Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Ο ονειροφάγος, από την ομάδα Ντουθ στο Skrow Theater
Το Skrow Theater και η ομάδα Ντουθ παρουσιάζουν την παράσταση Ο ονειροφάγος, ...
Πατατατί από την θεατρική ομάδα Ντουθ στο 104
Η θεατρική ομάδα Ντούθ παρουσιάζει το… «Πατατατί», ένα παραμύθι για ...
Η θεατρική ομάδα Ντούθ παρουσιάζει το «Πατατατί» στο Θέατρο «104»
Η θεατρική ομάδα Ντούθ παρουσιάζει το «Πατατατί» στο Θέατρο «104», μια ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Ομάδα Ντουθ: Κανένα παιδί δε φοβάται το διαφορετικό, αντιθέτως, γοητεύεται από αυτό...

Ομάδα Ντουθ: Κανένα παιδί δε φοβάται το διαφορετικό, αντιθέτως, γοητεύεται από αυτό...

Η Ομάδα Ντουθ παρουσιάζει το Πατατί, την ιστορία μιας Πατάτας που κάνει ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσει και να σώσει τη φίλη της, η οποία θεωρήθηκε δηλητηριώδη και απελάθηκε πίσω στην Παταγωνία!


Η Ομάδα μιλάει στο Culturenow.gr για την ιστορία της Πατάτας, η οποία μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να συνατήσουμε τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των πολιτισμών τους, αλλά και τη σημασία της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ τους.


Συνέντευξη Αθηνά Πούλιου


CultureNow: Η θεατρική παράσταση Πατατατί ξεκίνησε το ταξίδι της τον Μάιο, για να συνεχιστεί και τη χειμερινή περίοδο στη σκηνή του θεάτρου 104. Θα μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία της παράστασης, ποιους χαρακτήρες θα συναντήσουν τα παιδιά στο Πατατατί;

Ομάδα Ντουθ: Η ιστορία του Πατατατί είναι η ιστορία μιας πατάτας που αποφασίζει να κάνει το γύρο του κόσμου για να σώσει την καλύτερή της φίλη που τη στέλνουν πίισω στην πατρίδα της γιατί τη θεωρούν δηλητηριώδη. Σ’ αυτό της το ταξίδι θα γνωρίσει πατάτες απο διαφορετικούς πολιτισμούς. Από την Ελλάδα μέχρι το Βόρειο Πόλο η πατάτα θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει μια σοφή Κινέζα πατάτα που λατρεύει τις παροιμίες, μια Αφρικάνα πατάτα που χορεύει για να έρθει η βροχή, μια πατάτα από την Ισπανία που έχει το μυαλό της μόνο στο φλαμένγκο και πολλούς ακόμη διαφορετικούς χαρακτήρες.


C. N.: Το παραμύθι είναι ιδιαίτερα διδακτικό, όσον αφορά τη διαφορετικότητα, τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Πώς αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά αυτές τις τρεις έννοιες από τη μέχρι στιγμής εμπειρία σας από την παράσταση;

Ομ. Ντ.: Τα παιδιά γρήγορα αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις έννοιες και αμέσως παίρνουν θέση υπέρ της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Ταυτίζονται με την κεντρική ηρωίδα και σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της συμμετέχουν ενεργά εκφράζοντας τη γνωμη τους.


C. N.: Η αποδοχή του διαφορετικού είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνεται και να καλλιεργείται σε κάθε άνθρωπο από μικρή ηλικία; Πιστεύετε ότι ο άνθρωπος από τη φύση του φοβάται έτσι κι αλλιώς το διαφορετικό;

Ομ. Ντ.: Κανένας δε γεννιέται έχοντας στο DNA του το ρατσισμό. Κανένα παιδί δε φοβάται το διαφορετικό. Αντιθέτως, γοητεύεται από αυτό και θέλει να το γνωρίσει. Άρα δε χρειάζεται να μαθαίνουμε σε ένα παιδί να αποδέχεται το διαφορετικό μιας και γι’ αυτό η ύπαρξη του διαφορετικού είναι μάλλον αυτονόητη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόβλημα. Εμείς οι ενήλικες θα πρεπε να είμαστε πιο ανοιχτοί στη διαφορετικότητα και με τη στάση μας να τους δείχνουμε ότι είμαστε κατά του ρατσισμού.


C. N.: Στην παράσταση υπάρχουν συμβολισμοί που θα συνειδητοποιήσουν τα παιδιά μεγαλώντας; Η Υπηρεσία Ελέγχου Πατάτας και η Παταταγωνία τι συμβολίζουν στον πραγματικό μας κόσμο, όπως και οι Πατάτες φυσικά;

Ομ. Ντ.: Οι συμβολισμοί σε κάθε παραμύθι μεταφράζονται αλλιώς από το κάθε παιδί. Η εξουσία και το παράλογο αυτής έχουν κάθε φορά διαφορετικό πρόσωπο. Η πατάτα είναι ο κάθε άνθρωπος που έχει υποστεί κάποια μορφή βίας και ρατσισμού και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη δική του «Παταταγωνία».


C. N.: Το θέμα της διαφορετικότητας και του ρατσιμού είναι πολύ "επίκαιρα" σήμερα και μας αποσχολούν καθημερινά... Όπως επίσης και η αλληλεγγύη είναι πολύ "επίκαιρη". Σε καιρούς που οι ρατσιστικές συμπεριφορές ανθούν όπως σήμερα, το αίσθημα αλληλεγγύης αυξάνεται. Εσείς ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι συμβάλλετε με μία παράσταση. Είναι γενικά μία στάση ζωής η δουλειά σας να είναι διδακτική πάνω σε τέτοιου είδους θέματα;

Ομ. Ντ.: Στάση ζωής είναι για μας η δουλειά μας να εκφράζει τα πιστεύω μας. Σίγουρα δε θέλουμε αυτό να γίνεται με διδακτισμό. Για μας είναι καλύτερο τα παιδιά-οι θεατές να αναγνωρίζουν τις όποιες ιδέες ή θέσεις του έργου μόνα τους και να επιλέγουν αυτά πόσο και πώς θα ταυτιστούν.

Πάντως, θεωρούμε πως πάντοτε οφείλουμε να μιλάμε για τετοια θέματα όπως ο ρατσισμός στα παιδιά γιατί ορίζονται σήμερα ως επίκαιρα αλλά δυστυχώς έιναι μονίμως ζωντανά και παραμένουν άλυτα.


C. N.: Το Πατατατί θα ολοκληρώσει τις παραστάσεις του με το τέλος της σεζόν ή υπάρχει συνέχεια; Μήπως ετοιμάζετε κάτι νέο;

Ομ. Ντ.: Το Πατατατί έχει ακόμη ένα μήνα παραστάσεων στο θέατρο 104 αλλά θα συνεχίσει το ταξίδι του στα σχολεία σίγουρα μέχρι την αρχή της επόμενης σεζόν που η ομάδα Ντουθ θα παρουσιάσει τη νέα της δουλεια.

 

Το Πατατατί παρουσιάζεται από την ομάδα Ντουθ κάθε Κυριακή στη σκηνή του θεάτρου 104. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ο Ονειροφάγος της ομάδας Ντουθ στο Skrow Theater
Ο Ονειροφάγος της ομάδας Ντουθ, βασισμένο στο «ο μικρούλης ...
Γκιλγκαμές από την Ομάδα Ρόδα στο Θέατρο Ρεματιάς
Η Ομάδα Ρόδα παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Μαρίας Περέτζη το αρχαιότερο ...
Η Ιστορία Του Κοντορεβυθούλη Αλλιώς από την ομάδα Τσόκαρα στον Κινητήρα
Η Θεατρική Ομάδα Τσόκαρα παρουσιάζει από την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 ...
Default Company: Το παιδί και τα μάγια - μία λυρική φανταστική ιστορία σε περισσότερα από 2 μέρη
Με αφετηρία το γνωστό παραμύθι - λιμπρέτο του Μωρίς Ραβέλ και της ...
Ο γιατρός φοβάται τον Νικόλα - Αντώνης Παπαθεοδούλου
Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο, Ο γιατρός ...
Ραφαήλ Μπιλίδας: Η διαφορετικότητα είναι η γοητεία της ζωής
«Βγαίνουμε απ’ το κουτί. Στηρίζουμε τη διαφορετικότητα». Αυτό είναι το ...
Από που πάνε για το κάστρο, παρακαλώ;, στο Θέατρο Εν Αθήναις
Η Ομάδα «Θέατρο Ρετρό» παρουσιάζει για 3η σεζόν μια παράσταση για το ...
Book review: Η θεία Χούλια και ο γραφιάς - Μάριο Βάργκας Λιόσα
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός καλού μυθιστορήματος είναι η ...
Κάτι διαφορετικό, στο Skrow
Η ομάδα C. for Circus παρουσιάζει την παράσταση με τίτλο «Κάτι διαφορετικό» ...