Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Πως αντιδρά η ΔΗΜΑΡ στην άρνηση σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών
Ενοχλημένη εμφανίζεται η Δημοκρατική Αριστερά, με την επιλογή της ...
Ο Σ. Κεδίκογλου απέκλεισε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών
«Ο κ. Τσίπρας ζητά να συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών για να δρομολογηθεί ...
«Πόρτα» του υπ. Δικαιοσύνης στη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών
Άκαιρη χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης τη σύγκληση, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σκέψη για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Σκέψη για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Τα φλέγοντα θέματα όπως το Κυπριακό, η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας και το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών (πρόταση Π. Καμμένου), απασχόλησε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (14/02).
«Στόχος μας είναι να αναδεικνύεται πάντα το Κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, εισβολής, κατοχής, να αναδεικνύονται οι ευθύνες που υπάρχουν, αλλά να ανοίγεται και μία προοπτική για μια λύση σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με το κοινοτικό κεκτημένο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. 
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου για τα όσα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στην Αθήνα, για τα επόμενα βήματα, για το πώς τοποθετείται η παρούσα φάση του Κυπριακού μέσα στην ιστορία.
«Η λύση» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «πρέπει να προστατεύει τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασισμένη σε ένα ομοσπονδιακό διζωνικό δικοινοτικό κράτος-μέλος του ΟΗΕ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ομοσπονδιακό κράτος που θα έχει μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια».
«Είμαστε ακόμη στην αρχή, θέλει πολλή δουλειά, πολλή προσπάθεια, η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ανήκει στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, σε καμία περίπτωση όμως η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το τουρκοκυπριακό ψευτοκράτος» σημείωσε.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση όλων η διασφάλιση των προϋποθέσεων ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης και συμφωνίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «την τύχη του, ο κυπριακός λαός την κρατάει στα χέρια του, γιατί η απόφαση θα ληφθεί με δημοψήφισμα από τους ίδιους τους Κύπριους πολίτες».
Αναφορικά με την πρόταση Καμμένου για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με αντικείμενο το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα γίνει μια συζήτηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για το αν μια τέτοια διαδικασία διευκολύνει σε κάτι.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και των σχετικών ανησυχιών της κοινής γνώμης, δηλώνοντας τα εξής: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τη διαδικασία της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ένα ζήτημα που ενδιαφέρει την ελληνική κοινή γνώμη, που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο στην Κρήτη, που ενδιαφέρει την Ελλάδα ως μια χώρα μεσογειακή, τουριστική, μια χώρα με περιβαλλοντικές ευαισθησίες».
Και συνέχισε: «Παρουσίασα στους εκπροσώπους των κομμάτων και στα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τις συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες που κάνουμε διπλωματικά πολιτικά και τεχνικά, προκειμένου να διασφαλιστεί εμπράκτως ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον. Γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, γιατί υπάρχει ευθύνη του ίδιου του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, γιατί έχουμε κινητοποιήσει με πολύ μεγάλη πίεση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα υπάρχουν παρατηρητές, γιατί υπάρχουν πολλά κράτη που εγγυώνται πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τη Μεσόγειο -κράτη όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν και την κεντρική διαχείριση του ζητήματος».
«Θέλουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των άλλων μεσογειακών χωρών, που θα θέλαμε να είναι πιο δυναμικά κοντά μας, αλλά ακόμη και μόνη της η Ελλάδα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται στο όνομα του ελληνικού λαού και θα έχουμε όλες τις εγγυήσεις που πρέπει για τον ανεκτίμητο πλούτο της Μεσογείου» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει λύση του Κυπριακού με ενωμένη Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς στρατεύματα κατοχής. 
«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαπραγμάτευσης που εγκαινιάστηκε με το κοινό ανακοινωθέν. Το ίδιο το κοινό ανακοινωθέν εμπεριέχει διατυπώσεις με σημεία γκρίζα, ασαφή, που έχουν και δυνατότητες, αλλά και κινδύνους. Εφόσον και όταν υπάρξει συμφωνία, θέμα για το οποίο τον πρώτο λόγο έχει η κυπριακή κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, θα αξιολογήσουμε τη συμφωνία» σχολίασε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε, επίσης, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου και ζήτησε να δοθεί στα κόμματα το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που κοινοποιήθηκε στην κυβέρνηση, καθώς και να σταματήσει η βραδυπορία στην υλοποίηση μιας κυβερνητικής δέσμευσης, που υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες, για σύσταση διακομματικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, για τη διεκδίκηση του αναγκαστικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων.
Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, ο κ. Βενιζέλος θεώρησε και τα δυο αιτήματα εύλογα και επιφυλάχθηκε να συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό για να συσταθεί η Διακομματική, αλλά και για να υπάρξει ενημέρωση για το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την πρόταση του Πάνου Καμμένου για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε «θα το αξιολογήσουμε συλλογικά», ενώ σημείωσε ότι ο Κύπριος πρόεδρος δεν ενημέρωσε την αξιωματική αντιπολίτευση κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στο θέμα της απειλής για τη Μεσόγειο από την καταστροφή των χημικών της Συρίας, ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Σε ό,τι αφορά στα χημικά όπλα, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τη διαδικασία που έχει επιλεγεί, καθώς τα πιο τοξικά και επικίνδυνα χημικά όπλα θα εξουδετερωθούν εν πλω μέσα στη Μεσόγειο, κοντά στην Κρήτη. Ζητήσαμε αυτή η διαδικασία να γίνει έξω από την κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, πολύ περισσότερο που χρησιμοποιείται μια μέθοδος που δεν έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα και που αυτό γίνεται πάνω σε πλοίο και όχι σε χερσαίο έδαφος, καθώς σειρά χωρών έχουν αρνηθεί να φιλοξενήσουν αυτήν τη διαδικασία».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος είδε ο Ευ. Βενιζέλος
Την ανάγκη πολιτικής υποστήριξης και όχι πολιτικών χαρών, ζήτησε ο ...
Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) ...
Τη Δευτέρα θα μάθουμε για τις περιουσίες των πολιτικών
Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης οικονομικού έτους 2012 του ...
Καμμένος: «Ναι» σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό όρους
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος συμφωνεί στο ...
Διεκόπη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών! (upd)
Διεκόπη ξαφνικά μετά από μία ώρα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο ...
Βενιζέλος: Ανάγκη επαναθεμελίωσης της κυβέρνησης
Στα γραφεία της Ιπποκράτους έκανε δηλώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά ...
Αναβολή της συνάντησης των τριών αρχηγών ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Ζήτημα να αναβληθεί το αποψινό (Δευτέρα, 17/06) συμβούλιο των πολιτικών ...
Την Πέμπτη νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών
Οι τελευταίες εξελίξεις στη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, ...
Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη των τριών πολιτικών ...