Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους συστήνουν 18 οικονομολόγοι
«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ...
Το «κρυφό» κούρεμα του χρέους
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τα τελευταία χρόνια προαναγγέλλει τι ...
Απέρριψε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο γερμανός υπουργός ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το κρυφό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Το κρυφό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Βασικό θέμα σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ξανά το ελληνικό χρέος, ενώ δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το τρίτο πακέτο στήριξης. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους «πουλάει» εντός και εκτός Ελλάδος και όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές φαίνεται πως θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.

Πέρα από τα γνωστά σχέδια για το ελληνικό χρέος (επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων και μείωση των επιτοκίων των παλαιών δανείων), τα οποία επανέφερε στην επικαιρότητα το Bloomberg, στο τραπέζι έχει επανέλθει και η έκδοση ομολόγου με μηδενικό κουπόνι.

Το επίπεδο του ελληνικού χρέους -αυτήν την ώρα στο 170% του ΑΕΠ- δεν είναι βιώσιμο, ακόμη και στη βάση των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων. Κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα για όσο καιρό υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου «κουρέματος» του χρέους. Η λύση μίας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους, με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI), θα συνεπαγόταν επιβάρυνση των φορολογουμένων. Και έτσι προκρίνεται η λύση του «αδιαφανούς» ομολόγου με μηδενικό κουπόνι.

Το zero coupon (μηδενικό κουπόνι) είναι ένα ομόλογο που, ουσιαστικά, δεν πρέπει να επιστραφεί ποτέ και με αυτό δεν μπορεί κανείς να κερδίσει από τόκους. Γιατί όμως να προτιμήσουν οι Γερμανοί μία μέθοδο που με οικονομικούς όρους είναι το ίδιο με μία πλήρη παραίτηση από τις απαιτήσεις των δανειστών;

Ένα «κούρεμα» θα ήταν για την καγκελάριο μία παραδοχή που η ίδια δεν ήθελε ποτέ να κάνει: Ότι η κρίση θα κοστίσει πιθανόν περισσότερα χρήματα και η μέθοδος του «zero coupοn bond» έχει το πλεονέκτημα ότι ο γερμανικός λαός δεν μπορεί να καταλάβει τις απώλειες που υφίσταται, λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Όσοι ξέρουν πώς λειτουργεί το «zero coupon bond», γνωρίζουν ότι οι απώλειες για τους δανειστές ξεκινούν αρχικά με αργούς ρυθμούς, όμως από ένα σημείο και μετά προσεγγίζουν το 100%.

Είναι ουσιαστικά ένα «κρυφό» κούρεμα, με το οποίο οι φορολογούμενοι των δανειστών της Ελλάδας θα υποστούν απώλειες, χωρίς να το συνειδητοποιήσουν.

Μάλιστα, η τακτική αυτή έχει περισσότερα μειονεκτήματα σε σχέση με ένα καθαρό «κούρεμα» χρέους: Εκτός του ότι δεν είναι διαφανής, κρατάει περισσότερο, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ δε μειώνεται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, καθώς ονομαστικά το χρέος παραμένει χρέος, ενώ και δεν είναι αποδεκτό από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το Bloomberg, η επόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να περιλαμβάνει την παράταση της λήξης των δανείων διάσωσης έως τα 50 χρόνια (από περίπου 30 χρόνια σήμερα), αλλά και μείωση των επιτοκίων σε ορισμένα από τα προηγούμενα δάνεια κατά 50 μονάδες βάσης (τα 80 δισ. που περιλαμβάνονταν στο πρώτο πακέτο), σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ Ευρωπαίων υψηλόβαθμων.

Το σχέδιο, το οποίο θα εξεταστεί μέχρι το Μάιο ή τον Ιούνιο, μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει δάνειο ύψους 13-15 δισ. ευρώ, ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

Οι επαφές Στουρνάρα στη Φρανκφούρτη

Επαφές με τις διοικήσεις της κεντρικής γερμανικής τράπεζας Bundesbank και της Deutsche Bank είχε στη Φρανκφούρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, την Πέμπτη.

Τις επαφές του υπουργού με τους Γερμανούς τραπεζίτες απασχόλησε το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και το ενδεχόμενο ενός τρίτου δανείου προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης (αναμεσά τους η Bundesbank) έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν εντάχθηκαν στο το PSI.

Το μίγμα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει σημαντικές αποφάσεις γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 17,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αγοραστεί από την ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές Τράπεζες και λήγουν τη διετία 2014 και 2015. Μόνο φέτος, το Μάιο, η Ελλάδα καλείται να ξεπληρώσει 4,1 δισ. ευρώ που ανήκουν σε Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης.

Το υπουργείο Οικονομικών «καίγεται» για την κάλυψη των λήξεων των ομολόγων που «ωριμάζουν» στις 20 και 21 Μαΐου, λίγες μέρες προ των εκλογών. Η ονομαστική τους αξία μαζί με τους τόκους φτάνει στο ποσό των 9,2 δισ. ευρώ. Η δόση που εκκρεμεί από το Δεκέμβριο είναι 4,9 δισ. και συνεπώς δεν επαρκεί για την αποπληρωμή του ποσού. Οπότε η δόση που θα εγκριθεί το Μάρτιο ή το αργότερο τον Απρίλιο θα είναι ύψους τουλάχιστον 9,2 δισ., ώστε να καλύπτονται οι τοκοχρεολυτικές δόσεις του Μαΐου. Εναλλακτικά, επειδή από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 5 δισ. ευρώ προέρχονται από λήξεις ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, ίσως να εγκριθεί το ελληνικό αίτημα για την ανανέωσή τους, ώστε να μη χρειαστεί νέο δάνειο.

Η κυβέρνηση

Η Αθήνα εμφανίζεται θετική σε νέο πακέτο. Ωστόσο, το τρίπτυχο είναι «Όχι νέο Μνημόνιο – όχι καθαρό ‘‘κούρεμα’’ χρέους – συγκεκριμένα προαπαιτούμενα μεταρρυθμίσεων» με τη στήριξη του ESM και έλεγχο προαπαιτούμενων, κατευθείαν από την Κομισιόν και όχι από την τρόικα.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει και… εκπλήξεις σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και το ισοζύγιο, προκειμένου να στρώσει το… χαλί για το «δώρο» του Σόιμπλε προς την Ελλάδα. Σε μία αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ευελπιστεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει επικρατήσει τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Η κυβέρνηση παραμένει στις θέσεις της, κάτι που έχει συνέπεια να καθυστερεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ωστόσο εκτιμά ότι με την παρουσίαση των νέων στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι αντιρρήσεις των ελεγκτών θα καμφθούν. Το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι αρχικά αναμενόταν -ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δισ.-, ενώ υπάρχει για πρώτη φορά βελτίωση σε μία σειρά από οικονομικούς δείκτες που προοιωνίζονται ότι η χώρα αφήνει πίσω την ύφεση και σταδιακά εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης.

Το ΔΝΤ φεύγει, η Παγκόσμια Τράπεζα έρχεται;

«Η Παγκόσμια Τράπεζα, γνωστή για τη βοήθεια που προσφέρει σε χώρες, όπως η Κένυα και το Πακιστάν να ξεπεράσουν τη χρόνια φτώχεια τους, παρέχει συμβουλές στην Ελλάδα και την Κύπρο, στην κατεύθυνση ισχυροποίησης των οικονομιών τους, με στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση χρέους...», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Τί σχέση όμως μπορεί να έχει το δημοσίευμα του Bloomberg με τις δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Ζίγμα Γκάμπριελ;

«Θέμα που αφορά περισσότερο την Παγκόσμια Τράπεζα, παρά το ΔΝΤ», περιέγραψε την Ελλάδα ο κ. Γκάμπριελ.

«Περί τους 55 εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν παράσχει συμβουλές σε Ελλάδα και Κύπρο, ώστε αυτές οι δύο χώρες να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους», δηλώνει αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα εντός του μήνα θα ανακοινώσει ένα νέο σύστημα απλοποίησης της διαδικασίας ίδρυσης μιας εταιρείας», δηλώνει στο πρακτορείο ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
MS: Με κούρεμα, τα ελληνικά ομόλογα θα είναι ασφαλέστερα απο πολλά άλλα
Ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να κάνει τα ελληνικά ...
Βρυξέλλες: «Ξεχάστε το κούρεμα, ξεχάστε ελλείμματα»
Κούρεμα επί του κεφαλαίου του ελληνικού χρέους δεν θα συζητηθεί, δεν θα ...
Β. Σόιμπλε: ''Ξεχάστε το κούρεμα χρέους''
Απορρίπτει εκ νέου το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού ...
Eurogroup: Με το πρωτογενές πλεόνασμα
Να αποσπάσει μία σαφή δήλωση για την έναρξη των συζητήσεων επί του ...
Γερμανία: Εσωτερικό έγγραφο αποκαλύπτει συζητήσεις για νέο
«'Ενα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν αποτελούσε ως τώρα θέμα, αλλά ...
Το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέρριψε ο ...
Όχι στο
Κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Ευρωπαίος ...
Σόιμπλε:
«Μοναδική παράσταση», χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού ...
Επιμένει για ελληνικό κούρεμα ο Ifo
Βέβαιος ότι μετά τις εκλογές στην Γερμανία θα γίνει νέα αναδιάρθρωση ...