Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 2C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μητσοτάκης: Είμαι αποφασισμένος να χαράξω τη γραμμή που θα μας χωρίζει από το παρελθόν
Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο υπουργός ...
Μητσοτάκης: Υπόθεση των Ελλήνων η διοικητική μεταρρύθμιση
«Η Ελλάδα δεν έχει πια τεράστια δημόσια διοίκηση» τονίζει ο υπουργός ...
Μητσοτάκης: Οι απολύσεις αποσυνδέονται, πλήρως, από την κινητικότητα
«Οι απολύσεις αποσυνδέονται, πλέον, πλήρως από την κινητικότητα» ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχτούμε περαιτέρω αιτήματα από τους διεθνείς πιστωτές για μαζικές απολύσεις

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχτούμε περαιτέρω αιτήματα από τους διεθνείς πιστωτές για μαζικές απολύσεις

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε το στόχο της για μείωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα δύο χρόνια πριν την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του προγράμματος και δεν θα δεχτεί περαιτέρω αιτήματα από τους διεθνείς πιστωτές της για μαζικές απολύσεις» δήλωσε στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, «ο οποίος κατέχει μεταπτυχιακό από το Χάρβαρντ και είναι επιφορτισμένος με τη μεταρρύθμιση μιας βαθιάς δυσλειτουργικής κρατικής γραφειοκρατίας», όπως σημειώνεται, δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι «το δύσκολο μέρος για την Ελλάδα τώρα ξεκινά, διότι η χώρα πρέπει να αλλάξει την ανελαστική κουλτούρα του δημοσίου τομέα, ο οποίος διέπεται από επουσιώδεις κανονισμούς και γραφειοκρατία. Το ζήτημα του μεγέθους του δημόσιου τομέα αντιμετωπίστηκε, αυτό που εκκρεμεί είναι η ποιότητά του».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα είναι ένα από τα «ακανθώδη θέματα» στις «δύσκολες διαπραγματεύσεις» της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της, καθώς μεταξύ των αιτημάτων τους ήταν η μείωση του αριθμού των κρατικών υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 150.000 έως τα τέλη του 2015 και η απόλυση ή η μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι σχολικοί φύλακες και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας που ήταν οι πρώτοι που "στοχοποιήθηκαν" για απολύσεις ή μετακινήσεις, εντατικοποίησαν πρόσφατα, σχεδόν σε καθημερινή βάση, τις διαμαρτυρίες τους έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι, ενόψει της νέας επίσκεψης των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα τις ερχόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος της χώρας με προοπτική ένα νέο δάνειο, η Ελλάδα στηρίζεται σε «θετικά στοιχεία», όπως η επίτευξη πέρυσι του πρώτου πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της κατά την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα, οικονομικά δεδομένα που θα δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας θα καταδείξουν συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας πέρυσι σε ποσοστό μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο 4%, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη έγιναν αποδεκτά με θετικό τρόπο από την τρόικα, γεγονός που είχε επίσης θετικό αντίκτυπο στην ελληνική κυβέρνηση. Η επόμενη πρόκληση για τον Έλληνα υπουργό είναι να τροποποιήσει μια «αναχρονιστική και αναποτελεσματική γραφειοκρατία».

Αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρότεινε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθορίζοντας ποσόστωση για τους υπαλλήλους που θα κρίνονται ανεπαρκείς στα καθήκοντά τους, μια ριζική αλλαγή σ' ένα σύστημα όπου κατά το παρελθόν κανείς υπάλληλος δεν απολυόταν ή δεν αντιμετώπιζε πειθαρχικές ποινές. Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει την παύση 23 δημοσίων φορέων, όπως του Οργανισμού για τη Λίμνη Κωπαϊδας, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από έξι δεκαετίες και σήμερα δεν έχει πλέον αντικείμενο λειτουργίας.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης προσβλέπει ακόμη μακρύτερα: αυτήν την εβδομάδα κάλεσε το ελληνικό Κοινοβούλιο να αναθεωρήσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μια πρόβλεψη του Συντάγματος που χρονολογείται από το 1911 και η αλλαγή της «θεωρείται ταμπού». Ενόψει των δημοτικών εκλογών και των εκλογών στο Ευρωκοινοβούλιο αυτήν την άνοιξη, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι δημοφιλής, σύμφωνα με τις επισημάνσεις στο εν λόγω δημοσίευμα, ακόμη και εντός του κόμματός του, ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί. «Το πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο για αλλαγή τέτοιας εμβέλειας. Ωστόσο, σπάζουμε το νόμο της σιωπής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η μεταρρύθμιση ξεκίνησε από τα ΚΕΠ»
Με αφορμή τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Διοικητικής ...
Έκπληκτος ο Μητσοτάκης για το
Την έκπληξή του εκφράζει, με σημερινή επιστολή του προς την ...
Μητσοτάκης: Προτεραιότητα οι φοροελαφρύνσεις και όχι η επαναδιαπραγμάτευση για τις απολύσεις
Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κι όχι την επαναδιαπραγμάτευση ...
Μητσοτάκης: Έχουμε την εθνική υποχρέωση να σταθούμε απέναντι στον εκβιασμό των αριθμών του ΣΥΡΙΖΑ
Σκληρή κριτική ασκεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος ...
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται την άδεια του κ. Τσίπρα, για τίποτα
«Το μήνυμα περί ανατροπής δεν έπιασε τόπο» δήλωσε σήμερα ο υπουργός ...
Μητσοτάκης: Η αξιολόγηση πρέπει να επεκταθεί και εκτός του στενού πυρήνα του Δημοσίου
H αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων θα πρέπει να επεκταθεί και εκτός ...
Μητσοτάκης: Πορευόμαστε με συνέπεια, δικαιοσύνη και διαφάνεια
«Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να επιβλέπει τη ...
Μητσοτάκης: Εναι δύσκολο να κάνουμε δυο πράγματα ταυτόχρονα
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήκωσε το ...
Μητσοτάκης: Απορρίπτει την τακτική του
«Δεν είμαι ο υπουργός των απολύσεων, αλλά της αξιολόγησης» τονίζει ο ...