Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
ΑΔΕΔΥ:  Σοβαρές επιπτώσεις από τις απολύσεις προσωπικού
Σοβαρές επιπτώσεις στο υπηρεσιακό έργο της δημόσιας διοίκησης, στο ...
Πειθαρχικός έλεγχος για υπαλλήλους του ΙΚΑ αν δεν απαντούν στις κλήσεις πολιτών
«Να απαντάτε στις τηλεφωνικές κλήσεις των πολιτών, αλλιώς έρχονται ...
65% των πολιτών λένε «όχι» στο κλείσιμο της ΕΡΤ
Με συντριπτικό ποσοστό οι πολίτες τάσσονται κατά του κλεισίματος της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βρώμικο έργο πολιτικών το «Έργο Πολιτών»

Βρώμικο έργο πολιτικών το «Έργο Πολιτών»

Άνοιξε για τα καλά το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων για τις περιβόητες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που φτιάχτηκαν από το πουθενά και απομυζούσαν χρήμα του ελληνικού λαού και ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς ουσιαστικό έργο και μηδαμινό έλεγχο.  Μετά την αποκάλυψη για το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», που χρηματοδοτήθηκε αδρά την περίοδο 2000-2004 με το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του υπουργείου Εξωτερικών -συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ)- για την πραγματοποίηση 8 προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στο Ιράκ, τον Λίβανο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σειρά παίρνει το «Έργο Πολιτών», της αμαρτωλής, όπως λένε... μητέρας των ΜΚΟ που δημιουργήθηκε με υπογραφή Κώστα Καραμανλή το 2005, αν και ο πρώην πρωθυπουργός ελάχιστα γνώριζε τη εξέλιξη του… έργου του.

Πρόκειται για την πρώτη κρατική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία δημιουργήθηκε το 2005 με υπογραφή του τότε πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού. Ρόλος της ήταν η καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη το κίνημα εθελοντισμού που δημιουργήθηκε μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Μόνο που όπως προκύπτει, κανένας δεν κατέγραφε το δικό της ρόλο.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2005 (νόμος 3390) στο φύλλο της Εφ. Κυβερνήσεως περιγράφεται η σύσταση, η μορφή και η εποπτεία της Οργάνωσης «Έργο Πολιτών».

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός, Στέλιος Σύμογλου, ο οποίος διοικούσε την εταιρεία-φάντασμα που στεγαζόταν στον 20ό όροφο του Πύργου Αθηνών, καθώς όλα αυτά τα χρόνια παρήγαγε… μηδενικό έργο, αν και απορροφούνταν πλήρως όλα τα κονδύλια.

Ο κ. Συρμόγλου παλιότερα ήταν διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας και ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Στόχος της «Έργο Πολιτών» ήταν η ανάδειξη και προβολή του εθελοντικού ιδεώδους, η χάραξη πολιτικής και η παρακολούθηση του εθελοντικού έργου, η κινητοποίηση και ο συντονισμός του εθελοντικού δυναμικού κ.λπ. Η θητεία των μελών ήταν πενταετής, ενώ συστήθηκαν 24 θέσεις προσωπικού, έξι θέσεις ειδικών συμβούλων, νομικός σύμβουλος.

Έξι χρόνια αργότερα, ήρθε  το πόρισμα-κόλαφος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, για να επιβεβαιώσει το «όργιο» σπατάλης και κακοδιαχείρισης που εκτυλισσόταν εδώ και τόσα χρόνια σε ένα Οργανισμό Εθελοντισμού, σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» ο καθηγητής Πανεπιστημίου και δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου- διαχειρίστηκε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα μισά αφορούσαν μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών. Παράλληλα, το σύνολο των κονδυλίων προέρχονταν από κρατικό χρήμα, αφού μέσα σε περίπου έξι χρόνια- έως τον Απρίλιο του 2011 που έκλεισε- είχε εξασφαλίσει μόνο 154.000 ευρώ από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών.

Έπειτα από έλεγχο που έγινε στον Οργανισμό διαπιστώθηκε σωρεία παράνομων ενεργειών.

Συγκεκριμένα το πόρισμα αναφέρει ότι:

1. Η στελέχωση έγινε με παράνομο τρόπο, καθώς κατά την επιλογή προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου το 2005, δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης, ούτε οι όροι της προκήρυξης. Προσελήφθησαν, μάλιστα, περισσότερα άτομα απ΄ όσα αναφέρονταν στην προκήρυξη, ενώ υπήρξε και περίπτωση πρόσληψης πριν καν εκδοθεί η απόφαση του προέδρου και συνεδριάσει η Επιτροπή Αξιολόγησης για τις προσλήψεις (Δ.Σ.). Με παράνομο, επίσης, τρόπο έγιναν και οι προσλήψεις για την κάλυψη θέσεων που άδειασαν το 2006 και 2007.

2. Καταβάλλονταν στον πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού αποδοχές 9.500 ευρώ μηνιαίως (το 2010 μειώθηκαν στα 5.800 ευρώ), χωρίς να συνυπολογίζεται και η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., παρότι δεν προβλέπονταν στο νόμο. Για τις πληρωμές των μισθών (και του προέδρου) η εντολή δινόταν από τον ίδιο.

3. Για τα έτη 2005-2009 καταβάλλονταν μέσω επιδομάτων στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων αποδοχές διπλάσιες από τις προβλεπόμενες στη σχετική ΚΥΑ.

4. Διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση των διαθέσιμων ετησίως πόρων που κατευθύνονταν σε μισθοδοσία και αμοιβές εξωτερικών συνεργατών, με αποτέλεσμα με στοιχεία της 21-4-2011 οι οφειλές του Οργανισμού να ανέρχονται στο ποσό των 536.252,50 ευρώ.

5. Επίσης, προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών πραγματοποιούνταν με απευθείας αναθέσεις από τον πρόεδρο.

Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον Οργανισμό που παραδόθηκε στον τότε Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, είχε σταλεί στον εισαγγελέα.

Έξι χρόνια αργότερα η συγκεκριμένη οργάνωση έκλεισε βουτηγμένη στα χρέη και την παράτυπη διαχείριση κρατικών χρηματοδοτήσεων, χωρίς να έχει να παρουσιάσει έργο, όπως αναφέρει το «Έθνος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Εργο Πολιτών»- πρόεδρος της οποίας είχε διοριστεί ο καθηγητής Πανεπιστημίου και δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου- διαχειρίστηκε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα μισά αφορούσαν μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών. Παράλληλα, το σύνολο των κονδυλίων προέρχονταν από κρατικό χρήμα, αφού μέσα σε περίπου έξι χρόνια- έως τον Απρίλιο του 2011 που έκλεισε- είχε εξασφαλίσει μόνο 154.000 ευρώ από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, διαπιστώθηκαν απευθείας αναθέσεις για ποσά άνω των 80.000 ευρώ σε εταιρείες μηχανογραφικού υλικού, ενώ το τμήμα διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης δεν εξέδιδε εντάλματα πληρωμής και δεν μπορούσε να γίνει ακριβής έλεγχος δαπανών. Όταν έκλεισε η «Έργο Πολιτών», χρωστούσε 536.252,50 ευρώ.

Χωρίς δράση, αλλά με χλιδή

Σε έξι χρόνια, η συγκεκριμένη ΜΚΟ μετείχε σε περίπου 45 δράσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν συνέδρια και ημερίδες. Παράλληλα κατέγραψε 8.500 εθελοντικές οργανώσεις, από τις οποίες μόνο οι 4.500 βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Παρά το περιορισμένο έργο της όμως, η χλιδή περίσσευε. Τα γραφεία των 703 τ.μ. κόστιζαν 16.500 ευρώ το μήνα, η οργάνωση είχε προμηθευτεί αυτοκίνητο 2.000 κυβικών αξίας 44.000 ευρώ για τον πρόεδρο, έκανε δημοσκοπήσεις κόστους 35.000 ευρώ και διοργάνωνε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο μία έκθεση φωτογραφίας στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, το 2008 είχε κοστίσει περισσότερα από 50.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή των γραφείων από δημοσιεύματα του 2010. Σύμφωνα με αυτά, στο γραφείο του προέδρου οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπήρχε πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Επιστολή Σακκά με «βολές» κατά πολιτικών - ΜΜΕ
Επανεμφανίστηκε μέσω επιστολής στο indymedia ο κατηγορούμενος για ...
Επεισόδια σε γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Θάσο
Την αντίδραση των πολιτών της Θάσου προκάλεσαν τα εγκαίνια γραφείου ...
Ζωντανή εικόνα από το Ραδιμέγαρο της ΕΡΤ
Σε εξέλιξη βρίσκεται κινητοποίηση των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ και ...
Διαδήλωσαν ενάντια στο φασισμό
Αντιφασιστική πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το ...
48ωρη απεργία των εργαζομένων στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων
«Νέο οργανισμό που θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει το ΤΑΠ» και «καμία ...
Δεσμευτικές προσφορές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Την κατάθεση  τριών (3) τελικών δεσμευτικών προσφορών για το έργο ΣΔΙΤ ...
Νίκη του δήμου Οινουσσών κατά εφοπλιστών!
Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, τις αιτήσεις ακύρωσης πολιτών ...
ΠΦΣ: Δύσκολο το έργο των φαρμακοποιών
  Το δύσκολο έργο που επιτελούν οι φαρμακοποιοί τονίζει  σε ανακοίνωση ...
Αυξάνεται η οργή των Ελλήνων πολιτών
Τρεις στους δέκα Έλληνες είναι οργισμένοι ή αγανακτισμένοι από την ...