Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κόσμος
Σχετικά Νέα
Η πλειοψηφία των Σέρβων λέει «ναι» στην ένταξη στην Ε.Ε.
«Ναι» στην ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα ψήφιζε η ...
Στις κάλπες οι Ελβετοί για το μεταναστευτικό
Στις κάλπες θα βρεθούν σήμερα(9/2) οι Ελβετοί προκειμένου να ψηφίσουν σε ...
95.000 νεκροί το 2012 ο απολογισμός των ένοπλων συγκρούσεων
Τουλάχιστον 95.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 1012 στο πλαίσιο ένοπλων ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Οριακά μεν πλειοψηφικά δε «φρένο» στους μετανάστες από τους Ελβετούς

Οριακά μεν πλειοψηφικά δε «φρένο» στους μετανάστες από τους Ελβετούς

«Τέλος στη μαζική εισροή μεταναστών» ψήφισαν οι Ελβετοί, οι οποίοι με μια οριακή πλειοψηφία (50,3%)  τάχθηκαν σήμερα στο δημοψήφισμα που διεξήχθη υπέρ της πρότασης να επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί στη μετανάστευση και να γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση των συμφωνιών ανάμεσα στη Βέρνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το τελικό επίσημο αποτέλεσμα.Την πρόταση αυτή είχε υποβάλει το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP).

Ενώ τα γαλλόφωνα καντόνια της δυτικής Ελβετίας τάχθηκαν εναντίον της πρότασης να επιβληθούν ποσοστώσεις στους μετανάστες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το γερμανόφωνο τμήμα της χώρας στα ανατολικά τάχθηκε μαζικά υπέρ της, και το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες.

Το αποτέλεσμα θέτει εν αμφιβόλω μια σειρά διμερών συμφωνιών κι ενδέχεται να προκαλέσει έντονη ενόχληση στις πολυάριθμες πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στο ελβετικό έδαφος.

Αν και η πάντοτε επισήμως ουδέτερη Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, η πολιτική της όσον αφορά τη μετανάστευση είχε διαμορφωθεί με βάση τη θεμελιώδη ελευθερία της ελεύθερης κίνησης προσώπων προς και από την ΕΕ, ενώ προέβλεπε επίσης την εισδοχή ενός περιορισμένου αριθμού ανθρώπων από κράτη εκτός Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο διεξήχθη 12 χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία με την ΕΕ για την ελεύθερη κίνηση των προσώπων, ενδέχεται να πλήξει σοβαρά την ελβετική οικονομία, που εξαρτάται από τους ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους σε μεγάλο βαθμό, αφού θα αυξήσει τη γραφειοκρατία και θα θέσει υπό αμφισβήτηση το νομικό πλαίσιο που διέπει την παραμονή και την εργασία τους εκεί.

Η πρωτοβουλία, που είχε ονομαστεί «Σταματήστε τη μαζική μετανάστευση», κέρδισε, εκτός από την πλειοψηφία των ψήφων, και —όπως απαιτείτο βάσει της αρχής της διπλής πλειοψηφίας— σε πάνω από τα μισά καντόνια, μετέδωσε η ελβετική τηλεόραση.

Το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη να εντάξει όσα προβλέπει το δημοψήφισμα στη νομοθεσία.

Η επιχειρηματολογία κατά την οποία οι μετανάστες διαβρώνουν τον Αλπικό πολιτισμό της χώρας, συμβάλλουν στην άνοδο των ενοικίων, την πολυκοσμία στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην αύξηση της εγκληματικότητας φάνηκε να έπεισε τους εκλογείς.

Οι πολέμιοι της πρότασης αυτής τόνιζαν ότι η έγκρισή της θα επιδεινώσει το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην Ελβετία, όπου εδρεύουν επιχειρήσεις όπως οι Roche, Novartis, UBS, Nestlé κ.ά., οι οποίες απασχολούν μια στρατιά ξένων.

«Χρειάζονται επεξηγηματικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με την ΕΕ κατεπειγόντως», ανέφερε η Ένωση Τραπεζών της Ελβετίας στο Twitter μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

«Πρόκειται για μια στροφή στην πολιτική μας όσον αφορά την μετανάστευση», ανέφερε ο ηγέτης του SVP, Τόνι Μπρούνερ.

Ο Κριστιάν Λεβρά του Ελβετικού Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του «ηττήθηκε» και αυτό είναι «άσχημο». Σχεδόν όλα τα ελβετικά πολιτικά κόμματα, όπως και οι ενώσεις των εργοδοτών, καλούσαν τους εκλογείς να ψηφίσουν υπέρ του «όχι».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις συνέπειες του αποτελέσματος «στο σύνολο των σχέσεών» της με τη Βέρνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «λυπάται πολύ» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι θα «εξετάσει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας στο σύνολο των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ελβετία».

 

 

 

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Άρση περιορισμών για τη μετανάστευση ειδικευμένων εργατών στην Αυστραλία
Χιλιάδες ειδικευμένους εργάτες και πιο συγκεκριμένα μάγειρους, ...
Δημοψήφισμα αύριο (11/5) στην ανατολική Ουκρανία - Είναι παράνομο υποστηρίζει το Κίεβο
Την ώρα που δύο από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν ...
Δημοψήφισμα στη Νέα Ζηλανδία για τη σημαία της
Δημοψήφισμα στην Καταλονία, δημοψήφισμα στη Σκωτία, δημοψήφισμα και ...
Διχασμένοι οι Ελβετοί για το μεταναστευτικό
Έντονα διχασμένοι εμφανίζονται οι Ελβετοί στο θέμα της μετανάστευσης ...
Γαλλία: Δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκριθεί με ...
20 μέρες, 1.400 νεκροί στη Συρία
Περίπου 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόλίς τις τελευταίες 20 ...
Αντίθετοι οι Ιρλανδοί στην κατάργησης της Άνω Βουλής
Με τα αποτελέσματα από 43 εκλογικές περιφέρειες, οι ιρλανδοί πολίτες σε ...
Διέσωσαν δεκάδες μετανάστες στην Ιταλία
Πάνω από 160 μετανάστες, κυρίως Αιγυπτιακής και Σύριακής καταγωγής, ...
Πιο μορφωμένοι από τους Γερμανούς οι μετανάστες
Όλο και περισσότεροι νέοι μετανάστες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ...