014 από τους πλειστηριασμούς, ...
«Όχι» του ΠΑΣΟΚ στην απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων
Την αντίθεσή του σε «βίαιη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων» ...
Απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων
Στο κενό οδηγήθηκε η σημερινή (25/09) συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ...
Τις εξελίξεις μετά το Eurogroup συζήτησαν Σαμαράς-Στουρνάρας
Ο πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά, είχε το μεσημέρι της Δευτέρας (16/09), ...
Συνάντηση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης την Τρίτη
Με την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, θα συναντηθούν το ...