Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μεγάλου(Eurobank): Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη όσα έχουμε δεσμευτεί
Τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το 2014 σταθμό για την Eurobank, περιγράφει ο ...
Eurobank, Μεγάλου: Στόχος η προσέλκυση υψηλής ποιότητας ιδιωτικών κεφαλαίων
Αισιόδοξος για την τελική έκβαση της προσπάθειας για την αύξηση του ...
Μεγάλου(Eurobank): Η ένωσή μας με το ΤΤ ανοίγει νέες προοπτικές
Αισιοδοξία εκφράζει μέσα από την επιστολή του στο προσωπικό της Eurobank ο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Eurobank, Μεγάλου: Η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να έχει βιώσιμο χαρακτήρα

Eurobank, Μεγάλου: Η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να έχει βιώσιμο χαρακτήρα

Στο αναπτυξιακό στοίχημα της χώρας και την αποφασιστική συμβολή του τραπεζικού τομέα, μετά και την επικείμενη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησής του αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο επίσκεψης κλιμακίου της τράπεζας στην Αχαΐα και την Κορινθία.

«Η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να έχει βιώσιμο χαρακτήρα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «για να συμβεί αυτό, δεν μπορεί παρά να στηριχτεί σε υγιείς επιχειρήσεις, με εξωστρεφή προσανατολισμό, ισχυρή παραγωγική βάση, καινοτόμα προϊόντα, ανταγωνιστικές στις παγκοσμιοποιημένες αγορές. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί επενδύσεις. Για να επενδύσουν, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα και στήριξη από το τραπεζικό σύστημα».

«Έτσι βλέπουμε τον ρόλο μας, τον ρόλο της Eurobank στη νέα φάση που θα σηματοδοτήσει η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση», τόνισε ο κ. Μεγάλου. «Τα κεφάλαια που επιδιώκουμε να αντλήσουμε έχουν αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Να μπορέσουμε από ισχυρή θέση να συμβάλουμε στη χρηματοδότηση της οικονομίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank τόνισε πως «βασικές προτεραιότητες είναι:

- Να στηρίξουμε τους πελάτες μας για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της συγκυρίας.

- Να στηρίξουμε τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους για άνοιγμα σε νέες αγορές, ιδιαίτερα του εξωτερικού.

- Να στηρίξουμε την στροφή της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας σε ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα».

«Η σχέση με τον πελάτη βρίσκεται στο κέντρο της νέας στρατηγικής μας», κατέληξε ο κ. Μεγάλου. «Θέλουμε να γίνουμε και είμαστε, σταθερά και μακροχρόνια, η τράπεζά σας».

Τις εκτιμήσεις για τις μακροοικονομικές εξελίξεις παρουσίασε αναλυτικά ο δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, βοηθός γενικός διευθυντής, επικεφαλής Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, ο οποίος χαρακτήρισε «ρεαλιστική» την πρόβλεψη για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τρέχον έτος. «Χωρίς αμφιβολία», σημείωσε, «τα πλέον πρόσφατα στοιχεία σηματοδοτούν σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας κατόπιν μιας πρωτόγνωρης, σε εύρος και διάρκεια, ύφεσης που είχε ως αποτέλεσμα τη σωρευτική συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 25,8 μονάδες καθώς και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας την περίοδο 2008-2013».

«Το αισιόδοξο μήνυμα», είπε ο κ. Μονοκρούσος, «είναι ότι η σταθεροποίηση δεν σηματοδοτείται μόνο από κάποιους πρόδρομους δείκτες της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας (πχ. Δείκτης Οικονομικού Κλίματος) αλλά πλέον αρχίζει να αποτυπώνεται και σε «σκληρά στοιχεία», όπως ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο και ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής. Επιπροσθέτως, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 2,6% το 4ο τρίμηνο του 2013, οδηγώντας τον αντίστοιχο ρυθμό συρρίκνωσης για το σύνολο του προηγούμενου έτους στο -3,7%». Σε αντίθεση με αυτή την εξέλιξη, ο ίδιος υπενθύμισε πως «οι περισσότερες εκτιμήσεις στις αρχές του προηγούμενου έτους ήταν για ύφεση της τάξης του 4,5-5%.

Η πρόβλεψη για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 κρίνεται απολύτως ρεαλιστική, στο βαθμό που θα ευοδωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για ακόμη μια ιδιαίτερα θετική χρονιά στον τουριστικό τομέα και σχετική σταθεροποίηση των επενδύσεων. Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η αυξανόμενη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων και η ενίσχυση του εξαγωγικού τομέα κρίνονται απαραίτητες προϋποθέσεις για την διασφάλιση διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης.

Σε άλλα σημαντικά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας, η πρόοδος που έχει συντελεσθεί είναι εντυπωσιακή, καθώς έχουν ήδη εξαλειφτεί τα δίδυμα ελλείμματα και η πιστοποίηση, από την Eurostat, για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης το 2013 αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την παροχή ενός νέου πακέτου ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της χώρας από τους επίσημους δανειστές»

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Επιστολή Καραβία: Στόχος της Eurobank η επιστροφή στην κεροδφορία
Πρωταρχικός στόχος της Eurobank είναι η επιστροφή στην κερδοφορία το 2015, ...
Eurobank:
Η ανάπτυξη φέτος θα ξεπεράσει την προβλεπόμενη εκτίμηση για 0,6%, εκτιμά ...
Eurobank:
Ανάπτυξη 1% το 2014 και 1,7% το 2015 προβλέπει για την οικονομία της ευρωζώνης ...
Μεγάλου: Με μεγάλη αυτοπεποίθηση στα stress tests η Eurobank
Η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα με πλειοψηφία ιδιωτών μετόχων (σε ...
Μεγάλου: H AMK της Eurobank είναι η τρίτη μεγαλύτερη συναλλαγή στον κόσμο το 2014
Σημαντικότατο επίτευγμα στην πρόσφατη ιστορία της Eurobank και ένα ...
Μεγάλου: Σπουδαία μέρα για την Eurobank-Χτύπησε το
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών σηματοδοτεί την επιστροφή ...
Μεγάλου: Αμείωτο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Eurobank
Αμείωτο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Eurobank σε αυτό το ...
Αποχχωρεί από την Eurobank ο αναπληρωτής CEO Μιχάλης Κολακίδης
Αποχωρεί από την Eurobank ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ...
Τέλος στα σενάρια συγχώνευσης Eurobank- ETE έβαλε ο Μεγάλου
Τέλος στα σενάρια ενεργοποίησης του σχεδίου συγχώνευσης με την Εθνική ...