Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αποσύρει ο Δένδιας το άρθρο 30 του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ
Την απόσυρση του άρθρου 30 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δημόσιας ...
Δένδιας: Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αυτοκάθαρσης της αστυνομίας
Για επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας μίλησε ο υπουργός Δημόσιας ...
Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το νέο λύκειο
Σε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το νέο λύκειο προχώρησε ο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Aνοικτός o Δένδιας σε βελτιωτικές αλλαγές για το ν/σ αναδιοργάνωσης αστυνομίας, Π.Σ και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Aνοικτός o Δένδιας σε βελτιωτικές αλλαγές για το ν/σ αναδιοργάνωσης αστυνομίας, Π.Σ και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Ανοικτός σε κάθε πρόταση βελτιωτικής αλλαγής, που θα εκσυγχρονίζει, όπως είπε, θα αναβαθμίζει και θα αναδιοργανώνει την ελληνική αστυνομία, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και λειτουργική και θα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, εμφανίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

«Είμαι στην απόλυτη διάθεση σας για βελτιώσεις.

Θα έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να συζητήσουμε όλες τις προτάσεις, που θα κατατεθούν. Επιδίωξή μου είναι το νομοσχέδιο να τύχει ευρύτατης συναίνεσης» τόνισε ο κ. Δένδιας, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης στην Επιτροπή, του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν τίθεται θέμα μεταθέσεων αστυνομικών, «ούτε δημιουργούνται αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς τους» σημειώνοντας: «Κακώς υπάρχουν τέτοιοι φόβοι γιατί ούτε σαν συνέπεια αυτού του νομοσχεδίου θα υπάρχουν αναγκαστικές μεταβολές, ως προς τον τόπο που υπηρετούν». Κατηγορηματικά, επίσης, ο κ. Δένδιας διέψευσε ότι θα αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων στην αστυνομία. «Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να αλλάξει αυτό» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «αυτό που γίνεται είναι ότι επεκτείνονται οι πανελλαδικές και στο Πυροσβεστικό Σώμα» και προσθέτοντας: «Είναι απαραίτητες οι διαβεβαιώσεις αυτές για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να μην σκιαμαχούμε για κάτι που δεν υπάρχει».

Επίσης, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «ανακριβή» και «αναληθή» τα όσα αναφέρθηκαν περί μη διαβούλευσης, επισημαίνοντας ότι έγινε εξαντλητικά από τα μέσα του 2013, ενώ ζητήθηκαν και έγγραφες απόψεις που έχουν σταθμιστεί στο νομοσχέδιο τόσο από την αστυνομία όσο και από το Πυροσβεστικό Σώμα. Ακόμα, υπογράμμισε ότι κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση του δυναμικού της αστυνομίας και όχι η κατάργηση των διευθύνσεών της που βρίσκονται στους νομούς, τονίζοντας: «Δεν μπορεί να έχουμε 54 επιτελεία ανά την Ελλάδα, να δημιουργούν τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο και να ανταλλάσουν απλά χαρτιά».

«Από κοινού πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νομοθέτημα που θα εκπληρώνει τις ανάγκες της κοινωνίας. Είναι απολύτως απαραίτητες οι προτάσεις τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων. Η διαδικασία διαλόγου θα είναι συνεχής για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις που μπορούν να δηλητηριάζουν το νομοθετικό πλαίσιο» κατέληξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «φέρνει αλλαγές στον ηγετικό πυρήνα της αστυνομίας, δίνει λευκή επιταγή στον υπουργό, δημιουργεί αστυνομικούς δύο ταχυτήτων και λειτουργεί κατασταλτικά και όχι προληπτικά». «Είναι ένα νομοσχέδιο με φιλοσοφία αστυνομοκρατίας και όχι αστυνόμευσης» υποστήριξε ο κ. Τσουκαλάς.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης επισήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση των νέων μορφών οργανωμένου εγκλήματος, αλλά κυρίως η ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη και ταυτόχρονα η εξοικονόμηση πόρων και η καλύτερη αξιοποίηση το ανθρώπινου δυναμικού. Την ανάγκη τροποποιητικών αλλαγών τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί καλύτερη διαβούλευση τόσο με τους αρμόδιους φορείς όσο και με τα κόμματα.

Ακόμα, έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, έτσι ώστε, όπως είπε, «να δημιουργηθεί ένας ετοιμοπόλεμος μηχανισμός που θα λειτουργεί άμεσα σε έκτακτες ανάγκες ενώ επισήμανε την ανάγκη να γίνουν σαφή η διακλαδικότητα και ο εκσυγχρονισμός της ΕΛΑΣ και να αποτραπεί ο συγκεντρωτισμός της. Ο εισηγητής των ΑΝ.Ελ Βασίλης Καπερνάρος χαρακτήρισε «σαθρό το νομοσχέδιο που συντάχθηκε στα πλαίσια του "έτσιθελισμού", και του αποφασίζουμε και διατάσουμε». Ανέφερε ακόμα ότι είναι πονηρό και ύποπτο να καθορίζονται στο νομοσχέδιο εμβάσματα υπηκόων τρίτων χωρών.

Αντίθετος με το νομοσχέδιο δήλωσε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, «αστήρικτη και μη τεκμηριωμένη την προτιθέμενη αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχωρά σε έναν εκτρωματικό οργανισμό».

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι είναι ευκαιρία για ένα τέτοιο νομοσχέδιο που έρχεται κάθε τριάντα χρόνια εν μέσω μιας γενικευμένης κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η χώρα, να γίνει μια καθαρή συζήτηση για τον ρόλο που πρέπει να έχει η αστυνομία. «Ο εξορθολογισμός, ο εκσυγχρονισμός, ο εκδημοκρατισμός και ο δημοκρατικός έλεγχος μοιάζουν να μην πηγαίνουν μαζί σε αυτό το νομοσχέδιο» είπε ο κ. Πανούσης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο επιβάλλεται στην ΕΛΑΣ ένα στρατιωτικοποιημένο μοντέλο και επιβεβαιώνει τον παραπέρα αυταρχικό πυρήνα της αστυνομίας με δυνάμεις καταστολής των λαϊκών αγώνων στο πλαίσιο των επιταγών της ΕΕ. Ακόμα έκανε λόγο για κατακερματισμό του Πυροσβεστικού Σώματος με πυροσβέστες τριών ταχυτήτων και πρόσθεσε ότι ανοίγει ο δρόμος εμπορευματοποίησής του και την εκχώρηση της πυρόσβεσης σε εθελοντές.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί ενόψει πολλών αλλαγών, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ύστερα από σχετικές προτάσεις που έχουν καταθέσει τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και άλλα κόμματα.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής ...
Απορρίφθηκε το αίτημα της ΓΓΠΣ για μείωση του προστίμου για διαρροή προσωπικών φορολογικών δεδομένων
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με την υπ' αριθμ. 117/2014 απόφασή ...
Έλεγχοι Πόθεν Έσχες στους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
Ελέγχους Πόθεν Εσχες στους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας ...
Βελτιωτικές αλλαγές στο αντιρατσιστικό για γενοκτονίες και σεξουαλικό προσανατολισμό
Βελτιωτικές αλλαγές στα επίμαχα θέματα που αφορούν γενοκτονίες που ...
Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το δασικό νομοσχέδιο
  Με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά, να ...
Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, το επόμενο μέτωπο που οικοδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό είναι το επόμενο πολιτικό μέτωπο που ...
Βουλή: Ψηφίστηκε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο
Με βελτιωτικές αλλαγές έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, στη δεύτερη ...
Βελτιωτικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ
Βελτιωτικές τροποποιήσεις κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης ...
Υπεγράφη το Π.Δ. για τις μικρές διαδηλώσεις
Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του ...