Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΤΧΣ προς τρόικα: Επισπεύστε τις διαδικασίες για το ν/δ της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρεμβαίνει και ζητεί με ...
Στη δημοσιότητα το πλαίσιο συνεργασίας του ΤΧΣ με τις 4 συστημικές τράπεζες
To πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής ...
ΤΧΣ: Έχει καλύψει με προκαταβολή 27,5 δισ. για τις 4 συστημικές τράπεζες
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημειώνει ότι οι Γενικές ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τράπεζες: Η τρόικα έρχεται, οι εκκρεμότητες κλείνουν

Τράπεζες: Η τρόικα έρχεται, οι εκκρεμότητες κλείνουν

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@xrimaonline.gr)

Ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση στη Βουλή και την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τη δομή της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, απανωτές αναβολές και σκληρές διαπραγματεύσεις.

Τηνν ερχόμενη Κυριακή η τρόικα πατά πόδι στην Αθήνα και ο νέος γύρος διαβουλεύσεων με τους τραπεζίτες ξεκινά δυναμικά, με στόχο την ταχύτερη επιστροφή των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων σε ιδιωτικό έλεγχο.

Με την έλευση των δανειστών του ελληνικού δανείου, παράλληλα, «ξεκλειδώνουν» και οι σχετικές διαδικασίες για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) της Eurobank, που αποτελεί αφενός το ζητούμενου του κλάδου και αφετέρου βασική προτεραιότητα του Οικονομικού επιτελείου, αφού κορυφαίοι διεθνείς επενδυτές και μεγάλα funds του εξωτερικού θέλουν να ρίξουν ρευστό 2,5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα, καλύπτοντας, έτσι, ένα μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού «κενού» της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη την περασμένη Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος «εγκαινίασε» τη σειρά των επαφών της με τις ηγεσίες των συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης ενημέρωσής τους για τις ασκήσεις αντοχής που διενεργήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η ΤτΕ είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των stress tests τις επόμενες, ημέρες. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν αντίστοιχα τετ-α-τετ και με τις υπόλοιπες τράπεζες, έτσι ώστε προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Αισιοδοξία…

Στους τραπεζικούς «κόλπους» επικρατεί αισιοδοξία πως το τελικό «πόκερ» με την πλευρά των ελεγκτών του δημοσιονομικού προγράμματος θα είναι ευκολότερο, αφού η τρόικα φέρεται να συμφώνησε και στα ζητήματα, που παρέμεναν για πολύ καιρό «ανοιχτά».

Συνεπώς, όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, μένει και το τυπικό σκέλος των διαπραγματεύσεων να «κλείσει», προκειμένου το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου, αν όχι 28 Φεβρουαρίου, όπως επισημαίνουν άλλες πηγές, να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως, από τα οποία θα προκύψουν και οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση του νομοσχεδίου της ιδιωτικοποίησής τους και την έναρξη των διαδικασιών για την ΑΜΚ της Eurobank.

Την ίδια στιγμή, λένε πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι γνωστό πως με βάση το βασικό σενάριο της μελέτης της Blackrock για τις επισφάλειες, οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών υπολογίζονται μεταξύ 4,5 και 6 δισ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί και την αποφυγή της προσφυγής στα κεφάλαια του Δημοσίου.

Δηλαδή, Εθνική, Πειραιώς, και Alpha (η Eurobank θα προχωρήσει απευθείας σε ΑΜΚ) θα έχουν την ευχέρεια να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια τόσο με αυξήσεις κεφαλαίου ή ΜΟΔ όσο και με συνδυασμό πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και περισσότερων κινήσεων ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού (επαναγορά υβριδικών, τίτλων μειωμένης εξασφάλισης κ.ά.).

Επισημαίνεται ότι το βασικό σενάριο της BlackRock II προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,6% για το 2014, η οποία θα ανέλθει στο 2,95% το 2015 και θα φθάσει στο 3,74% το 2016.

Η ευρωπαϊκή άσκηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή των ανωτέρων στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα είναι οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες να έχουν οπωσδήποτε καλυφθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπου θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από τα αντίστοιχα της Blackrock, αλλιώς θα μιλάμε για απόσταση… δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεσοδιάστημα, πάντως, αναμένεται και πάλι να έρθει στην Αθήνα ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) Γ. Κούπμαν, καθώς υπό τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να συμφωνηθούν και τα οριστικά πλάνα αναδιάρθρωσης των Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank.

«Κλειδί» τα warrants

«Κλειδί» για την υλοποίηση της ταχύτερης επιστροφής των τραπεζών υπό ιδιωτικό έλεγχο είναι η «απελευθέρωση» των warrants, που κρατούν δεσμευμένες τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η αποδέσμευση των warrants μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διαδικασία δημοσίων προτάσεων από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο εκδότης των συγκεκριμένων τίτλων. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τέλος Οκτωβρίου
Τέλος Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της ...
«Κόκκινα» δάνεια και αναπτυξιακή τράπεζα στο επίκεντρο της συνάντησης Δραγασάκη με τις διοικήσεις των συστημικών-Ο ρόλος του Ρουμελιώτη
Για τα «κόκκινα» δάνεια και τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας ...
Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τα αποθέματα του ΤΧΣ στο επίκεντρο της συνάντησης Δραγασάκη-Σακελλαρίου
Στα θέματα της κεφαλαιακής κατάστασης των τραπεζών, του αποθεματικού ...
S&P: Υπό επιτήρηση οι τέσσερις συστημικές τράπεζες
Σε "Credit Watch Negative" τοποθέτησε ο οίκος αξιολόγησης S&P την αξιολόγηση "CCC+" ...
Για μόλις δύο εβδομάδες το πράσινο φως από Φρανκφούρτη για τον ELA
Β.Μ. Για μόλις δύο εβδομάδες άναψε το «πράσινο φως» η Ευρωπαϊκή ...
Οι τράπεζες επικεντρώνονται πλέον στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας
Την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα των "τεστ αντοχής" που ...
Τράπεζες σε τρόικα: Δώστε τη λύση εδώ και τώρα!
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ (malainou@xrimaonline.gr)   Λύση εδώ και τώρα ζητεί το Ταμείο ...
ΤΧΣ: Ξηλώνει τους εκπροσώπους του στις 4 μεγάλες τράπεζες και παίρνει τις θέσεις τους
Στην αλλαγή των εκπροσώπων του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ...
Στο ΤΧΣ η τρόικα-Στο επίκεντρο τα σχέδια εξυγίανσης των τραπεζών
Με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχουν την ...