Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στο ΣτΕ οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς για την άρση της επίταξής τους
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι εργαζόμενοι στα μέσα ...
BofAML: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι κούρεμα, με πρόγραμμα εντός τροχιάς
Όσο η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα η απειλή των δανειστών να ...
Σταϊκούρας: Σήμερα, είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα
«Η κυβέρνηση επανέφερε το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής εντός ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τρόικα: Εντός τροχιάς το πρόγραμμα της Κύπρου

Τρόικα: Εντός τροχιάς το πρόγραμμα της Κύπρου

Το πρόγραμμα της Κύπρου παραμένει εντός τροχιάς, ενώ τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα του αναμενομένου, επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Όπως τονίζεται στην κοινή δήλωση, το οικονομικό πρόγραμμα της Κύπρου αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην ενίσχυση της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών και στην υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη μακρόχρονης ανάπτυξης, διαφυλάσσοντας παράλληλα την ευημερία των πολιτών. Στη διάρκεια της επίσκεψης οι συζητήσεις με τις Αρχές επικεντρώθηκαν σε πολιτικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και στην υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την τρόικα, το πρόγραμμα της Κύπρου παραμένει εντός τροχιάς, τα δε μακροοικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2013 έχουν επιτευχθεί με μεγάλη άνεση χάρη στη συνεχιζόμενη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού και σε μια λιγότερο έντονη από το αναμενόμενο ύφεση. Το 2013 το ΑΕΠ εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 6% περίπου σε πραγματικούς όρους. Η συρρίκνωση αυτή, αν και σημαντική, είναι σχεδόν 2 εκατοστιαίες μονάδες μικρότερη από την πρόβλεψη κατά την προηγούμενη αξιολόγηση.

Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε, αν και λιγότερο από το αναμενόμενο, ενώ οι τομείς του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών αποδείχθηκαν ανθεκτικοί. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας παρουσιάζει επίσης ενδείξεις σταθεροποίησης. Η οικονομία προσαρμόζεται ευέλικτα καθώς οι τιμές και οι μισθοί σημειώνουν υποχώρηση, συμβάλλοντας έτσι στην άμβλυνση του ισχυρού αντίκτυπου της ύφεσης στις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, σημειώνει η δήλωση.

Όπως επισημαίνει η τρόικα, οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από προκλήσεις. Το ΑΕΠ αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,8% το 2014, καθώς η εγχώρια ζήτηση θα επηρεαστεί αρνητικά από την ανάγκη προσαρμογής του χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε σχέση με τα σημερινά υψηλά επίπεδα. Το 2015 αναμένεται επάνοδος σε θετικούς, αν και συγκρατημένους, ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 1%, η οποία θα προέλθει από τις μη χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές είναι σημαντικοί.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα η πρώτη πρόκληση είναι να αντιμετωπιστεί το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών και την προσεχή ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα, οι Αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα και οι συνεργατικές τράπεζες υλοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Αυτό προϋποθέτει τη θέσπιση πρόσφορων πλαισίων διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και την προσεκτική παρακολούθηση της προόδου προς την κατεύθυνση της μείωσης των καθυστερούμενων δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις συνεργατικές τράπεζες είναι, εξάλλου, σημαντικό να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες συγχωνεύσεις και να βελτιωθεί η διακυβέρνηση. Προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η μείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα -απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των πιστώσεων και της διατηρήσιμης ανάπτυξης- απαιτείται ένα κατάλληλο πλαίσιο αναδιάρθρωσης χρέους. Προς τον σκοπό αυτόν οι Αρχές πρέπει να μεταρρυθμίσουν το νομοθετικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, έτσι ώστε να προσφέρουν ισορροπημένα κίνητρα που μπορούν να αποτρέψουν αθετήσεις υποχρεώσεων στρατηγικής σημασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα λύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του χρέους βιώσιμων δανειοληπτών.

Μια δεύτερη πρόκληση αποτελεί η ανάγκη να εξομαλυνθούν οι ροές πληρωμών στην οικονομία και παράλληλα να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Καθώς οι ενέργειες που αντιστοιχούν στα βασικά ορόσημα του οδικού χάρτη των Αρχών έχουν πλέον ολοκληρωθεί, η δεύτερη φάση σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Τέλος, θα πρέπει να συνεχιστούν και οι προσπάθειες ενίσχυσης της εφαρμογής κανονιστικών και εποπτικών ρυθμίσεων για τον τραπεζικό τομέα, καθώς επίσης και του πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η τρόικα θεωρεί ότι, οι Αρχές της Κύπρου, βασιζόμενες στην καλή δημοσιονομική επίδοση που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τον προϋπολογισμό τους με σύνεση. Όπως συμφωνήθηκε κατά την έναρξη του προγράμματος, θα χρειαστεί μια πρόσθετη προσαρμογή τα επόμενα έτη, προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροχρόνιος στόχος της επίτευξης διατηρήσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος του ΑΕΠ ύψους 4%, στοιχείο απαραίτητο για να τεθεί το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμη καθοδική τροχιά.

Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θεωρεί ότι η υλοποίησή τους πρέπει να επιταχυνθεί. Βασική προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Με αυτόν τον τρόπο θα ενοποιηθούν οι υφιστάμενες κοινωνικές παροχές και θα θεσπιστεί ένα σύστημα εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, ούτως ώστε να παρέχεται επαρκής κοινωνική προστασία στα ευάλωτα νοικοκυριά κατά την τρέχουσα φάση ύφεσης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βερολίνο: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει απαραίτητη
Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό ...
Τα αποτελέσματα των «16» και το πρόγραμμα των «8»
Δείτε συνοπτικά τα αποτελέσματα των "16" του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ...
Αποκατάσταση με δύο απόντες στον ΠΑΣ
Με αποκατάσταση συνεχίστηκε το προπονητικό πρόγραμμα του ΠΑΣ Γιάννινα ...
Συνεχίζουν ατομικά Άλαν και Φιντέλεφ
Με την συμμετοχή του Μέγι στο κανονικό πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα η ...
Αποκατάσταση και ατομικό
Ενεργητική αποκατάσταση με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και αερόβιο ...
Κύπρου: Στις 28/2 τα αποτελέσματα του 2013
Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 θα συνεδρίασει το Διοικητικό Συμβούλιο ...
Στις 15/1 παρουσιάζεται στην τρόικα το πρόγραμμα των απολύσεων και το σχέδιο της διαθεσιμότητας - κινητικότητας
Στις 15 Ιανουαρίου πρέπει να παρουσιάσει το υπουργείο Διοικητικής ...
Στις 18/12 τα αποτελέσματα 9μήνου της Τρ. Κύπρου
Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013 θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ...
Kύπρος:
Με έντονο προβληματισμό εμφανίζεται να αντιμετωπίζει το ΔΝΤ τις ...