Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Διώχνονται οι σχολικοί φύλακες, έρχονται οι σχολικοί επιστάτες
Συνολικά 1.050 επιστάτες πρόκειται να προσληφθούν στα σχολεία της χώρας ...
Κλειστά τα σχολεία σε όλη τη Νάουσα ελέω… κρύου
Με απόφαση του Δημάρχου Νάουσας κ. Καραμπατζού αναστέλλεται για ...
Ξεπέρασαν τα εκατό τα σχολεία υπό κατάληψη
Τη σκυτάλη από τους καθηγητές που βρίσκονται σε απεργιακές ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Έγγραφο της ΓΑΔΑ για «επισκέψεις» ενστόλων σε σχολεία προκαλεί ερωτηματικά

Έγγραφο της ΓΑΔΑ για «επισκέψεις» ενστόλων σε σχολεία προκαλεί ερωτηματικά

Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η εντολή προς τα αστυνομικά τμήματα «να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές – συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων» της Αττικής με σκοπό την καταγραφή προβλημάτων που άπτονται της αρμοδιότητα του υπ. Δημοσίας Τάξης και ειδικότερα της αστυνομίας. Την εντολή έδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Την καταγγελία έκανε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής», ο οποίος ανέδειξε το θέμα. Σύμφωνα με το Σύλλογο, κλιμάκια ένστολων αστυνομικών ήδη επισκέφτηκαν δημοτικά και νηπιαγωγεία στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, ζητώντας προσωπικά στοιχεία εκπαιδευτικών, τη στιγμή που η διοίκηση του υπουργείου Παιδείας αλλά και οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δηλώνουν άγνοια.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην καταγγελία,  η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, βασιζόμενη στην υπ' αριθμ. 1668 από 5/2/2014 διαταγή Γ.Ε.Α.Ν.Ε και την 18648/14/214806 από 5/02/2014 διαταγή Γ.Α.Δ.Α - Τ.Γ.Α,  ζητά από τους Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων δικαιοδοσίας της,

α) Την "πλήρη  καταγραφή των σχολικών μονάδων" που λειτουργούν σε περιοχές αρμοδιότητας Διευθύνσεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ, υποβάλλοντας «το υπόδειγμα της καταγραφής  σε μορφή excel στις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας»,

β) την "μεθόδευση προσωπικών επαφών και συναντήσεων με τους κ. Διευθυντές των ανωτέρω σχολείων,  με σκοπό την καταγραφή υφιστάμενων προβλημάτων και αναγκών κατά τη λειτουργία των σχολείων, καθώς και τη συλλογή τυχόν αιτημάτων που θα υποβληθούν από αυτούς (τους Διευθυντές των σχολείων) και αφορούν το πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης  και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Αστυνομίας ειδικότερα"  και

γ) τη "σύνταξη εμπεριστατωμένων αναφορών για τα ανωτέρω και την υποβολή των απόψεων τους υπ' αυτών προς τις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας"

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, η υποβολή των στοιχείων πρέπει να γίνει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

«Αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας στους εκπαιδευτικούς»

«Μία νέα εποχή ξεκινά. Η εποχή της ανάπτυξης. Ανάπτυξη της αστυνομοκρατίας και του εκφοβισμού», σχολιάζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής», ζητώντας από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και  να ανακαλέσει άμεσα την σχετική εντολή.

«Είναι πλέον αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για να επιλαμβάνεται των προβλημάτων και των αναγκών που σχετίζονται με το σχολείο και όχι το Υ.ΠΑΙ.Θ. και οι αρμόδιες υπηρεσίες του; Και μάλιστα  να συντάσσουν εμπεριστατωμένες αναφορές για τα προβλήματα των σχολείων;

Μήπως πλέον για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, την κατάργηση των προνοιακών υποδομών στην εκπαίδευση, πρέπει να απευθυνόμαστε στον Αξιωματικό Υπηρεσίας του οικείου Αστυνομικού Τμήματος; Είναι προφανές ότι τα παραπάνω διατυπώνονται ως ρητορικά ερωτήματα», σημειώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής» και προσθέτει:

«Είναι επίσης εμφανές ότι με τις ενέργειες αυτές αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας στους εκπαιδευτικούς. Είναι επίσης δυστυχώς εμφανές, ότι με βάση και την ιστορική εμπειρία, η εποχή που η αστυνομία και η ασφάλεια επεδίωκε επαφές, δημιουργούσε το λεγόμενο «σπουδαστικό της ασφαλείας» και εισχωρούσε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα αντιστοιχούσε σε περίοδο πολιτικής εκτροπής. Μας δημιουργεί επίσης εντύπωση ότι η Διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας αλλά και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δηλώνουν άγνοια. Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να πάρει θέση. Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και  να ανακαλέσει άμεσα την σχετική εντολή. Ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να απαιτήσουν την παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη».

ΣΥΡΙΖΑ: «Αναβιώνει το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς στα σχολεία»

«Η απαράδεκτη αυτή τακτική μετατρέπει τα σχολεία σε τόπους χειραγώγησης, ελέγχου και τρομοκράτησης διευθυντών και εκπαιδευτικών», αναφέρει το ΕΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διαταγής και την παύση κάθε σχετικής διαδικασίας.

«Η εποπτεία της λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και η οποιαδήποτε ανάμιξη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε αυτήν αποτελεί αντιδημοκρατικη εκτροπή από την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία. Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση Σαμαρά δεν έφταναν οι δραματικές περικοπές των δαπανών για την Παιδεία. Δεν έφταναν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών. Δεν έφταναν οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Έπρεπε να αναβιώσει το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς και στα σχολεία.

Δεδομένου ότι, η συγκεκριμένη διαταγή αφορά όλη την Αττική - ενώ έχουν ήδη επισήμως καταγραφεί από συλλόγους εκπαιδευτικών, επισκέψεις κλιμακίων οικείων Αστυνομικών Τμημάτων σε σχολικές μονάδες  με σκοπό την συλλογή των σχετικών στοιχείων-  θα μπορούσαμε να εξάγουμε το συμπέρασμα, ότι το Υπουργείο Παιδείας καθιστά τον εαυτό του περιττό και αποποιείται των αρμοδιοτήτων του για την εποπτεία των σχολικών μονάδων, τις οποίες και παραχωρεί στον κ. Δένδια και την Ελληνική Αστυνομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των σχολείων ειδικότερα και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, γενικότερα.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διαταγής και την παύση κάθε σχετικής διαδικασίας,  ούτως ώστε να σταματήσει κάθε εμπλοκή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη στα ζητήματα της Παιδείας».

Πηγή avgi.gr

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Οι τελικοί πίνακες σχολικών φυλάκων & εκπαιδευτικών που διορίζονται
Εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ οι τελικοί πίνακες με τα ονόματα 526 σχολικών ...
Πρωτοφανής παρέμβαση στα σχολεία η απαγόρευση συμμετοχής σε δράσεις για το πρ. αεροδρόμιο Ελληνικού
Αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει στον εκπαιδευτικό κόσμο η απόφαση ...
Κλειστά λόγω χιονιά σχολεία σε Αμύνταιο & Φλώρινα
Κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της ...
Η Διεθνής Αμνηστία διαμαρτύρεται για την αστυνομική βία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία διοργανώνει στις 17:00 ...
Νόμιμο το ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Νόμιμο έκρινε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «αξιολόγηση ...
Στα 12 εκ. ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες θέρμανσης σχολείων για το 2014
Όσα χρήματα διατέθηκαν το 2013 προβλέπεται να διανεμηθούν και το 2014, ...
«Φουντώνουν» οι καταλήψεις σχολείων ανά την Ελλάδα
Τη σκυτάλη από τους καθηγητές που βρίσκονται σε απεργιακές ...
Ανεστάλη η διαθεσιμότητα 2 εκπαιδευτικών
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών «δέχθηκε», σύμφωνα με τη δικηγόρο ...
Οδηγίες για την αγορά των σχολικών ειδών
Τα σχολεία ανοίγουν και η αγορά των σχολικών ειδών είναι μια σημαντική ...