Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κόσμος
Σχετικά Νέα
3,3 εκατομμύρια τόνοι η παραγωγή ελαιολάδου-Ιστορικό ρεκόρ ποσότητας
Ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ θα σημειώσει η παραγωγή ελαιολάδου την ...
«Μην προχωρήσετε στα μίγματα ελαιολάδου στην Ελλάδα»
"Οχι" στα μίγματα ελαιολάδου-σπορελαίων στην Ελλάδα, που προτείνει ο  ...
Ομπάμα: Πλήγμα για την αμερικανική οικονομία
Ως «πλήγμα για την αμερικανική οικονομία το οποίο επιβράδυνε τους ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Αλλαγές στη νομοθεσία των ΗΠΑ για την αμερικανική βιομηχανία ελαιολάδου

Αλλαγές στη νομοθεσία των ΗΠΑ για την αμερικανική βιομηχανία ελαιολάδου

Αν και το Αγροτικό Νομοσχέδιο 2014 (Farm Bill) που μόλις πριν δέκα μέρες περίπου κατακύρωσε ο αμερικανός  Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν κάνει άμεση αναφορά στο ελαιόλαδο, η συνοδευτική Κοινή Αιτιολογική Έκθεση του νόμου καλεί για δράση στο μέτωπο του ελαιολάδου. Οι αιτιολογικές εκθέσεις θεωρούνται οι πλέον αξιόπιστες ερμηνείες ενός νόμου.

Σύμφωνα με την έκθεση οι διαφορές απόψεων σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας και ελέγχων οδηγούν το προϊόν  σε τέλμα, συντελούν στη σύγχυση των καταναλωτών, ενώ η επιβολή δασμών θεωρείται υπεύθυνη για τις περιορισμένες αμερικανικές εξαγωγές σε άλλες χώρες.

Η έκθεση , όπως γράφει το olivenews.gr καλεί το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και όλους τους συναρμόδιους κρατικούς ομοσπονδιακούς φορείς  να συμβάλλουν "στην άρση των εμποδίων που δεν επιτρέπουν στην αμερικανική βιομηχανία ελαιολάδου να πετύχει τους πλήρεις στόχους της".

Η Αμερικάνικη Ένωση Παραγωγών Ελαιολάδου (AOOPA) εκδήλωσε τον ενθουσιασμό της για την έκθεση  που υποστηρίζει την υιοθέτηση προτύπων ελέγχου και  επισήμανσης, υποστηρίζοντας ότι θα καταστήσουν πιό "διαφανείς" τις διεθνείς πράξεις εμπορίου ελαιολάδου.

Η NAOOA ( Σύνδεσμος Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής, εκφράζει κυρίως τους εισαγωγείς) από την πλευρά της δήλωσε πως στηρίζει τις προτάσεις της Έκθεσης υπό το πρίσμα πως "ένα ομοσπονδιακό πρότυπο ταυτότητας του ελαιολάδου , με βάση τα παγκόσμια πρότυπα, θα είναι ευεργετικό για την αμερικανική αγορά".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της έκθεσης που αφορά στο ελαιόλαδο.

" Εκτός από τις προκλήσεις που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή των βασικών προϊόντων, οι ελαιοκαλλιεργητές και οι τυποποιητές ελαιολάδου αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα που σχετίζονται με το εμπόριο και τις προδιαγραφές ταυτότητας των προϊόντων . Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, οι δασμολογικές διαφορές συνιστούν σημαντικό φραγμό στις δυνατότητες εξαγωγών μας.

Όσον αφορά στα εμπορικά πρότυπα, το IOC (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας ), ένας διακυβερνητικός οργανισμός υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θέτει κατά παράδοση τα πρότυπα για το ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο. Τα πρότυπα του USDA (Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας), για το ελαιόλαδο ταιριάζουν σχεδόν απόλυτα με εκείνα του IOC, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος του IOC.

Ωστόσο, τα εμπορικά πρότυπα και το καθεστώς ελέγχων συνεχίζουν να αποτελούν πεδίο διαφωνίας, λόγω  των προκλήσεων που σχετίζονται με τις χημικές παραμέτρους, την  οργανοληπτική αξιολόγηση και τις διαφορετικές απόψεις για το τι συνιστά νοθεία. Οι δυσκολίες για τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού εθνικού προτύπου ταυτότητας, αφήνει περιθώρια σύγχυσης των καταναλωτών σε περιπτώσεις πιθανής ανάμιξης ελαιολάδων και σε περιπτώσεις ανάμιξης  ελαιολάδων κατώτερης ποιότητας με  έξτρα παρθένα ελαιόλαδα . Για παράδειγμα, το Κονέκτικατ, η Νέα Υόρκη, και το Όρεγκον έχουν πρόσφατα ενεργοποιήσει την εφαρμογή προτύπων ποιότητας  για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των καταναλωτών.

Πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, με τίτλο «Ελαιόλαδο: Όροι ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και Μεγάλων Ξένων Εταιριών  Εισαγωγών " , που εδημοσιέυθηκε στις  12/09/2013, κατ 'εντολή  της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων  (Επιτροπή Ways και Means)  τεκμηριώνει ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής υπέβαλαν σε ερωτηματολόγιο εισαγωγείς ελαιολάδου στις ΗΠΑ, ευρωπαίους παραγωγούς και εξαγωγείς ελαιολάδου, αμερικανούς  ελαιοκαλλιεργητές και μεταποιητές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους που εμπλέκονται στην παγκόσμια  βιομηχανία ελαιολάδου. Στις ΗΠΑ, η συνολική αξία των εγχώριων και εισαγόμενων ελαιολάδων ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και σε επίπεδο λιανικής, η αξία τους είναι πάνω από 5 δισ. δολάρια. Η έκθεση παρείχε αποδείξεις για διαφορετικά πρότυπα ελαιολάδου στις ΗΠΑ και σε αγορές του εξωτερικού, κάτι που επιτείνει τη σύγχυση.

Τα κύρια σημεία της έκθεσης δείχνουν ότι:

- 1096 ισχύοντα διεθνή πρότυπα για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο επιτρέπουν ένα ευρύ φάσμα ελαιολάδων να διατίθενται στην αγορά ως έξτρα παρθένα. Επιπλέον, τα εμπορικά πρότυπα δεν εφαρμόζονται πάντοτε . Υποχρεωτικοί έλεγχοι με κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ισχύουν μόνο στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, στην ΕΕ  υποχρεωτικοί είναι οι έλεγχοι  μόνο για ένα πολύ μικρό μερίδιο της παραγωγής (0,1 τοις εκατό). Τα χαλαρά και μη υποχρεωτικά εφαρμοζόμενα πρότυπα οδηγούν σε προϊόντα νοθευμένα ή με λάθος επισήμανση, πλήττοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών ελαιολάδου  υψηλής ποιότητας, όπως αυτών των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι προσπαθούν να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους βασισμένοι στην ποιότητα.

- Η κατανάλωση ελαιολάδου έχει αυξηθεί λόγω της πρόσφατης προσοχής που δόθηκε στα οφέλη της υγιεινής διατροφής, και ως εκ τούτου, η βιομηχανία ελαιολάδου έχει μεγάλες δυνατότητες για τους αγρότες της χώρας μας. Ωστόσο, τα εμπόδια παραμένουν για την εγχώρια παραγωγή. Πολλοί καταναλωτές αγοράζουν με βάση την τιμή. Είναι παραδεκτό ότι πρόσθετες διαδικασίες ελέγχων θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στους εισαγωγείς και τους καταναλωτές ελαιολάδου.

-Φορείς παροτρύνουν το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, την Επιτροπή Αμερικανικού Εμπορίου και την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να μελετήσουν την έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και να αναλάβουν δράση για την άρση των εμποδίων που δεν επιτρέπουν στην αμερικανική βιομηχανία ελαιολάδου να αποδώσει πλήρως. Ενθαρρύνουν το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας να συνεργαστεί με εκπροσώπους  της βιομηχανίας για να καθοριστεί εάν μια σαφής οδηγία εμπορίας του ελαιολάδου θα βοηθούσε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανησυχίες, θα ωφελούσε τον αμερικανό καταναλωτή  και θα προστάτευε τους εγχώριους παραγωγούς αλλά και τους εισαγωγείς.

Από τα παραπάνω είναι σαφές πως με τον νέο Αγροτικό Νόμο οι ΗΠΑ στοχεύουν να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή και τις εξαγωγές του δικού τους ελαιολάδου, να προστατεύσουν τους καταναλωτές, εφαρμόζοντας αυστηρά πρότυπα ποιότητας, μειώνοντας δασμούς με στόχο την ανταγωνιστικότητα και αυστηροποιώντας τους ελέγχους των εισαγόμενων ελαιολάδων. Με δεδομένο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιολάδου παγκοσμίως - η "ατμομηχανή" της παγκόσμιας αγοράς- τα νέα θα πρέπει να κινητοποιήσουν τις χώρες που εξάγουν ελαιόλαδο στις ΗΠΑ ( μεταξύ αυτών στην 7η θέση το 2013 και η Ελλάδα).

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το Μαρόκο γίνεται σοβαρός ανταγωνιστής στην αγορά ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς
Η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ελαιοκαλλιέργεια,  η ...
Τα φετινά «βραβεία της ντροπής»
Η Gazprom, που επικρίνεται για τα προγράμματά στην Αρκτική και η ...
Το αεροπλανάκι της Amazon που θα μεταφέρει τις παραγγελίες σας…
Η αμερικάνικη Amazon, που εξειδικεύεται στη βιομηχανία των πωλήσεων μέσω ...
Ισπανικά και τουρκικά ελαιόλαδα
Στην Ιαπωνία, η αγορά του ελαιολάδου μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς και ...
Αντισυνταγματικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία
Απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας κάποιες από τις ...
Εισβολή ακτιβιστών υπέρ της ειρήνης σε Αμερικάνικη βάση στην Ιταλία (video)
Ξάφνιασαν τους πάντες, διακόσιοι περίπου Ιταλοί ακτιβιστές που ...
Είπε «ναι» η Γερουσία για επέμβαση στη Συρία
Τα «τύμπανα» πολέμου χτυπούν πιο δυνατά καθώς με 10 «ναι», 7 «όχι» και 1 ...
Επίθεση των Ταλιμπάν σε αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν
Επίθεση σε αμερικανική βάση στο ανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα ...
Πρ. της Τσετσενίας: Η αμερικανική ανατροφή τους έκανε βομβιστές
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας κατηγορεί την αμερικανική ανατροφή των ...