Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ζημιές 3,045 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι εισηγμένες εταιρείες το 2014
Ζημιές 3,045 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι εισηγμένες εταιρείες το 2014, σύμφωνα με ...
Beta: Στα 6,29 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων στο 6μηνο
Στα 6,29 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη 216 εισηγμένων εταιρειών ...
Δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2012 η Mevaco
Τη μη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους της Mevaco Μεταλλουργική ΑΒΕΕ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα των εισηγμένων-Κόβουν τα μερίσματα!

Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα των εισηγμένων-Κόβουν τα μερίσματα!

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@xrimaonline.gr)

Απρόθυμες να μοιράσουν χρήμα στους μετόχους τους εμφανίζονται οι διοικήσεις των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει εξαντλήσει τα αποθέματά τους.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας, που σημαίνει πως δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένονται για όσους επενδυτές στηρίζονται στην πολιτική των μερισμάτων και των επιστροφών κεφαλαίων.

Για την περσινή χρονιά μόλις μία στις 10 εισηγμένες πρόκειται να διανείμει μέρισμα, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τις προθέσεις ακόμα και εκείνων που παραδοσιακά προχωρούν σε ανάλογη κίνηση.

Παράγοντες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς σχολιάζουν πως το 2013 ήταν ένα από τα πιο δύσκολα έτη για τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας, πως μέχρι και οι κερδοφόρες ενδέχεται να μην διανείμουν μέρισμα.

Ισχυρή δικαιολογία για τις τελευταίες είναι η «αποταμίευση» χρημάτων για την αποπληρωμή των «κόκκινων» δανείων τους. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα επιχειρήματα, όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο να απαγορεύει τη διανομή μερίσματος, γεγονός που ισχύει για τις θυγατρικές εταιρείες των τραπεζών, όπως είναι η Alpha Αστικά Ακίνητα και η Ιονική Ξενοδοχειακή, η πώληση των οποίων συμπεριλαμβάνεται στα «business plans» (επιχειρησιακά σχέδια) των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επισημαίνεται ότι η μερισματική πολιτική των εισηγμένων έχει δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την απουσία των τραπεζών, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη διανομή μερίσματος, λόγω της κρατικής τους ενίσχυσης την τελευταία εξαετία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κλάδοι του Χ.Α., όπως ο τραπεζικός, ο μεταλλουργικός, ο κλωστοϋφαντουργικός, ο ακτοπλοϊκός, οι βιομηχανίες τσιμέντου, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι κατασκευές, οι βιομηχανίες ξύλου και οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν θα χρηματοδοτήσουν ούτε με ένα ευρώ τους μετόχους τους, γεγονός αναμενόμενο!

ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, EΛΠΕ και Κρι Κρι που «πρωταγωνιστούν» στα μερίσματα, καθώς θεωρούνται και από τα «βαριά» χαρτάκια του Χ.Α., είναι αμφίβολο εάν θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική και για το 2013, χρονιά ιδιαίτερα κρίσιμη και για τις πέντε. Αρκεί να επισημανθεί ότι ΔΕΗ και ΟΠΑΠ παρουσίασαν μειωμένα κέρδη εξαιτίας της υψηλής φορολογίας, ενώ ένα μέρος των εγκαταστάσεων της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας τυλίχτηκε στις φλόγες την παραμονή των Χριστουγέννων. Όλα τα παραπάνω, ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τη μερισματική τους πολιτική.

Αυτοί που αντέχουν

Εισηγμένες, που ανακοίνωσαν καλά οικονομικά μεγέθη στο εννεάμηνο του περσινού έτους, θα διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους για το 2013, υποστηρίζουν κύκλοι της εγχώριας αγοράς.

Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται να προχωρήσουν μόνο σε επιστροφή κεφαλαίου ή σ’ ένα συνδυασμό μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου.

Πρόκειται για τις κρατικές ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Καρέλιας, Πλαίσιο, ΜΕΤΚΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ευρωπαϊκή Πίστη, Newsphone, Πλαστικά Κρήτης και Flexopack.

Στα 450 δισ. ευρώ τα μερίσματα

Όπως υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι, για το 2013 το συνολικό ύψος των μερισμάτων θα φτάσει στα 450 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ήταν μία από τις πιο τραγικές ιστορικά χρονιές ως προς τη διανομή των μερισμάτων. Οι εισηγμένες έγραψαν ζημιές της τάξης των 15 δισ. ευρώ, σχεδόν το 10% του ΑΕΠ της χώρας και όσες ελάχιστες διένειμαν μέρισμα, αυτό δεν ξεπέρασε συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ. Το 2011 είχαν διανεμηθεί 750 εκατ. ευρώ, το 2010 το αντίστοιχο κονδύλι είχε ανέλθει στο 1,4 δισ. ευρώ, το 2009 διανεμήθηκαν μερίσματα συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το 2008 διανεμήθηκαν 1,5 δισ. ευρώ, το 2007 είχαν δοθεί 5,36 δισ. ευρώ και το 2006 το ύψος των μερισμάτων είχε διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι εισηγμένες με βάση τη σημερινή εικόνα της οικονομίας θα χρειαστούν αρκετές χρήσεις πλέον για να ξαναδούν οι μέτοχοι μερίσματα που να «θυμίζουν» κάτι από το 2000.

Σε περίπτωση που τα μερίσματα «κοπούν», σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία και το φόρο υπεραξίας που αγγίζει το 15%, τις προμήθειες και το φόρο των συναλλαγών, κινδυνεύει σημαντικά ακόμα και η βραχυπρόθεσμη επένδυση σε μετοχές.

Σημειώνεται πως η Jumbo αναμένεται να προβεί στη διανομή δωρεάν μετοχών φέτος.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΓΕΚΕ: Ενέκρινε τη διανομή μερίσματος στη Γ.Σ.
Τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη των προηγουμένων χρήσεων 0,17 ευρώ ...
Εισηγμένες: Μεγάλη πτώση στα κέρδη πρώτου 6μήνου
Μείωση 82,6% κατέγραψαν τα κέρδη των εισηγμένων στο Χ.Α εταιρειών, στο ...
Εισηγμένες: Κατά 17,3% αυξήθηκαν τα λειτουργικά κέρδη στο 3μηνο
Αύξηση 17,3% παρουσίασαν τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων στο ...
Beta: Κατά 128,9% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων το 2013
Κατά 128,9% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων το 2013, σύμφωνα με τη ...
Τράπεζες: Ξεκινά το μεγάλο
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ «Βροχή» πέφτουν τα τελεσίγραφα από τις ελληνικές ...
Ψάρια: Οι εισηγμένες καλούν τις τράπεζες να
Της Βούλας Μαλαίνου Τελεία και παύλα έχουν βάλει στο μεταξύ τους ...
Μέρισμα 0,01875 μέρισμα από τη ΔΕΗ για το 2012
Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι η 11η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ...
Διπλάσιες οι ζημιογόνες εισηγμένες- Κάμψη 23% στα λειτουργικά αποτελέσματα
Αυξημένα κατά 659,3% εμφανίζονται τα μετά φόρων κέρδη των ελληνικών ...
Εισηγμένες: Από το Φθινόπωρο η αποκατάσταση της ρευστότητας
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ Χαμηλά κρατά τον πήχη για τα τριμηνιαία ...