Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Μαζί σε αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές Νικολόπουλος και Ένωση για την Πατρίδα
Από κοινού κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, με ...
Η «Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη» κατεβαίνει στις ευρωεκλογές
Το εκλογικό της όνομα για τις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου ...
Σε συστράτευση καλεί (και πάλι) τους φίλους του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος
Υπενθυμίζοντας σε όλους τι σημαίνει μεγάλη δημοκρατική προοδευτική ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Βιάστηκαν να ξεγράψουν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη

Βιάστηκαν να ξεγράψουν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του την Κυριακή(16/2) σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», με τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υγεία και Κοινωνικό Κράτος», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Οι αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές δεν είναι εθνικές, δεν κρίνεται η κυβέρνηση, αλλά κρίνεται το κλίμα, η εθνική ατμόσφαιρα, κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η νομιμοποίηση των πολιτικών παραγόντων, γιατί ο καθένας θα κάνει μετά την ερμηνεία του.

Αυτό που κυρίως κρίνεται είναι η αντοχή μιας εθνικής στρατηγικής που την εγγυάται το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική προοδευτική παράταξη, η κεντροαριστερά της ευθύνης. θα εκπλαγούν όσοι βιάστηκαν να ξεγράψουν τη μεγάλη παράταξη από το χάρτη των πολιτικών εξελίξεων, τις οποίες εμείς θα τις καθορίσουμε».

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές με πολύ καθαρή γραμμή και με κριτήριο τον σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και στους ανθρώπους που έχουν δουλέψει ή των νέων που θέλουν να δουλέψουν.

Για τις ευρωεκλογές, είπε ότι το ζητούμενο είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών δυνάμεων ώστε να δοθεί προοδευτικό πρόσημο. «Γι' αυτό συσπειρώνουμε την δημοκρατική προοδευτική παράταξη και γι' αυτό έχουμε ανταπόκριση», είπε, ενώ αφήνοντας αιχμές σε όσους δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, μίλησε για «αειπάρθενους» που αγωνίζονται να σώσουν τη χώρα από την κρίση», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «πρέπει να ξέρουν ότι ο λαός δεν αποτελείται από 'μωρές παρθένες» και κατέληξε: «όλοι καταλαβαίνουν».

Επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση για το σταυρό στις ευρωεκλογές και διπλασιασμό των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, είπε ότι έτσι σπάει κάθε παρασκηνιακή και πελατειακή συζήτηση: «θα φτάσουμε σε ένα ψηφοδέλτιο συναινετικό, ενωτικό, αξιοκρατικό, περιφερειακό, με κοινωνική και αξιακή ταυτότητα και θα δώσουμε σε ανθρώπους κατά προτίμηση νέους τη δυνατότητα να δείξουν τα προσόντα τους».

Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για έλλειψη στοιχειώδους συναίνεσης από την αυτήν την ώρα της «εθνικής πολιτικής διαπραγμάτευσης», στρατηγική υπονόμευση της χώρας, αλλά και αμφισβήτηση των επιτευγμάτων και ειδικότερα της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος:

«Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που γίνονται έξαλλες επειδή η χώρα ισχυρίζεται ότι έχει πρωτογενές πλεόνασμα και ζητεί τις επιπτώσεις αυτού του πλεονάσματος υπέρ της χώρας».

Αναφερόμενος στο κούρεμα του χρέους είπε: «Μα αν μας προσφερθεί πρόσθετο κούρεμα του χρέους που κατέχουν οι δημόσιο θεσμοί της Ευρώπης θα το δεχτούμε ευχαρίστως», και υποστήριξε ότι αυτό τίθεται από την αντιπολίτευση για να προκαλείται μια αντίδραση κατά της Ελλάδας: «Έχουμε κάνει ένα τεράστιο πολιτικό λάθος, αφήσαμε δυστυχώς περιθώρια για εύκολη αντιμνημονιακή δημαγωγία. Σίγουρα έπρεπε να έχουμε χειριστεί το θέμα εξαρχής ώστε να μην έχει κανείς το περιθώριο να ασχημονεί, να συνομωσιολογεί, να παραπλανά και να φθείρει τελικά τη συνείδηση ενός μεγάλου τμήματος του λαού και της παράταξής μας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμα ότι τέσσερα χρόνια μετά, «μιλάμε όχι μόνο για θυσίες αλλά και για επιτεύγματα και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά, ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα και εμφανίζει μια άλλη εικόνα, έχοντας κάνει πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μετάβαση από το έλλειμμα στο πρωτογενές πλεόνασμα.  «Δεν δικαιολογείται αυτή η ανακύκλωση ούτε η παράταση της εκκρεμότητας, τα στοιχεία είναι καθαρά, ισχυρά, αποστομωτικά» είπε. Υπογράμμισε δε πως τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι το εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει ότι δεν πρόκειται να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και ότι τώρα χρειάζεται να πέσει το βάρος στην πραγματική οικονομία.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, η επιστροφή στις αγορές και η απαλλαγή από το συμβολισμό του μνημονίου. «Αυτή η προσπάθεια είναι μια μεγάλη εθνική πολιτική διαπραγμάτευση» είπε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται συσπείρωση, ενότητα, καθαρούς στόχους. «Δυστυχώς η χώρα βιώνει έναν επιπόλαιο πολιτικό διχασμό, μια τυφλή πόλωση».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αλ. Τσίπρας: Οι ευρωεκλογές «σταθμός για τη γενιά»
«Όσο πιο μεγάλη η διαφορά της ήττας της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ...
ΣΥΡΙΖΑ: Αντιμνημονιακό δημοψήφισμα οι περιφερειακές & οι ευρωεκλογές
Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτές τις εκλογές (αυτοδιοικητικές & ...
Συμπαρατάξεις στη βάση προγραμματικών συμφωνιών θα επιδιώξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές η ΔΗΜΑΡ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, συνεδρίασε την ...
Κ. Μητσοτάκης: «Έχει ζημιωθεί η χώρα από τις μη σταθερές εκλογές»
Αρνητικός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και της παράλληλης ...
Το ΠΑΣΟΚ για την «Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη»
Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, με την οποία χαιρετίζει το κείμενο που ...
«Φουντώνει» η κόντρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, με αφετηρία ...
Η «γραμμή» της ΔΗΜΑΡ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Ημερίδα, με θέμα «Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στις προκλήσεις της νέας ...
Θα συνεργαστούμε με αντιμνημονιακά κόμματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Παράθυρο συνεργασίας με αντιμνημονιακά κόμματα στις αυτοδιοικητικές ...
Εκλογές πριν το Μάιο του 2014 βλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ
Την εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα προσφύγει στις ...