Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κόσμος
Σχετικά Νέα
Ε.Ε.: 1 στις 3 γυναίκες θύμα σεξουαλικής επίθεσης
Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει θύμα σωματικής ...
Στο Πακιστάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να ψωνίζουν μόνες
Μια ακόμη απόφαση που θα προκαλέσει αντιδράσεις γνωστοποίησαν ...
1 στις 6 γυναίκες είναι άπιστη στον σύζυγό της
Λίγο η οικονομική ανεξαρτησία, λίγο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βιασμοί και ξύλο στις γυναίκες στο Ιράν

Βιασμοί και ξύλο στις γυναίκες στο Ιράν

Βασανιστήρια, κακομεταχείριση, ακόμα και σεξουαλικές επιθέσεις δέχονται καθημερινά στις ιρακινές φυλακές χιλιάδες γυναίκες που κρατούνται όμηροι, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ηuman Rights Watch. Όπως σημειώνεται, πολλές γυναίκες κρατούνται για μήνες ή για χρόνια χωρίς να τούς έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και οι δυνάμεις ασφαλείας συχνά τις ανακρίνουν για τις δραστηριότητες ανδρών συγγενών τους και όχι για εγκληματικές πράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι ίδιες.

Οι καταγγελίες αυτές βασίζονται σε μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών κρατουμένων, μελών των οικογενειών τους, των δικηγόρων τους, γιατρών των φυλακών και σε νομικά έγγραφα και ενισχύουν την αξιοπιστία των καταγγελιών της σουνιτικής κοινότητας, στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των 4.200 γυναικών που κρατούνται στις εγκαταστάσεις των υπουργείων 'Αμυνας και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την HRW, ορισμένες κρατούμενες έχουν καταγγείλει ότι έχουν δεχτεί κλωτσιές, χαστούκια, χτυπήματα στα πέλματα, ότι έχουν υποστεί ηλεκτροσόκ ή ότι τις έχουν κρεμάσει ανάποδα, άλλες ότι έχουν δεχθεί απειλές για βιασμό στη διάρκεια της ανάκρισης από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και άλλες ότι τις έχουν βιάσει μπροστά στα παιδιά τους και σε συγγενείς τους.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας ενεργούν σαν να επρόκειτο η κακομεταχείριση των γυναικών να καταστήσει ασφαλέστερη τη χώρα. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει οργή και έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις κοινότητες του Ιράκ και τις δυνάμεις ασφαλείας και όλοι οι Ιρακινοί πληρώνουν το τίμημα» επισημαίνει ο διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική Τζο Στορκ σε γραπτή δήλωσή του που συνοδεύει την έκθεση.

Σύμφωνα με την αμερικανική μη κυβερνητική αυτή οργάνωση, από τις 27 γυναίκες με τις οποίες κατάφερε να έρθει σε επαφή, η μια περπατούσε με πατερίτσες γιατί είχε ξυλοκοπηθεί και υποστεί ηλεκτροσόκ επί εννέα ημέρες. Η γυναίκα αυτή εκτελέστηκε επτά μήνες αργότερα παρά την ιατρική έκθεση που επιβεβαίωνε τις καταγγελίες της ότι είχε υποστεί βασανιστήρια.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις μαρτυρίες που επικαλείται η έκθεση, παραδέχθηκε ωστόσο ότι «υπάρχουν, σε περιορισμένο βαθμό, κάποιες παράνομες συμπεριφορές σε βάρος γυναικών κρατουμένων από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έχουν εντοπιστεί από επιτροπές του υπουργείου».

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, «οι επιτροπές αυτές έχουν συντάξει εκθέσεις τις οποίες έχουν υποβάλει στις αρμόδιες αρχές, ζητώντας την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων».

 

Η αποφυλάκιση γυναικών κρατουμένων ήταν το κύριο αίτημα των σουνιτών, οι οποίοι άρχισαν να διαδηλώνουν στα τέλη του 2012 κατά της ελεγχόμενης από τους σιίτες κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για περιθωριοποίηση της κοινότητάς τους.

 

Η HRW χαρακτηρίζει αδύναμη και διεφθαρμένη την ιρακινή δικαιοσύνη καθώς συχνά γυναίκες καταδικάζονται έχοντας εξαναγκαστεί να ομολογήσουν ενοχή, ενώ οι δικαστικές διαδικασίες δε διεξάγονται με βάση τα διεθνή πρότυπα. Στις περιπτώσεις που οι γυναίκες αποφυλακίζονται, συχνά στιγματίζονται από τις ίδιες τις οικογένειές τους ή την κοινότητά τους που θεωρούν ότι προσέβαλαν την τιμή τους.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σε όργιο με 4 γυναίκες επίσκοπος στη Βουλγαρία
Ένας ορθόδοξος επίσκοπος στη Βουλγαρία καθαιρέθηκε μετά τη ...
Στις 18/2 ο α’ γύρος των συνομιλιών για το Ιράν
Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και στις 6 μεγάλες ...
Να ανταλλάξουν πετρέλαιο με αγαθά διαπραγματεύονται Ιράν-Ρωσία
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της ...
Λονδίνο: Ζευγάρι κρατούσε για δεκαετίες ως «σκλάβες» τρεις γυναίκες
Τρεις γυναίκες που κρατούνταν από ένα ζευγάρι σε συνθήκες δουλείας επί ...
Γυναίκες στην Κολομβία διαμαρτύρονται… κόβοντας το σεξ!
Για όλα υπάρχει λύση, αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος! Κάπως έτσι ...
Η μπάσα αντρική φωνή «ρίχνει» τις γυναίκες
Σύμφωνα με νέα μελέτη, η βαριά φωνή είναι ατού για τους άντρες που ...
Αποκλειστικά γυναίκες αεροσυνοδοί για… λόγους οικονομίας!
Έναν ευφάνταστο τρόπο βρήκε ινδική, ιδιωτική, αεροπορική εταιρεία, ...
To top 10 των πιο σέξι εθνικοτήτων για άντρες και γυναίκες
«Ψήφο» στα κολομβιανά κάλλη δίνουν οι άντρες, ενώ οι γυναίκες στον ...
Οι γυναίκες «ψηφίζουν» γένια 10 ημερών!
Τι είναι αυτό που θέλουν οι γυναίκες τελικά στους άντρες; Όπως προέκυψε ...