Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Αφιέρωμα στην Τζένη Βάνου στο Βεάκειο Θέατρο
Ο Πειραιάς τιμά την σπουδαία Ελληνίδα τραγουδίστρια Τζένη Βάνου για ...
Το τελευταίο αντίο στο Σάκη Μπουλά...
Ο Σάκης Μπουλάς, αγαπημένος ερμηνευτής, συνθέτης και ηθοποιός, μετά από ...
Τελευταίο αντίο στην Πόλυ Πάνου
Μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, η Πολυ Πάνου, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το τελευταίο αντίο στη Τζένη Βάνου...

Το τελευταίο αντίο στη Τζένη Βάνου...

Η αγαπημένη τραγουδίστρια Τζένη Βάνου άφησε σήμερα το πρωί στις 10.30 την τελευταία της πνοή, στο Νοσοκομείο "Μεταξά", χάνοντας την δύσκολη μάχη με τον καρκίνο... Η "μούσα του Μίμη Πλέσσα"  χάραξε μία μεγάλη πορεία στα μουσικά δρώμενα για 40 ολόκληρα χρόνια. Η κηδεία της 75χρονης τραγουδίστριας θα γίνει την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.


Η Τζένη Βάνου (1939-2014) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια, που διακρίθηκε με τη χαρακτηριστική φωνή της για αρκετές δεκαετίες στο ελαφρό και λαϊκό τραγούδι.

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 στην Αθήνα και απεβίωσε στις 5 Φεβρουαρίου 2014 στο Νοσοκομείο Μεταξά, στον Πειραιά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού. Οι γονείς της ήταν χωρισμένοι. Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 σαν τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, όπου με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Στα τέλη του 1970, κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι και το 1982 συναντά τονΤόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά.

Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και "μούσα" πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, τουΑττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά.

Είχε βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, βρισκόταν μακριά από τη δισκογραφία.

Τον Αύγουστο του 2013 έκανε επέμβαση στον λαιμό της για να αφαιρεθεί ένας όγκος. Όλα κυλούσαν ομαλά και από τότε μέχρι και πριν λίγες ημέρες ένιωθε καλά. Ένιωσε ξαφνικά πόνους στη μέση, τα παυσίπονα δεν την έπιαναν και πήγε στο νοσοκομείο, εκεί οι εξετάσεις έδειξαν πως ο καρκίνος είχε απλωθεί σε όλο της το σώμα ραγδαία.


Δισκογραφία

1970-Χίλιες βραδιές
1972-Σ΄αγαπώ
1973-Αγόρι μου
1974-Αν η αγάπη
1975-Αγάπησα αμάρτησα
1975-Έρωτα μου ανεπανάληπτε
1976-Έλα
1977-Τζένη Βάνου
1977-Να μ' αγαπάς
1978-Το αμαξάκι
1978-Έχασα εσένα
1979-Άκουσε με
1981-Τις ώρες που σε θέλω
1982-Αν μ' αγαπούσες
1982-Μπορώ
1983-Αγάπη σημαίνει θυσία
1984-Τα πρώτα μου τραγούδια (1959-1964)
1985-Τα καλύτερα μου χρόνια
1987-Και μου 'δωσες αγάπη
1989-Μόνη
1989-Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες
1991-Για σένα
1992-Μη χάνεσαι
1992-Σχεδόν απόγευμα
1993-Παιδί μου
1993-Σαλονικιώτικο φεγγάρι
1995-Μεγάλα πορτραίτα ΕΜΙ
1996-Όσα ζήλεψα
1997-Τα Καλύτερα μου τραγούδια
1997-Τραγούδια από τις 45 στροφές
1997-Τα Ερωτικά του 60
1998-Αγία αχαριστία
2000-Πορτραίτα Τραγουδιστών
2002-Η δική μου η φωνή
2002-Αγόρι μου - Αν η αγάπη
2005-Τραγουδά Μίμη Πλέσσα
2006-Σε τραγούδια από τον κινηματογράφο
2007-Η Φωνή 1959 - 1982 4 Cd


Πληροφορίες από: http://el.wikipedia.org/wiki

 
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Θέατρο Τζένη Καρέζη: Κάτι νέο συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας!
Από τις 25 Σεπτεμβρίου 2015 το θέατρο Τζένη Καρέζη αλλάζει, ζωντανεύει, ...
Ένα τραγούδι για τον Παναγιώτη… στο Άλικο
Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 τραγουδοποιοί και ...
Ηρώ Σαΐα: 5 Τραγούδια Τριαντάφυλλα
Ασφαλώς και αγαπώ όλα τα τραγούδια αυτής της παράστασης. Όταν τα ...
Τελευταίο αντίο στον λογοτέχνη Γιάννη Κοντό
Ο Γιάννης Κοντός πέθανε τα χαράματα της Τετάρτης από ανακοπή. Ήταν μια ...
Η ποίηση που έγινε τραγούδι… στη Galerie Δημιουργών
Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 θα παρουσιαστούν στη Galerie δημιουργών τα ...
5th Season Live & Unplugged στο Χυτήριο
Είστε καλεσμένοι, στην όμορφη αυλή του θεάτρου "Χυτήριο" κάτω από τον ...
Το τραγούδι που σου ’γραφα: Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει ένα διήμερο μουσικό αφιέρωμα ...
Ταξίδι στο Νότο, με τραγούδια από τη Λατινική Αμερική στον Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις
Μια ξεχωριστή βραδιά μας υπόσχονται η Αγγελική Κοκκίνη στo τραγούδι ...
Η Ποίηση που έγινε Τραγούδι, στο Beton7
Το Beton7 παρουσιάζει μια βραδιά με τίτλο “Η ποίηση που έγινε τραγούδι” ...