Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Χρωστάνε 13.000… ημέρες ρεπό σε φύλακες του Κορυδαλλού
Σχεδόν 13.000 ημέρες ρεπό είναι τα χρωστούμενα για τους υπαλλήλους του ...
Μετακινήθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού η διευθύντρια του σωφρονιστικού καταστήματος
Η Χαρά Κουτσομιχάλη, η οποία διηύθυνε το Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αναστολή καθηκόντων για τους φύλακες του Χ. Ξηρού

Αναστολή καθηκόντων για τους φύλακες του Χ. Ξηρού

Σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων τίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται tanea.gr ο αρχιφύλακας - προϊστάμενος της φύλαξης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, 4 υπάλληλοι, οι οποίοι σε διάστημα δύο ετών είχαν ασκήσει καθήκοντα αρχιφύλακα καθώς και ο υπαρχιφύλακας που είχε την ευθύνη φύλαξης το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013, όταν και φαίνεται πως έγινε το… πάρτι ρεβεγιόν μεταξύ άλλων φυλακισθέντων τρομοκρατών και του Χριστόδουλου Ξηρού.

Την απόφαση αυτή έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος παράλληλα παραπέμπει στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και τους 10 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ενεπλάκησαν στη μετακίνηση του κρατούμενου Χριστόδουλου Ξηρού από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013 έως τα ξημερώματα της 1η Ιανουαρίου 2014 καθώς και τους επτά αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες οι οποίοι - σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα που διαβιβάστηκε στον υπουργό - είχαν την ευθύνη για την παράνομη μετακίνηση του Χ. Ξηρού από 5/2/2011 έως 31/12/2013 από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα.

Επίσης ευθύνη διαπιστώθηκε σε ακόμη δυο αρχιφύλακες οι οποίοι ωστόσο έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τύχουν πειθαρχικού ελέγχου.

Από τη μελέτη των στοιχείων της πειθαρχικής δικογραφίας προκύπτει πως καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από 5/2/2011 έως 31/12/2013 δεν υπήρξε έστω και ένας μήνας κατά τον οποίο ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είχε μεταβεί στην Α’ πτέρυγα, σε κάποιες δε ημερομηνίες οι είσοδοι είναι 2-3 φορές την ίδια ημέρα πρωινές και απογευματινές ώρες και στην πλειοψηφία τους πραγματοποιούνταν τις ημέρες της εβδομάδας: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Παρότι υπήρχε σαφής εντολή με απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής να τοποθετηθεί ο X. Ξηρός στην Ε’ πτέρυγα χωρίς δυνατότητα μετάβασης σε άλλες πτέρυγες και παρότι ρητά είχε οριστεί ο αρχιφύλακας του Καταστήματος Κράτησης ως υπεύθυνος για την εκτέλεση της ανωτέρω απόφασης εντούτοις αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες παρέβησαν την εντολή αυτή επιτρέποντας την μετακίνησή του στην Α’ πτέρυγα.

Ακόμη βάσει του πορίσματος προκύπτει ότι παρά τους συγκεκριμένους όρους διαβίωσης που είχαν τεθεί στον Χ. Ξηρό, δηλαδή να είναι στο κελί 9 του Β’ ορόφου της Ε΄ πτέρυγας στο οποίο θα κρατείται μόνος και να μην συγχρωτίζεται με κρατούμενους άλλων πτερύγων, πλην αυτών που βρίσκονται στην Ε’ πτέρυγα, κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ.2. περιπτ. γ’ του Κανονισμού Λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης, όπου ρητά ορίζεται η υποχρέωση των κρατούμενων να μην επικοινωνούν με κρατούμενους άλλων πτερύγων, καθ’ όλο το ανωτέρω υπό διερεύνηση χρονικό διάστημα και ιδίως από 5/11/2011 έως 31/12/2013 είχε επιτραπεί στον Χ. Ξηρό να εισέρχεται στην Α’ πτέρυγα, να επικοινωνεί και να συγχρωτίζεται με τους κρατούμενους που διέμεναν σ’ αυτήν.

Πηγή: tanea.gr

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Νομοσχέδιο αλλάζει το σύστημα κράτησης στις φυλακές
Αυστηρά μέτρα και φυλακές υψίστης ασφαλείας για επικίνδυνους ...
Έρχονται τα «βραχιολάκια» για κρατούμενους
«Δεν είμαι υπερήφανος για την κατάσταση στις φυλακές» παραδέχθηκε ο ...
Το twitter «τιτιβίζει» για την επικήρυξη Ξηρού
Τα δικά τους σχόλια για την επικήρυξη -μεταξύ άλλων- του Χριστόδουλου ...
Το ρεβεγιόν Ξηρού έστειλε σε διαθεσιμότητα 10 σωφρονιστικούς
Η διαθεσιμότητα χτύπησε την πόρτα δέκα σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι ...
Στο νοσοκομείο Λάρισας ο Σάββας, άφαντος ο Χριστόδουλος
Με την αστυνομία να έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ύστερα από ...
Απεργία πείνας και ράψιμο στόματος από μετανάστες του κέντρου κράτησης Κομοτηνής
Πάνω από 400 μετανάστες στο κέντρο κράτησης της Κομοτηνής προχώρησαν σε ...
Τέσσερις ανήλικοι κρατούμενοι στον Αυλώνα πέρασαν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Το λαμπρό παράδειγμα των 4 ανηλίκων κρατουμένων του ειδικού ...
Παρέμβαση Χ. Ξηρού από τη φυλακή για τη Χρυσή Αυγή
Στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα της τελευταίας περιόδου ...
Απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών
«Φως» στις τρισάθλιες συνθήκες κράτησης χιλιάδων μεταναστών στα ...