Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τράπεζες: Κλειστή και μετά τα tests η στρόφιγγα των δανείων
Εξαιρετικά φειδωλές στις χορηγήσεις δανείων θα παραμείνουν οι ...
Νέο πλαίσιο ρύθμισης
Πλώρη για το σχεδιασμό του νέου θεσμικού πλαισίου διαχείρισης ...
Οι «παγίδες» στις επερχόμενες ρυθμίσεις των «κόκκινων» στεγαστικών
Ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Οι «παγίδες» στις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων

Οι «παγίδες» στις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων

Όσοι θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από «κόκκινα δάνεια» για να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς, μπορούν να αξιοποιήσουν τον νέο νόμο που βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, για εκείνους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, οι τράπεζες προσφέρουν νέα προϊόντα, αλλά και επιπλέον επιλογές αναχρηματοδότησης. Με μείωση επιτοκίων, αύξηση διάρκειας και προσημείωση ακινήτων, η δόση μπορεί να πέσει έως και στο 50%, ενώ αν κάποιος αντιμετωπίζει πρόσκαιρο πρόβλημα, οι τράπεζες προσφέρουν περίοδο χάριτος που μπορεί να τον απαλλάξει από τις δόσεις διάστημα έως δύο χρόνων. Όμως, εδώ βρίσκονται μεγάλες «παγίδες», τις οποίες πρέπει να έχουν υπόψη τους οι δανειολήπτες.

Για να ενταχθούν οι δανειολήπτες στη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: 1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να ανέρχεται μέχρι τις 35.000 ευρώ. 2. Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ και 3. Το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις 20/11/2013 να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.
Οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι προχωρούν σε καθημερινή βάση σε ρυθμίσεις εκατοντάδων δανείων ιδιωτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους.

Καθώς οι περικοπές στο εισόδημα προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στους καταναλωτές, στην εξυπηρέτηση των δόσεων που «τρέχουν», ο δανειζόμενος μπορεί να «κουρέψει» σημαντικά τη δόση που πληρώνει, τις περισσότερες φορές με το… αζημίωτο για τις τράπεζες, καθώς οι αναδιαρθρώσεις δανείων κρύβουν αρκετές «παγίδες».

Οι αναδιαρθρώσεις δανείων είναι μία προσωρινή λύση για τους δανειολήπτες και αφορούν, στην παρούσα φάση, κυρίως μείωση της μηνιαίας δόσης στο μισό και συνήθως για περίοδο ενός έτους, καθώς επίσης και περίοδο χάριτος, 3 ή 6 μηνών συνήθως, για δανειολήπτες που έχουν χάσει τη δουλειά τους και απαλλάσσονται για το διάστημα αυτό από κάθε καταβολή. Μετά την πάροδο του εξαμήνου η τράπεζα επανεξετάζει την περίπτωση του δανείου.

Πληρωμή μόνο τόκων

Οι τράπεζες προχωρούν σε προγράμματα με τα οποία ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τους τόκους για ένα διάστημα, ειδικά αν κάποιος έχει επικαλεστεί απώλεια θέσεως εργασίας. Π.χ. Εάν κάποιος χρωστά στεγαστικό ύψους 120.000 ευρώ για δάνειο που λήγει σε 15 χρόνια, ενώ το επιτόκιό του φθάνει π.χ. το 4,5%, η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 920 ευρώ. Αν επιλεγεί η πληρωμή μόνο τόκων για ένα διάστημα, π.χ. 3 ετών, η δόση του δανείου γι’ αυτά τα 3 έτη θα «πέσει» στα 450 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα κατά 50%. Ωστόσο, μετά τα 3 αυτά χρόνια, το νοικοκυριό θα χρωστά εκ νέου 120.000 ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει σε 12 χρόνια. Δηλαδή, η δόση του αμέσως μετά θα αυξηθεί στα 1.080 ευρώ και θα πληρώσει επιπλέον τόκους 16.200 ευρώ σε σχέση με πριν!

Η επιμήκυνση χρόνου πληρώνεται…

Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια, δεν διστάζουν να πουν στις τράπεζες να… πάρουν το σπίτι που αγόρασαν με δάνειο, το οποίο δεν μπορούν να το αποπληρώσουν. Οι τράπεζες για να μη συγκεντρώσουν σπίτια, καθώς δεν τους συμφέρει κάτι τέτοιο σε περίοδο κρίσης και με την κτηματαγορά «παγωμένη», του προτείνουν προγράμματα, τα οποία επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων.

Π.χ. Εάν κάποιος έλαβε το 2005 στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, με διάρκεια 20 έτη. Η δόση του σήμερα, πέντε χρόνια μετά, με επιτόκιο 5%, ανέρχεται σε 990 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο που χρωστάει στην τράπεζα φθάνει τις 125.000 ευρώ.

Το νοικοκυριό θέλει να μειώσει τη δόση του και επιλέγει τη μέθοδο της επιμήκυνσης της διάρκειας ως την πλήρη εξόφληση του δανείου. Αν επαναφέρει την αρχική διάρκειά του στα 20 χρόνια, η δόση πέφτει στα 825 ευρώ, δηλαδή θα διαμορφωθεί χαμηλότερα κατά 17%. Ωστόσο, προσοχή. Μέσα σε αυτή την έξτρα πενταετία, ο δανειολήπτης θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον τόκους περί τις 20.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ κατ’ έτος.

Η αύξηση διάρκειας του δανείου ναι μεν εξασφαλίζει χαμηλότερη δόση, αλλά αυξάνει το συνολικό ποσό των τόκων που πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης μέχρι την πλήρη εξόφληση. Πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη διευκόλυνση είναι πολύ πιθανό να συνοδευθεί και από αύξηση του επιτοκίου. Π.χ. Δάνειο 100.000 ευρώ με 15ετή περίοδο εξόφλησης και επιτόκιο 3,5% έχει μηνιαία δόση 720 ευρώ. Μέχρι την πλήρη εξόφληση, πρέπει να καταβληθούν 29.742 ευρώ σε τόκους. Αν η διάρκεια του δανείου αυξηθεί στα 25 χρόνια και το επιτόκιο στο 4%, ναι μεν η δόση θα μειωθεί στα 534 ευρώ, αλλά το σύνολο των τόκων θα διπλασιαστεί φτάνοντας στα 60.345 ευρώ.

«Κούρεμα» έως και 60% στις πιστωτικές

Καθώς οι περικοπές στο εισόδημα προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στους καταναλωτές στην εξυπηρέτηση των δόσεων που «τρέχουν» κάθε μήνα για πιστωτικές κάρτες, ο δανειζόμενος μπορεί να  «κουρέψει» σημαντικά τη δόση που πληρώνει.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα στην αγορά, οι τράπεζες «κουρεύουν» ως 60% τα χρέη από πιστωτικές κάρτες, στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες έχουν βγει ήδη στο «κόκκινο» και δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις τους για διάστημα άνω των 90 ημερών.

Καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν πλέον στις τράπεζες να σωρεύουν «κόκκινες» οφειλές, προτείνουν τον συγκεκριμένο διακανονισμό, προκειμένου να εισπράξουν έστω και τμήμα των οφειλών που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Για παράδειγμα, οι τράπεζες καλούν τους πελάτες τους που βρίσκονται σε καθυστέρηση και έχουν απλήρωτες δόσεις από πιστωτικές κάρτες να προχωρήσουν σε διακανονισμό. Οι τράπεζες ενημερώνουν ότι «κόβουν» από το ποσό της οφειλής τόκους και πανωτόκια. Το «κούρεμα» σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και στο 60%.

Στην ίδια λογική είναι και η ακόλουθη πρόταση, που υιοθετούν ορισμένες τράπεζες: Ο πελάτης έχει οφειλή π.χ. 8.000 ευρώ. Η τράπεζα του ζητά να πληρώσει άμεσα για παράδειγμα 2.000 ευρώ και αντίστοιχο ποσό (δηλαδή 2.000 ευρώ) διαγράφεται από την οφειλή. Το χρέος στην περίπτωση αυτή περιορίζεται στις 4.000 ευρώ και η δόση μειώνεται στο μισό.

Επιμήκυνση των αποπληρωμών στα καταναλωτικά

Τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια έχουν ήδη ξεπεράσει το 20% και οι τράπεζες είναι πρόθυμες να κάνουν μεγάλες ευκολίες πληρωμής, πάντοτε με το... αζημίωτο.

Για τους δανειολήπτες που έρχονται σε απευθείας διαπραγμάτευση με την τράπεζα, προσφέρονται περίοδοι χάριτος, αλλά και μεγάλες επιμηκύνσεις της διάρκειας αποπληρωμής, που φτάνουν ακόμη και τα 15 χρόνια. Στην πράξη, βέβαια, η διευκόλυνση προς τον καταναλωτή αποδεικνύεται πανάκριβη λύση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα πενταετές καταναλωτικό δάνειο ύψους 5.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής τα 5 χρόνια και επιτόκιο 10%. Η δόση διαμορφώνεται στα 108 ευρώ και το σύνολο των τόκων μέχρι την αποπληρωμή στα 1.463 ευρώ. Με αύξηση της διάρκειας του δανείου στα 15 χρόνια και ταυτόχρονη αύξηση του επιτοκίου στο 13%, ναι μεν η δόση μειώνεται στα 65 ευρώ, αλλά οι τόκοι μέχρι και την οριστική αποπληρωμή εκτοξεύονται στα 6.744 ευρώ.

Οι τράπεζες ακολουθούν διαφορετική «γραμμή», ανάλογα με το αν το καταναλωτικό δάνειο βρίσκεται ήδη σε καθυστέρηση ή όχι.

Οφέλη για τους δανειολήπτες

Οφέλη για τους δανειολήπτες προκύπτουν από τη μεταφορά οφειλών από πιστωτικές κάρτες σε καταναλωτικά ή προσωπικά δάνεια που σαφώς έχουν χαμηλότερα επιτόκια.

Πολλές τράπεζες «κλείνουν» τις πιστωτικές κάρτες σε πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν δύο ή τρεις δόσεις και τους προτείνουν την αποπληρωμή των υπολοίπων οφειλών με καταναλωτικά ή προσωπικά δάνεια.

Τα ονομαστικά επιτόκια των πιστωτικών καρτών ξεπερνούν το 16% και τα πραγματικά αγγίζουν το 20%. Στον αντίποδα, υπάρχουν προγράμματα μεταφοράς οφειλών με επιτόκιο κοντά στο 6,5% μέχρι την αποπληρωμή του χρέους. Έτσι, αν κάποιος έχει συσσωρευμένα χρέη 10.000 ευρώ σε πλαστικό χρήμα, πληρώνει κάθε χρόνο 1.650 ευρώ σε τόκους, με τελικό επιτόκιο 16,5%.

Μειώνοντας το επιτόκιο στο 6,5%, μέσω μεταφοράς, τα χρήματα που πληρώνει αντίστοιχα στην τράπεζα πέφτουν στα 650 ευρώ, προκύπτει δηλαδή ετήσιο κέρδος 1.000 ευρώ.

Η «λύση» του νέου δανείου

Στις πιστωτικές κάρτες το ποσοστό των καθυστερήσεων εκτιμάται ότι υπερβαίνει κατά πολύ το γενικό ποσοστό στον τομέα των καταναλωτικών δανείων, που ήδη είχαν φθάσει κοντά στο 17%. Στις κάρτες, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις στο τέλος του έτους ενδέχεται να ξεπερνούν και το 25%.

Οι τράπεζες βγάζουν εκτός συστήματος πιστωτικές κάρτες όσων καθυστερούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, έστω και για 2 με 3 μήνες και τους ζητούν άμεσα, με ένδικα μέσα, να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Στην… καλύτερη περίπτωση τους υποχρεώνουν να ρυθμίσουν το ποσό των οφειλών από τις κάρτες με τη σύναψη καταναλωτικών δανείων διάρκειας ακόμη και 15 ετών.

Οι τράπεζες εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό έτοιμες να προχωρήσουν σε πολυετείς ρυθμίσεις χρεών από κάρτες και καταναλωτικά, με νέα τοκοχρεολυτικά δάνεια, για τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν πρόσθετες εξασφαλίσεις, δηλαδή προσημείωση ενός ακινήτου. Η διάρκεια των νέων τοκοχρεολυτικών δανείων φθάνει ακόμη και στα 15 χρόνια (!) και πράγματι μπορεί με αυτά ο δανειολήπτης να πετύχει σημαντική μείωση της μηνιαίας δόσης του.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, αναγνώστης του «ΧΡΗΜΑ plus» χρωστούσε σε μία κρατική μάλιστα τράπεζα 25.000 ευρώ από δύο κάρτες. Οφειλές που ρυθμίστηκαν με ένα καταναλωτικό δάνειο 15ετούς διάρκειας, με επιτόκιο γύρω στο 13%, αντί του 18% που ήταν στις κάρτες και η μηνιαία δόση διαμορφώθηκε γύρω στα 350 ευρώ.

Αυτό βέβαια που… απέφυγε η τράπεζα να του εξηγήσει, είναι ότι στη διάρκεια του δανείου θα χρειασθεί να πληρώσει τόκους περίπου 32.000 ευρώ!

Οι αναδιαρθρώσεις δανείων

Οι αναδιαρθρώσεις δανείων είναι μία προσωρινή λύση για τους δανειολήπτες και αφορούν, στην παρούσα φάση, κυρίως μείωση της μηνιαίας δόσης στο μισό και συνήθως για περίοδο ενός έτους, καθώς επίσης και περίοδο χάριτος, 3 ή 6 μηνών συνήθως, για δανειολήπτες που έχουν χάσει τη δουλειά τους και απαλλάσσονται για το διάστημα αυτό από κάθε καταβολή. Μετά την πάροδο του εξαμήνου η τράπεζα επανεξετάζει την περίπτωση του δανείου.
Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια, δεν διστάζουν να πουν στις τράπεζες να… πάρουν το σπίτι που αγόρασαν με δάνειο, το οποίο δεν μπορούν να το αποπληρώσουν.

H προσφυγή στα δικαστήρια

Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μπορεί να δώσει βαθιά ανάσα στους δανειολήπτες, «κουρεύοντας» ακόμη και όλο το ποσό των οφειλών, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, κρύβει και αρκετές… παγίδες και μερικοί απ’ αυτούς που θα προσφύγουν στα δικαστήρια μπορεί να «πάνε για μαλλί και να βγούνε κουρεμένοι».

Η προσφυγή στα δικαστήρια για «κούρεμα» των οφειλών προς τις τράπεζες δεν συμφέρει πάντα και κρύβει… παγίδες:

1. Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010) προστατεύει την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, οδηγεί όμως και σε ρευστοποίηση κάθε άλλου ακινήτου που μπορεί να κατέχει υπέρ της τράπεζας.

Οι πλέον ευνοημένοι είναι οι οφειλέτες εκείνοι, που δεν διαθέτουν στ’ όνομά τους ακίνητη περιουσία, πλην της πρώτης κατοικίας και που έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

2. Ο νόμος για τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων καταναλωτών δεν επιτρέπει στον οφειλέτη να αμφισβητήσει το σκέλος των απαιτήσεων της τράπεζας. που μπορεί να προέρχονται από παράνομες χρεώσεις και επιβαρύνσεις. Ουσιαστικά, δηλαδή, ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης μπαίνει σε διαδικασία ρύθμισης μη νόμιμων οφειλών, χάνοντας το δικαίωμα να τις αμφισβητήσει δικαστικώς ή εξωδίκως και μπορεί να δει τα περιουσιακά στοιχεία του, πλην ίσως της πρώτης κατοικίας που υπό όρους προστατεύεται από το νόμο, να ρευστοποιούνται υπέρ της τράπεζας για την πληρωμή μη νόμιμων οφειλών!

3. Ο δανειολήπτης σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας έχει καθήκον ειλικρινούς δήλωσης, τόσο των περιουσιακών του στοιχείων όσο και των εισοδημάτων του. Εάν αποδειχθεί ότι έχει κρύψει περιουσιακά στοιχεία ή άλλα εισοδήματα, θα υπάρξει απόρριψη του αιτήματος ρύθμισης των οφειλών. Πάντως, υπάρχει ειδική πρόνοια και μεγαλύτερη προστασία για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή τελούν σε χρόνια ανεργία ή έχουν ανεπαρκές εισόδημα για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών ή άλλους λόγους ίδιας βαρύτητας. Για να σβηστεί ένα χρέος προς τράπεζες στο σύνολό του, θα πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις: Ο δανειολήπτης να μην έχει ακίνητη περιουσία και να μην έχει εισοδήματα.

Εάν ισχύουν αυτά, το δικαστήριο μπορεί να λάβει μία εκ των δύο ακόλουθων αποφάσεων:

-Να απαλλάξει οριστικά από την οφειλή τον δανειολήπτη, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να βρει εργασία τα επόμενα χρόνια να αποπληρώσει την οφειλή του.

-Να του δώσει μία περίοδο χάριτος διάρκειας 4 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τον επανελέγξει, κάποια στιγμή, για να διαπιστώσει εάν εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και να εκδώσει κατόπιν την οριστική απόφαση. 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σταθάκης: Σε ένα 6μηνο η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το
Σε περίπου ένα εξάμηνο τοποθετεί η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των ...
Δένδιας: Ευγενής ο κ. Σόιμπλε, προσφέρθηκε να συνδράμει στο θέμα της επιδότησης επιτοκίου των δανείων
  Ενημέρωση για τις προτάσεις τις οποίες έχει επεξεργαστεί το ...
Κούρεμα στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια εξετάζει η κυβέρνηση
Αλλάζει τακτική η κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» ...
Αγροτικές εταιρείες και αγροτικοί συνεταιρισμοί υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων δανείων τους
Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης των δανείων των αγροτών υπάγονται, ...
Δημητριάδης(Κύπρος): Η μείωση των
Η μείωση των δανειστικών επιτοκίων θα επέλθει με μείωση των μη ...
Ρεκόρ
Περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισε η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, ...
ΚΡΕΚΑ: Σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για ρύθμιση των δανείων της
Σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, για τη ρύθμιση των δανείων, έχει ...
Τράπεζες: Ο γρίφος των «κόκκινων» δανείων και τα stress tests!
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ (malainou@xrimaonline.gr) Μέχρι τα τέλη του 2013 ο τραπεζικός ...
Οι παγίδες στο νέο χαράτσι στα ακίνητα
Γεμάτες «παγίδες» είναι οι ρυθμίσεις για την επιβολή του  Εκτάκτου ...