Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Δικάζονται 18 αστυνομικοί των ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ για τα επεισόδια του 2011
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν σήμερα, Δευτέρα, 18 ...
Ν. Δένδιας: Αποδεσμεύθηκαν 460 αστυνομικοί από την προστασία προσώπων
Τουλάχιστον 460 αστυνομικοί έχουν αποδεσμευθεί, από τον Αύγουστο του 2012 ...
Αστυνομικοί «μπούκαραν» σε σπίτια στην Ιερισσό
«Στο πόδι» βρίσκονται οι κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής, καθώς ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αλλαγές στο ν/σ του υπ. Προστασίας του Πολίτη ζητούν οι αστυνομικοί υπάλληλοι

Αλλαγές στο ν/σ του υπ. Προστασίας του Πολίτη ζητούν οι αστυνομικοί υπάλληλοι

Αλλαγές στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στον αστυνομικό κόσμο ζητεί η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι αστυνομικοί υπάλληλοι, «παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου, το οποίο όπως λένε, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα προσπαθεί να λύσει».

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής επισημαίνει ότι «από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ της απόσυρσης του Νομοσχεδίου κι ενός διαλόγου που θα ξεκινούσε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από μηδενική βάση στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας σύγχρονης αστυνομίας που απαιτούν οι καιροί χωρίς όμως ξεχαρβάλωμα δομών και κατακτήσεων που έχουν κερδηθεί με αγώνες».

Οι προτάσεις

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Αθήνας, αφού μελέτησε το σχέδιο της αναδιάρθρωσης, κατέθεσε στην Ομοσπονδία και στα πολιτικά κόμματα τις θέσεις της. «Για εμάς δεν μπαίνουν όλα τα θέματα σε διαπραγμάτευση και πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές», τονίζουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι και προτείνουν:

1. Διασφάλιση συστήματος μεταθέσεων και τοποθετήσεων σε επίπεδο Νομού και διατήρηση του αμετάθετου-αμετακίνητου. Μη διατάραξη του προγραμματισμού του ένστολου προσωπικού και διατάξεις για περεταίρω διευκόλυνση μετακινήσεων στον τόπο συμφερόντων. Η προσθήκη αυτή μπορεί να προβλεφθεί στο άρθρο 32 (ή σε άλλο άρθρο στο τέλος του κεφ. Δ΄) και να αναφέρει ρητά ότι η παρούσα υπηρεσιακή διαίρεση δεν θίγει το σύστημα μεταθέσεων σε επίπεδο Νομού. Ομοίως να μη θιγεί και ο συνδικαλιστικός Νόμος όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα και ισχύει (Ν. 3938/2011).

2. Εκπαίδευση. Ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης της αστυνομικής ακαδημίας, αναγνώριση αντιστοίχισης των αστυνομικών σχολών με Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. κατά περίπτωση και ξεκάθαρη αναφορά ως τρόπο εισαγωγής στη Σχολή Αστυφυλάκων με τη μέθοδο των πανελληνίων εξετάσεων. Επίσης αυτό θα φέρει και τη δίκαιη απογραφή του αστυνομικού προσωπικού των πανελληνίων εξετάσεων όπως προβλέπεται από το Π.Δ. των προσλήψεων και δικαστικές αποφάσεις σε Τ.Ε. και Π.Ε. αντίστοιχα.

3. Δημοτικοί Αστυνομικοί. Η ένταξη των δημοτικών αστυνομικών να είναι στο πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου με ρητή αναφορά στη διάκριση της παρ. 1 του άρθρου 13.

4. Μείωση θέσεων αξιωματικών Ανωτάτων και Ανωτέρων κατ’αριθμητική αναλογία του υπολοίπου αστυνομικού προσωπικού. Είναι οξύμωρο να προβλέπεται μείωση 6.700 θέσεων χαμηλόβαθμων αστυνομικών και να έχουμε αύξηση ανωτάτων αξιωματικών. Επιπλέον η μείωση των οργανικών θέσεων θα στερήσει την ελπίδα του κάθε αστυνομικού να υπηρετήσει κάποτε στον τόπο συμφερόντων του.

5. Ομογενοποίηση. Στήριξη του Νόμου της ομογενοποίησης του 2008 κλείνοντας τους διαγωνισμούς ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων έτσι ώστε να υπάρχει ενιαίος τρόπος εισόδου στην Ελληνική Αστυνομία μέσω πανελληνίων εξετάσεων στη Σχολή Αστυφυλάκων.

6. Κατάργηση Αρχηγείου. Διαφωνία ως προς την κατάργηση του Αρχηγείου και θέσπιση ενός αγνώστου σχήματος επιτελικού γραφείου Αρχηγού. Το Αρχηγείο είναι θεσμός και οι θεσμοί δεν καταργούνται. Αντιθέτως υποστηρίζουμε την αύξηση αρμοδιοτήτων του Αρχηγείου και την αυτονομία του στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Δεν είναι δυνατόν να παραμένει το Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και να καταργείται ουσιαστικά το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιτέλους να μπει ένα τέλος στους Αρχηγούς υπό κηδεμονία.

7. Προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ. Άρση του παγώματος εισαγωγής στις Σχολές από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος με άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του 2013 αντί νέας πρόσληψης Ειδικών Φρουρών όπως φημολογείται. Εκτός του ότι διαιωνίζεται με αυτό τον τρόπο η ανομοιογένεια στην ΕΛ.ΑΣ. αυξάνει και το κόστος λειτουργίας της.

8. Διευθύνσεις. Χαλάρωση της οριζόντιας στεγανοποίησης μεταξύ των αστυνομικών Διευθύνσεων στα ίδια γεωγραφικά πλαίσια. Σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν προβλήματα για το προσωπικό (μεταθέσεις, κέντρα επιχειρήσεων, συνεννοήσεις, αναφορές και διεκπεραίωση κοινών επιχειρήσεων κ.τ.λ.)

9. Συνήγορος του αστυνομικού. Πρόβλεψη για δημιουργία γραφείου συνηγόρου του αστυνομικού προσωπικού κατ’ αντιστοιχία του συνηγόρου του πολίτη, που σαν στόχο θα έχει την προάσπιση του τεκμηρίου της αθωότητας των αστυνομικών και τη διαφύλαξή του από κακόβουλες και στοχευμένες καταγγελίες.

10. Προσωπικό ειδικών καθηκόντων. Οι θέσεις αξιωματικών ειδικών καθηκόντων-ειδικών επιστημών να καλύπτονται αρχικώς από το αστυνομικό προσωπικό που έχει τα αντίστοιχα πτυχία και εφόσον αυτές οι θέσεις δεν καλύπτονται, τότε και μόνο να καλύπτονται από ιδιώτες. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται και η κινητικότητα της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να χρειαστούν νέες προσλήψεις.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δημοτικών αστυνομικών που δεν απορροφήθηκαν
Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν το πρωί ...
Υπέρ της Χ.Α. ψήφισαν πολλοί αστυνομικοί
Υπέρ της Χ.Α. ψήφισαν αρκετοί από τους αστυνομικούς σε ποσοστό που ίσως ...
Μήνυση με αποδέκτη τον «Μπαλούρδο» ετοιμάζουν οι αστυνομικοί της Αχαϊας
Την κατάσταση στα χέρια του παίρνουν οι αστυνομικοί της Αχαϊας ...
Στην Κεφαλονιά οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας & Προστασίας του Πολίτη
Στην Κεφαλονιά σπεύδουν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ...
Η λίστα των 2.613 δημοτικών αστυνομικών προς μετάταξη στην ΕΛΑΣ
Προχωρούν οι διαδικασίες για να τοποθετηθούν στην Ελληνική Αστυνομία ...
Φυλάκιση ενός έτους σε αστυνομικό επειδή χτύπησε πολίτη
Ποινή φυλάκισης 12 μηνών επέβαλε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο ...
Πορεία διαμαρτυρίας των δημοτικών αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας
Συγκέντρωση στα κεντρικά τους γραφεία, στην Αγίου Κωνσταντίνου και ...
Στους δρόμους οι δημοτικοί αστυνομικοί-Κλειστή η Σταδίου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η σημερινή πορεία των δημοτικών αστυνομικών, οι ...
Μπήκαν στο κτίριο της ΕΤ3 οι αστυνομικοί
Αστυνομικοί μπήκαν στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3 στην οδό ...