Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά την οικονομία-Το δάνειο και το πολιτικό ρίσκο
Το πολιτικό ρίσκο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική ...
Ζυμώσεις και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό
Η χρυσαυγιάδα με όλα τα θετικά της αλλά και τα αρνητικά της, έχει ...
Θα επανέλθει το πολιτικό ρίσκο στο Χ.Α.;
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, πολλοί εκφράζον το φόβο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το ρίσκο της «αριστερής παρένθεσης»

Το ρίσκο της «αριστερής παρένθεσης»

Το τελευταίο διάστημα το πολιτικό σκηνικό σε όλη του τη φασματική έκταση, χαρακτηρίζεται είτε από μια διάθεση –στην καλύτερη εκδοχή– αναμονής καλών ευρωπαϊκών ειδήσεων όσον αφορά το πρόβλημα της χώρας, είτε στη χειρότερη από μια διάθεση παραίτησης. Είναι φυσικό, μετά από μια βασανιστική περίοδο, όπου το οδυνηρό ξάφνιασμα της χρεοκοπίας εμπεδώθηκε τελικά, παρά τη δυσκολία που προκάλεσαν οι αλαλαγμοί των εύκολων λύσεων και των γνωστών εύκολων νεοελληνικών χαρακτηρισμών περί προδοσίας και εθνικής μειοδοσίας, να υπάρχει η γνωστή στους αθλητές κόπωση πριν τον τερματισμό, που μοιάζει με αδιαφορία για το αποτέλεσμα.

Η τετραετής –ίσως και πενταετής ή και παραπάνω– κρίση, έχει αποκαθηλώσει ως τώρα εκτός από δύο πρώην πρωθυπουργούς, οι οποίοι μάλιστα είχαν εκλεγεί με αυτοδυναμία, δύο ακόμη κοινής αποδοχής και έχει φέρει τα πάνω κάτω, στο μεταπολιτευτικό σκηνικό. Το ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια ως συμπλήρωμα της δεξιάς, στην καταγγελία της οποίας είχε στηρίξει τη γιγάντωσή του. Ο μεγάλος όγκος των οπαδών του βρίσκεται στην άκρη, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, περιμένοντας να γεννηθεί κάτι καινούργιο, με όραμα και προοπτική για να τους εκφράσει. Ένα άλλο μεγάλο, επίσης, κομμάτι του μετακόμισε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, γοητευμένο από τον λαϊκίστικο νεοκρατισμό που επαγγέλλεται το αιφνιδίως δημοσκοπικά γιγαντωμένο, μέχρι πρότινος μικρό μαρξιστικό κόμμα της «ανανεωτικής αριστεράς».

Έχουμε, λοιπόν, ένα νέο δικομματισμό, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον της παρελθούσης μεταπολίτευσης, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ποσοτικά και ποιοτικά, παρ’ ότι φαινομενικά παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες. Τότε υπήρχε η καταγγελία της δεξιάς πολιτικής, του ταξικού αποκλεισμού και το όραμα της αλλαγής που συνάρπαζε και γέμιζε ελπίδα έναν καταδικασμένο στο περιθώριο, πολίτη δεύτερης κατηγορίας. Σήμερα, η χώρα ανήκει στο στενό πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών και, αν δεν μεσολαβούσε η μετά την ΟΝΕ δανειακή αφροσύνη της τελευταίας δεκαετίας, κανένας Ευρωπαίος πολιτικός ή φορολογούμενος δε θα ασχολιόταν μαζί μας, τη στιγμή μάλιστα που δεν θα πηγαίναμε ικέτες προς βοήθεια. Το νέο σενάριο που αφήνεται από τους Ευρωπαίους να εξελιχθεί αβασάνιστα και χωρίς παρεμβάσεις, απ’ ό,τι όλα δείχνουν θα είναι και το σκληρότερο: αφενός θα συνεχίσουν να αδειάζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, παρ’ ότι θεωρούν ότι είναι η πλέον φιλοευρωπαϊκή και σίγουρα πιο υπάκουη από αυτήν του απρόβλεπτου Παπανδρέου, αφετέρου δεν έχουν αντίρρηση σε μια ενδεχόμενη επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ, όποτε στηθούν κάλπες. Πιστεύουν οι εταίροι μας ότι, έχοντας τη λύση του χρέους στα χέρια τους, έχουν και τους μηχανισμούς απομυθοποίησης της νέας κατάστασης, ώστε να εκλογικευτεί όλο το σύστημα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το βέβαιο είναι πως η δημοσκοπική πρωτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω και ισχνή, δείχνει να παγιώνεται. Για το λόγο αυτό έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης» και στο εσωτερικό. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Για αριστερή παρένθεση μιλούσαν οι σεναριογράφοι πριν το 1981, για δεξιά παρένθεση το 1989 και το 2004, ανάλογα από τη σκοπιά που έβλεπαν τις εξελίξεις. Τα αποτελέσματα των προβλέψεών τους είναι γνωστά. Η ιστορία δίδαξε πως μέχρι σήμερα οι «παρενθέσεις», ανέτρεψαν τα σενάρια και διέψευσαν τους εμπνευστές τους…

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το τέλος της
Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε, μια περίοδος αναμετρήσεων τέλειωσε και η ...
Φαίη Μαυραγάνη: «Το τελευταίο διάστημα μας έχει τρελάνει!»
Συνήθως τα Σαββατοκύριακα είναι οι πλέον χαλαρές μέρες της εβδομάδας. ...
Κωνσταντοπούλου: Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης
«Αν το είχαν φέρει οι δυνάμεις του μνημονίου θα το είχα καταγγείλει ...
Φέσσας: Το οικονομικό ρίσκο της χώρας παραμένει συνδεδεμένο με το πολιτικό ρίσκο
 Πρέπει να μεγαλώσουν οι μικρές επιχειρήσεις, να γίνουν πιο ...
GS: Οι ευρωεκλογές αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο κυρίως στην Ελλάδα
Oι ευρωεκλογές της Κυριακής αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο σε αρκετές ...
Πολιτικό σκηνικό …κινούμενης άμμου
Του Κωνσταντίνου Ανδρέου Το πολιτικό παιχνίδι όπως το γνωρίζαμε προ ...
Η ελληνική εκδοχή «καθαρά χέρια»
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, πως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ...
Το μεγάλο στοίχημα Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της 78ης ΔΕΘ έδωσε το στίγμα των προθέσεων ...
Θα πληρώσει το πολιτικό ρίσκο η οικονομία
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η ελληνική οικονομία καιν η ελληνική ...