Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Κατρακύλα για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
Στην 99η θέση στην παγκόσμια κατάταξη κατρακύλησε η Ελλάδα όσον αφορά ...
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ βρίσκονται η Διεθνής Ομοσπονδία ...
«Μερικώς Ελεύθερη» η Ελλάδα στην ελευθερία Τύπου
Οργάνωση για την Ελευθερία Τύπου, που δρα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Ελλάδα, χώρα ακατάλληλη για τους δημοσιογράφους…

Ελλάδα, χώρα ακατάλληλη για τους δημοσιογράφους…

«Ελευθερία τύπου» και «Ελλάδα» δεν πάνε μαζί, σύμφωνα με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», της οποίας η ετήσια έκθεση αποτελεί βαρόμετρο για την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για το 2014 η χώρα μας κατάφερε να φτάσει στην 99η θέση, δηλαδή έχει υποχωρήσει κατά 14 μονάδες σε σύγκριση με την περσινή της αξιολόγηση. Το 2013 η Ελλάδα βρίσκονταν στην 85η θέση, ενώ το 2012 στην 71η, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την ελευθερία τύπου στην χώρα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η έξαρση του λαϊκισμού, αποτελούν τα κύρια αίτια της φθοράς που υπέστη η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» στις ΗΠΑ, Ντελφίν Χολγκάντ, ανέφερε ότι «η υποβάθμιση της Ελλάδας οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι η αύξηση των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων, για τις οποίες ευθύνονται κυρίως οπαδοί της νεοναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” και ο δεύτερος λόγος είναι το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης και ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό». Η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού πρόσθεσε ότι «η άσχημη κατάσταση στην Ελλάδα είναι η χειρότερη στην Ευρώπη, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Παρόμοια πτώση σημείωσαν οι ΗΠΑ στην ίδια έκθεση μετά το κυνήγι στο οποίο έχει επιδοθεί η αμερικανική κυβέρνηση προς τους υπεύθυνους διαρροών κρατικών μυστικών, γεγονός που λειτουργεί ως «προειδοποίηση για οποιονδήποτε επιχειρήσει αντίστοιχες ενέργειες», αναφέρεται στην έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα». Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 46η θέση το 2014, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχαν καταταχθεί στην 33η θέση. Πτώση σημείωσε και η Βρετανία, για τους ίδιους λόγους με τις ΗΠΑ και βρέθηκε φέτος στην 33η θέση.

Η Τουρκία, αναφέρεται στην έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», ως παράδειγμα χώρας που εκμεταλλεύτηκε «την μάχη κατά της τρομοκρατίας» για να ικανοποιήσει εσωτερικές της φιλοδοξίες. Η χώρα κατατάσσεται στην 154η θέση, με δεκάδες περιστατικά συλλήψεων δημοσιογράφων, κυρίως όσων καλύπτουν θέματα που αφορούν την κουρδική κοινότητα στην Τουρκία.

Συνολικά, η έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» αναφέρει ότι υπήρξε σημαντικός περιορισμός της Ελευθερίας του Τύπου σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, αλλά αντίστοιχα υπήρξαν και βελτιώσεις, σε χώρες όπως το Εκουαδόρ, η Βολιβία και η Νότια Αφρική.

Στις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται για άλλη μια χρονιά η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία, ενώ οι τρεις τελευταίες χώρες στη φετινή κατάταξη είναι το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία.

Ο Γενικός Γραμματέας των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», Κριστόφ Ντελουάρ, τόνισε ότι η έκθεση του οργανισμού συντάσσεται με βάση επτά βασικά κριτήρια για κάθε χώρα. Τα κριτήρια αυτά είναι α) ο αριθμός των παραβιάσεων, β) το εύρος της πολυφωνίας, γ) η ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης, δ) το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν τα Μέσα Ενημέρωσης και οι δυνατότητες που έχουν για αυτοέλεγχο, ε) το νομικό πλαίσιο, στ) η διαφάνεια και ζ) οι υποδομές που διαθέτει κάθε χώρα. Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού για το 2014 καταγράφει την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου σε 180 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
8 στους 10 στερούνται ακόμη και των βασικών τροφίμων
Ο όρος οικονομική στενότητα είναι επιεικής για να περιγράψει την ...
Τρομάζουν τα νούμερα των ασθενών που δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη
Όσοι μιλούν για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, περιγράφουν απολύτως ...
Οι δημοσιογράφοι «πληρώνουν» την επιλογή τους (άποψη)
του Αριστείδη Αποστόλου (apostolou@attikipress.gr)   Σχεδόν καθημερινές είναι οι ...
Φθηνότερα τα ταξί στην Ελλάδα από την Ιαπωνία σύμφωνα με το BBC
Στο ερώτημα εάν είναι ακριβά τα ταξί στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ...
Προσωρινή διαγραφή δημοσιογράφων του ΣΚΑΙ από την ΕΣΗΕΑ
Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επέβαλλε προσωρινές ...
Έτοιμοι τον Ιούνιο οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό
Ξανά στην κυκλοφορία για τους οδηγούς και τους περαστικούς θα δοθούν ...
Ολοένα και περισσότερες αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ...
Λυκουρέντζος: «Λυπούμαι για τον 11χρονο – Ασφαλής χώρα η Ελλάδα»
«Λυπούμαι ειλικρινά για το περιστατικό. Η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής. Η ...
Ελλάδα: H δεύτερη πιο απαισιόδοξη χώρα του πλανήτη
H Ελλάδα πλέον αποτελεί τη δεύτερη πιο απαισιόδοξη χώρα του πλανήτη, ...