Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό σχέδιο πρόωρης εξόδου προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές
Η πιθανότητα πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το υφιστάμενο πρόγραμμα ...
Αντεπίθεση με πλεόνασμα και έξοδο στις αγορές
Προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της συμφωνίας με την Τρόικα, που ανοίγει ...
Τσίπρας: «Κοροϊδία» η ςστις αγορές
Για «πλεόνασμα θράσους» κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Η κυβέρνηση θα παίξει το «χαρτί» της εξόδου στις αγορές

Η κυβέρνηση θα παίξει το «χαρτί» της εξόδου στις αγορές

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να παίξει το «χαρτί» της εξόδου στις αγορές, ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές, με «όπλο» το υψηλό πλεόνασμα και την αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας κάνουν λόγο για πλεόνασμα-έκπληξη, κάτι που σε συνδυασμό με τη θετική πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, γεγονός που θα στρώσει το δρόμο για έξοδο στις αγορές.

Η πληροφορία ότι το Μάρτιο πρόκειται να έρθει στην Αθήνα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την περίοδο κατά την οποία ξεκινούν και επισήμως οι συζητήσεις για το χρέος, μόνο τυχαία δεν είναι. Μάλιστα, αναλυτές τοποθετούν χρονικά μια πιθανή βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κοντά στην άνοιξη.

Ακόμη, τα 10 δισ. ευρώ που αναμένεται να απελευθερωθούν από το roll over των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, σε συνδυασμό με την επιμήκυνση των δανείων σε 50 από 30 χρόνια για τη λήξη τους και με περεταίρω μειωμένο επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, βελτιώνουν το κλίμα για την οικονομία της Ελλάδας και δημιουργούν σκηνικό αναβάθμισης.

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε την περασμένη τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, στο 7,40%.

Απρίλιος 2014: Ένα δύσκολο μεταβατικό στάδιο

Η Ελλάδα το 2013 προσέγγισε το κρισιμότερο σημείο του οικονομικού προγράμματος που ακολουθεί. Η Αθήνα έχει ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και έχει κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα. Η είδηση για πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να ικανοποιεί την Ελλάδα, ωστόσο φέρνει σε δύσκολη θέση τους δανειστές της. Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν δεσμευθεί να συμμετάσχουν στην ελάφρυνση μέρους του ελληνικού χρέους, αμέσως μόλις η κυβέρνηση στην Αθήνα κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως έχει ήδη δηλώσει ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κάθε νέα συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να περιμένει την επίσημη επιβεβαίωση (περί ύπαρξης πλεονάσματος) από την Eurostat.

Αυτό θα συμβεί τον Απρίλιο. Αν η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα επιβεβαιωθεί από την Eurostat, τότε θα ξεκινήσει η πιο περίπλοκη και πιο πολιτικά ευαίσθητη συζήτηση.

Τον περασμένο Νοέμβριο το Eurogroup δεσμεύθηκε πως θα στηρίξει την Ελλάδα, ώστε η χώρα να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Ωστόσο, η δέσμευση αυτή είναι δύσκολο να τηρηθεί, κυρίως αφού σήμερα το ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Επομένως, για να μειωθεί σε τόσο σημαντικό βαθμό το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να υπάρξει OSI, «κούρεμα» του επίσημου ελληνικού χρέους. Πάντως, οι όποιες αποφάσεις αναμένονται το καλοκαίρι, μετά τις ευρωεκλογές.

Δύσκολος μήνας ο Μάιος

Τρεις βασικές προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση εάν δεν θέλει να επανέλθει ο πολιτικός κίνδυνος.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να αποφύγει να λάβει νέα μέτρα λιτότητας, να διανείμει σωστά το πλεόνασμα που σημείωσε στον προϋπολογισμό του 2013 και να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους όρους μια ελάφρυνση χρέους.

Εάν δεν τα καταφέρει ο πολιτικός κίνδυνος θα επιστρέψει στη χώρα, σε μία κρίσιμη μάλιστα περίοδο, όταν η Ελλάδα ασκεί και την προεδρία της ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, τα οποία όμως δεν αρκούν για να αλλάξουν το επιφυλακτικό mommentum που υπάρχει για τη χώρα.

Άλλωστε, μια ακόμη δύσκολη διαπραγμάτευση βρίσκεται ενόψει, την ώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός αποδυναμώνεται και η αντιπολίτευση ενισχύεται.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Μάιος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας για την Ελλάδα, καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει λήξεις ομολόγων ύψους 9,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των λήξεων βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επίσπευση της συζήτησης για οποιοδήποτε μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πάντως, μια πρώτη προσπάθεια που υπήρξε το Δεκέμβριο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέτυχε, εξέλιξη που καθιστά μία ακόμη πρόκληση για την ελληνική ατζέντα.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, το γεγονός ότι το Μάιο θα πραγματοποιηθούν και οι ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων οι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν με το ελληνικό πρόβλημα.

Έτσι, μάλλον η απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να μετατεθεί για λίγο μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να αποφευχθεί κάποιο «εκλογικό ατύχημα», ενώ η όποια συμφωνία το πιθανότερο είναι να περιλαμβάνει δεσμεύσεις εφαρμογής διαρθρωτικών πολιτικών για την ελληνική κυβέρνηση.

Ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί μέσα στους επόμενους μήνες, είναι και αυτό του χρηματοδοτικού κενού.

Τι κρύβει η «επίθεση» Στουρνάρα στην τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής, έβαλε με σφοδρότητα εναντίον της τρόικας και των προβλέψεων που έκανε από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

«Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις» είπε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας ότι το Σεπτέμβριο η τριμερής άφησε ένα χαρτί στο υπουργείο Οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις, με βάση τις οποίες ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2014 (!), κάτι που δεν δέχθηκε η ελληνική πλευρά. «Αν το δεχόμουν θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

«Η τρόικα έχει κολλήσει, είχε κολλήσει μάλλον, γιατί ελπίζω τώρα με τα νέα στοιχεία το μυαλό τους να έχει κάπως προσαρμοστεί στη πραγματικότητα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχει εξαλείψει τα δύο βασικά αίτια της κρίσης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

«Ωστόσο, η άλλη όψη της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η μείωση του βιοτικού επιπέδου» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα μας έχει καταγραφεί μείωση 35% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

«Τα νούμερα δείχνουν σημαντική βελτίωση, ίσως καλύτερη κι από αυτή που περίμενα κι εγώ. Από τη στιγμή που βελτιώνονται τα νούμερα, μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος θα δει κάποια χρήματα στην τσέπη, μεσολαβεί, όμως, ένα χρονικό διάστημα και αυτό το διάστημα θα το ζήσουμε τώρα» είπε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι να λεηλατηθεί η χώρα από τις δυνάμεις του λαϊκισμού.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Νέο «ναι» Μεϊμαράκη σε κυβέρνηση συνεργασίας-«Βολές» κατά Τσίπρα για το πιο «επώδυνο» Μνημόνιο
Το «χαρτί» της συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να «παίξει» και στην ...
Κερέ: Η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Μία πρώτη… «γεύση» από τα μεγάλα και «σκληρά» παζάρια που πρόκειται να ...
Βερολίνο: Θα συζητήσουμε και για το χρέος μετά τις εκλογές
«Παράθυρο» συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την ...
Παίζουν τώρα την… παράταση-Η πολιτική λύση και το διπλό στοίχημα
Το «χαρτί» της πολιτικής λύσης, το τελευταίο που έχει πια στα χέρια της, ...
Μετά το Παρίσι... πολιτική λύση ή κάλπες!-Στο Μαξίμου Σαμαράς-Βενιζέλος για το Plan B
Του Γιάννη Λιάρου Το «χαρτί» της πολιτικής λύσης, το τελευταίο που έχει ...
WSJ: Ποιους όρους εξετάζουν οι δανειστές για να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Νέες πληροφορίες που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τα ...
Γιατί το Βερολίνο τορπιλίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε γράψει από τις αρχές του 2014 το «XΡΗΜΑ ...
Που προσβλέπει η κυβέρνηση για καλές διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Τα βελτιωμένα έσοδα αποτελούν το καλό «χαρτί» της κυβέρνησης στις ...
Στουρνάρας: Ελάφρυνση χρέους με μείωση επιτοκίων και πολύ μεγάλη επιμήκυνση των λήξεων
«Οι πρϋποθέσεις για να βγει η χώρα στις αγορές είναι να έχει δυο ...