Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Η άνοια και τα είδη της
Η άνοια δεν είναι μία συγκεκριμένη ασθένεια. Είναι ένα ιατρικός όρος, ...
Το άγχος των δυσάρεστων γεγονότων φέρνει άνοια
Σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύεται  στο επιστημονικό περιοδικό BMJ ...
Το άγχος των δυσάρεστων γεγονότων φέρνει άνοια
Σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύεται  στο επιστημονικό περιοδικό BMJ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η υποθρεψία το μείζον πρόβλημα για τους ασθενείς με άνοια

Η υποθρεψία το μείζον πρόβλημα για τους ασθενείς με άνοια

Μια νέα έκθεση, τονίζει ότι η υποθρεψία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς με άνοια, και υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης της διατροφής ως σημαντικού παράγοντα για την ευημερία των ατόμων με άνοια.

Έρευνα που αξιολογείται στην έκθεση διαπιστώνει ότι 20-45 % των ασθενών με άνοια στην κοινότητα εμφάνισαν κλινικά σημαντική απώλεια βάρους σε διάστημα ενός έτους. Η Διεθνής Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI) και το Compass Group ανέθεσε σε μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Martin Prince του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου για τη γήρανση και τη φροντίδα της άνοιας του King’s College του Λονδίνου, να επιμεληθεί την έκθεση «Διατροφή και άνοια: μια ανασκόπηση των διαθέσιμων ερευνών».

Η έκθεση εξετάζει την ισχύουσα έρευνα σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντες σε όλη τη διάρκεια της ζωής που θα μπορούσαν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας αργότερα στη ζωή. Ενώ η παχυσαρκία στη μέση ηλικία μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της άνοιας στα τέλη της ζωής, η απώλεια βάρους τείνει να γίνει ένα πιο σημαντικό θέμα κατά τη δεκαετία που οδηγεί μέχρι την κλινική εκδήλωση της νόσου και επιταχύνεται στη συνέχεια.

Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, σε ενέργειες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θρέψη των ατόμων με άνοια μέσω της διατροφής καθώς και σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η αλλαγή του περιβάλλοντος την ώρα του γεύματος, και η υποστήριξη και εκπαίδευση των περιθαλπόντων. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία για τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις, υπάρχει μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό για τη βελτίωση της πρόσληψης τροφής και της διατροφικής κατάστασης των ατόμων με άνοια.

Ο καθηγητής Prince, από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Για τους ηλικιωμένους, η υποθρεψία είναι αναμφισβήτητα περισσότερο ανησυχητική για την υγεία από ό,τι η παχυσαρκία, και είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Αυτός είναι ένας παραμελημένος τομέας της έρευνας με σημαντικές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής, της υγείας και της λειτουργικότητας. Ενώ η απώλεια βάρους στην άνοια είναι πολύ συχνή και μπορεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νόσου, θα μπορούσε να αποφευχθεί και θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Ο Marc Wortmann, ο γενικός γραμματέας της ADI, δήλωσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που η ADI και το Compass Group ανέθεσε την εν λόγω έκθεση. Πιστεύουμε ότι η εστίαση στη διατροφή, τη θρέψη και την ευημερία είναι μια θετική προσέγγιση για τη στήριξη των ατόμων με άνοια και των περιθαλπόντων αυτής της καταστροφικής ασθένειας. Η έκθεση δείχνει, επίσης, ότι χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα σχετικά με το δυνητικό ρόλο της διατροφής στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας».

Η έκθεση συνιστά πως:

• Η υιοθέτηση διατροφικών προτύπων φροντίδας για τα άτομα με άνοια θα πρέπει να εξετάζεται σε όλους τους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Τα πρότυπα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την τακτική παρακολούθηση του βάρους, καθώς και εκτιμήσεις της διατροφής και της συμπεριφοράς σίτισης, καθώς και την ανάγκη για υποβοηθούμενη σίτιση.

• Οικογένεια και επαγγελματίες περιθάλποντες πρέπει να εκπαιδεύονται και να υποστηρίζονται ώστε να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που εμπλέκονται στη διατήρηση επαρκούς διατροφής των ατόμων με άνοια.

• Θα πρέπει να παρέχονται συμβουλές που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία για να ενημερώνονται οι καταναλωτές για τις επιλογές τους σχετικά με την ισορροπία οφέλους και κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τη νοητική λειτουργία στα τέλη της ζωής, πριν ή μετά την εκδήλωση της άνοιας.

• Περισσότερη έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί για τα δραστικά συστατικά της διατροφής που μπορεί να προλάβουν την εκδήλωση της άνοιας και την εξέλιξη της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών

Πέτρου Συνδίκα 13, ΤΚ 54643, Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310810411 - Fax: 2310925802

Γραμμή Βοήθειας: 2310909000

e-mail: info@alzheimer-hellas.gr

web-site: www.alzheimer-hellas.gr

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μετά το χειρουργείο… αμνησία για τους ηλικιωμένους
Έρευνα στην Αυστραλία σημειώνει ότι χιλιάδες ασθενείς εμφανίζουν ...
Η αφαίρεση προστάτη σώζει τους νέους ασθενείς
Η αφαίρεση του προστάτη με χειρουργική επέμβαση λόγω καρκίνου έχει ...
Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου
Αν και δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια για την εμφάνιση του καρκίνου ...
Παγκόσμια επιδημία γίνονται η άνοια και το Αλτσχάιμερ
Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γη που πάσχουν από άνοια και Αλτσχάιμερ, ...
Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου
Οι παράγοντες κινδύνου και για τους δύο τύπους καρκίνου του οισοφάγου, ...
Πανελλήνιο Συνέδριο με τις πιο σημαντικές εξελίξεις στη διαιτολογία και διατροφή
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων πραγματοποιεί στις 5 ...
Πρόβλημα στην αναπαραγωγή λόγω διαταραχών στη διατροφή
Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of  Eating ...
Εθνικό σχέδιο δράσης για την άνοια ζητεί η Ελληνική Εταιρεία Άνοιας
Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για την άνοια ζητεί η Ελληνική ...
Η γενική αναισθησία σε ηλικιωμένο φέρνει… άνοια!
Σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές, η υποβολή ενός ηλικιωμένου σε γενική ...