Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Παράσταση διαμαρτυρίας για το Ελληνικό έξω από το ΤΑΙΠΕΔ
Το λεγόμενο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του ...
Καταρρίπτεται και ο μύθος του μεγάλου Δημοσίου
Μετά τον μύθο των χιλιάδων επίορκων δημόσιων υπαλλήλων που κατέρριψε ο ...
Εκτός μισθοδοσίας οι δημόσιοι υπάλληλοι με προσωρινές διαταγές
Οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στη διαγραφή από ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Ηχηρό «όχι» της ΟΚΕ στο ν/σ για το «λουκέτο» σε 23 φορείς του Δημοσίου

Ηχηρό «όχι» της ΟΚΕ στο ν/σ για το «λουκέτο» σε 23 φορείς του Δημοσίου

Την αντίθεσή της εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος) στο, υπό συζήτηση στη Βουλή, νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το κλείσιμο 23 φορέων του δημοσίου και την αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, βλέποντας θετικά και με κάποιες επιφυλάξεις μόνο τις ρυθμίσεις για τη μείωση των διοικητικών βαρών- απλουστεύσεις διαδικασιών.

Η ΟΚΕ θεωρεί, ότι «οι ρυθμίσεις που αφορούν στις καταργήσεις- συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του δημοσίου θα πρέπει να αποσυρθούν στο σύνολό τους και να επανεξεταστούν», επισημαίνοντας ταυτόχρονα «και αυτό όχι γιατί δεν υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού των δομών του δημόσιου τομέα, ο οποίος έχει αναπτυχθεί χωρίς συστηματικό σχεδιασμό στην κατανομή των αρμοδιοτήτων και την διοικητική αρχιτεκτονική των πεδίων δημόσιας πολιτικής. Αλλά γιατί η όλη διαδικασία που ακολουθείται για την κατάργηση φορέων και Οργανισμών στερείται συγκροτημένης μεθοδολογίας και προσεγγίζει ένα ζήτημα που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αποσπασματικά, χωρίς να τεκμηριώνεται στο ελάχιστο η σκοπιμότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκτίμηση του ισοζυγίου θετικών και αρνητικών συνεπειών».

Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ΟΚΕ φέρνει τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας ο οποίος καταργείται, χωρίς να αξιολογηθεί το έργο του και χωρίς να ληφθεί υπόψη, ότι είναι ένας Οργανισμός στελεχωμένος με προσωπικό υψηλών προσόντων ο οποίος σήμερα χειρίζεται και γνωμοδοτεί για ζητήματα όπως το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής-Αθηνών, το Ελληνικό, ο Ελαιώνας, το Γουδή, ζητήματα δηλαδή που η ολοκλήρωσή τους αναμένεται να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα της Αττικής στην κατεύθυνση του δημόσιου συμφέροντος».

Για την αξιολόγηση του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών η ΟΚΕ αναφέρει, ότι «έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν την ανάγκη ουσιαστικής λειτουργίας των διαδικασιών αξιολόγησης. Το γεγονός πως μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο δημόσιο αξιολογούνταν με βαθμούς που προσέγγιζαν το άριστα κατέληγε στο να ακυρώσει την ίδια την αξιολογητική διαδικασία, επιτρέποντας στην συνέχεια την χρήση αυθαίρετων και μη υπηρεσιακών κριτηρίων κατά την επιλογή όσων κάλυπταν θέσεις ευθύνης».

Πάντως, αναφέρει πως «η προτεινόμενη διαδικασία της ποσόστωσης, αποτελεί αποτυχημένη επιλογή και αυτό αποδεικνύεται από το ότι σε όποιες χώρες εφαρμόσθηκε ήδη εγκαταλείπεται». Επίσης σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΚΕ «το βασικό πρόβλημα της αξιολόγησης υπήρξε πάντα η απουσία τυποποιημένων και μετρήσιμων κριτηρίων αξιολόγησης, δηλαδή κριτηρίων συνδεδεμένων με την παραγωγή συγκεκριμένων διοικητικών αποτελεσμάτων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων κάθε φορέα και κάθε θέσης εργασίας».

Τέλος, η ΟΚΕ αξιολογεί θετικά τις ρυθμίσεις για τη μείωση διοικητικών βαρών- απλουστεύσεις διαδικασιών, καθώς θεωρεί, ότι αυτές μειώνουν σε έναν βαθμό τα διοικητικά βάρη και απλουστεύουν τις διαδικασίες, αλλά σημειώνει για μία ακόμη φορά, την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ψηφιακής δικτύωσης των υπηρεσιών.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Μαχαίρι» στις υπερωρίες του δημοσίου
Περιορισμούς στις υπερωρίες των υπαλλήλων των φορέων του Δημοσίου, ...
O τρόπος που θα πάρουν τις βεβαιώσεις αποδοχών οι συνταξιούχοι του Δημοσίου
Την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι ...
Τέλος τα επικυρωμένα φωτοαντίγραφα
Θέλοντας να «χτυπήσει» τη γραφειοκρατία του Δημοσίου, το υπουργείο ...
«Στοπ» στους αριστούχους του Δημοσίου
Μόνο το 25% του προσωπικού των δημοσίων υπαλλήλων κάθε γενικές ...
Η Γ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε την απόφαση για τις οφειλές του Δημοσίου
Την έγκριση από τη γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ των τελικών ποσών, ...
Τη Δευτέρα «κληρώνει» για τους 4.600 του δημοσίου
Στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής ...
Ποιοι εξαιρούνται της διαθεσιμότητας
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με επείγουσα εγκύκλιο που ...
ΠΟΕ - ΟΤΑ: Σήμερα η ΕΡΤ, αύριο άλλοι φορείς του δημοσίου
Την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ καταδικάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ...
«Stop» στις συντάξεις δημοσίου χωρίς ΑΜΚΑ-ΑΦΜ από τον Ιούνιο
Ακόμη μια φορά υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών ότι οι ...