Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Έκκληση του Αρχιεπισκόπου για βοήθεια στην Κεφαλονιά
Έκκληση για την προσφορά εμφιαλωμένου νερού, ξηράς τροφής και ...
Ανακοινώθηκαν τα μέτρα για την πολύπαθη Κεφαλονιά
Μέτρα για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Κεφαλονιάς ανακοίνωσε η ...
Κεφαλονιά: Συνεχίζονται οι σεισμοί, στο νησί ο Σαμαράς
Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, καθώς μετά ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Καθησυχάζει τους κατοίκους ο δήμος Κεφαλονιάς

Καθησυχάζει τους κατοίκους ο δήμος Κεφαλονιάς

Σε πλήρη διάψευση των παντός είδους επιστημόνων, που προειδοποιούν για μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά προέβη ο δήμος του νησιού, θέλοντας να καθησυχάσει τους σεισμόπληκτους πολίτες, οι οποίοι μπαίνουν στα καράβια για να φύγουν άρον- άρον μετά και το νέο μεγάλο σεισμό της Δευτέρας.

«Κανένα σήμα, κανένα έγγραφο, τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανένα τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Κεφαλονιάς.

Όπως σημειώνει, «κάθε άλλη δήθεν πηγή πληροφόρησης και κάθε άλλη διάδοση είναι είτε προϊόν πανικού είτε προϊόν κακοπιστίας. Είναι κρίσιμο αυτές τις δύσκολες στιγμές να διατηρηθεί η ψυχραιμία και η λογική και να αποκρουσθεί κάθε προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Ο Δήμος καλεί τους κατοίκους της Κεφαλονιάς να ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπ' όψιν τους αποκλειστικά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται από το Συντονιστικό Όργανο, το Δήμο Κεφαλονιάς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα για την πολύπαθη Κεφαλονιά

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Κεφαλονιάς μετά από ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νησί προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι προσπάθειες. Το νησί κηρύχθηκε και επισήμως σεισμόπληκτη περιοχή όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μεταξύ των μέτρων, είναι η κάλυψη για δυο χρόνια του ενοικίου όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα και τη δημιουργία οικισμού για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Υποδομών, Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υγείας Αδ.Γεωργιάδης, ο υγυπουργός Αντ. Μπέζα, ο γγ Δημοσίων Έργων Στρ.Σιμόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος, ο περιφερειάρχης Σπ.Σπύρου και ο δήμαρχος Αλ.Παρίσης. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και οι σεισμολόγοι Ευθ. Λέκκας και Γερ. Χουλιάρας.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν,ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.

Ακόμη ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη. Για τον λόγο αυτόν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός, κυρίαρχο ζήτημα είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα αποκατασταθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Εξάλλου, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι είναι κύριο μέλημα η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής και είναι ευκαιρία «να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.

«Καλώ όλους με αίσθημα ευθύνες να τοποθετούνται, ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο, με βάση την ομαλότητα και την κοινωνική ειρήνη» τόνισε ο υπουργός.

Η υπουργός Τουρισμού

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, σημείωσε από την πλευρά της ανέφερε ότι έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα τουριστικά καταλύματα και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα.

«Η Κεφαλονιά είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την τουριστική φήμη και την εικόνα του νησιού» υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη.

«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φθάσουν στο νησί 45 αίθουσες προκατασκευασμένες, εκ των οποίων οι 10 αναμένονται εντός της ημέρας.

Ο υπουργός Υγείας

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργείο κινήθηκε αστραπιαία για τους ελέγχους στα νοσοκομεία του νησιού, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν να ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλαιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε.

Το υπουργείο Υγείας, έχει αποστείλει κλιμάκιο τεσσάρων εξειδικευμένων ιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας, γενικής ιατρικής), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών κλιμάκιο τριών ιατρών (γενικοί ιατροί και παιδοχειρουργός), έναν αυτοκινούμενο ξηρό κλίβανο χωρητικότητας 25 λίτρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποστείρωσης εξοπλισμού και μια αυτοκινούμενη μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Δύσκολη νύχτα για το νησί

Δύσκολες ώρες περνάνε οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που έχει πληγεί από τους συνεχείς σεισμούς. Τη Δευτέρα (03/02) το βράδυ, οι περισσότεροι πολίτες του νησιού δεν μπόρεσαν να κοιμηθούν στα σπίτια τους, είτε επειδή κρίθηκαν ακατάλληλα, είτε επειδή ο φόβος για έναν ακόμα σεισμό δεν τους το επέτρεψε. Χαρακτηριστικό της κατάστασης το γεγονός πως σε πολλά σημεία του νησιού στήθηκαν πρόχειροι καταυλισμοί με σκηνές.  Στα ιδιωτικά Ι.Χ. του κατέφυγαν πολλοί κάτοικοι ενώ διατέθηκαν και λεωφορεία προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να περάσει τη νύχτα.

Οι σκηνές στήθηκαν στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου στην Παλική, ενώ διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό και δέκα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, όπως αποφασίστηκε έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ληξούρι.

Την ίδια στιγμή έπειτα από τον νέο σεισμό των 5,7 Ρίχτερ, οι Αρχές καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους, αλλά και να αποφύγουν να μετακινούνται ασκόπως με τα αυτοκίνητά τους, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Το σχέδιο «Δευκαλίων»

Άλλο ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε το βράδυ της Δευτέρας για την Κεφαλονιά μεταφέροντας επιπλέον σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης.

Το αεροσκάφος μεταφέρει άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να εξετάσουν τη μορφολογία του βυθού κοντά στην προβλήτα του λιμανιού του Αργοστολίου προκειμένου να καταστεί ασφαλής η προσέγγιση και η πρόσδεση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν φθάσει στο νησί. Πρόκειται για το αρματαγωγό «Χίος» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς».

Σ την Κεφαλονιά θα μεταβεί και το δεύτερο αρματαγωγό «Ικαρία» το οποίο μεταφέρει ένα μικρομηχάνημα του Μηχανικού, έναν προωθητή γαιών, έναν φορτωτή, έναν εκσκαφέα τάφρου, ένα ανατρεπόμενο όχημα, ένα ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, έναν αυτόνομο φωτιστικό πύργο, ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, ένα όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, ένα όχημα γενικής χρήσης Steyer από το 747 ειδικό τάγμα Μηχανικού και δύο οχήματα γενικής χρήσης με κινητά μαγειρεία εκστρατείας με επιπλέον το σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη τους και τη διαμονή του προσωπικού, δύο υδροφόρα οχήματα, δύο οχήματα Magirus με 15 χημικές τουαλέτες, ένα όχημα τζιπ Terrano, ένα βυτιοφόρο 4500 λίτρων και ένα όχημα επικοινωνιών, από την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού.

Εν τω μεταξύ έφθασε στο Ληξούρι και αναλαμβάνει καθήκοντα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με τα μέσα και τα υλικά που μεταφέρθηκαν στο νησί με το πρώτο C-130 και το ελικόπτερο Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Την ίδια ώρα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ θα τελεί σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί το νησί.

Εκτός από τις σκηνές που πρόκειται να φιλοξενήσουν τους πληγέντες από το σεισμό, ανοιχτά στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι τα καράβια που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου για να προσφέρουν στέγη σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν.

Να σημειώσουμε πως την κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολη ο καιρός που είναι βροχερός ενώ έχει και τσουχτερό κρύο.

Σήμερα θα βρεθούν στην Κεφαλονιά για να επισκεφθούν τις σεισμόπληκτες περιοχές, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στο πλευρό των κατοίκων της Κεφαλονιάς και το Ε.Κ.Α.Β.

Με την πρωτοβουλία του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας κου Παπαγιαννίδη Δημήτρη, προκειμένου ο Οργανισμός να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τους συνεχείς σεισμούς στην Κεφαλονιά, αποφασίστηκε σήμερα η ενεργοποίηση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων.

Βάσει συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου που επιβλέπει προσωπικά ο πρόεδρος του Οργανισμού, κος Παπαγιαννίδης Δ., αποφασίστηκε η αποστολή προσωπικού του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (Ε.Τ.Ι.Κ.) με δυο ασθενοφόρα οχήματα και εξοπλισμό για την ενίσχυση του τοπικής δύναμης του Ε.Κ.Α.Β., με επικεφαλής τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ε.Κ.Α.Β., κο Πύρρο Δημήτρη. Παράλληλα όλοι οι Τομείς και τα Παραρτήματα του Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Ελλάδας & Νήσων, έχουν τεθεί σε κατάσταση εγρήγορσης για τη διάθεση πρόσθετου υλικού ή και προσωπικού στην Κεφαλονιά, όταν αυτό θα είναι αναγκαίο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΑΕΙ- ΤΕΙ: Περισσότερες θέσεις για τους μαθητές της Κεφαλονιάς
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου της Κεφαλονιάς ...
Φεύγει το πλοίο που φιλοξενούσε τους σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς
Το πλοίο της ΑΝΕΚ «Ελευθέριος Βενιζέλος», που διατέθηκε για να ...
24ωρη τηλεφωνική γραμμή για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς
Τηλεφωνική γραμμή πληροφόρησης και υποστήριξης σεισμοπλήκτων και ...
Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στην Κεφαλονιά
 Μετά από απόφαση του Δήμου Κεφαλονιάς όλα τα σχολεία του νησιού θα ...
Το ΙΝΚΑ άνοιξε λογαριασμό για τους πληγέντες της Κεφαλονιάς
Λογαριασμό για τους πληγέντες της Κεφαλονιάς άνοιξε το ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ ...
Τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς
Με τους δευτεροβάθμιους ελέγχους να ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα ...
Ο Ολυμπιακός αναλαμβάνει να φτιάξει τα κατεστραμμένα σχολεία της Κεφαλονιάς
Την αναστήλωση των κατεστραμμένων από τους σεισμούς σχολείων της ...
Σε επιφυλακή παραμένουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς
Δύσκολες ώρες περνάνε οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που έχει πληγεί από ...
Κεφαλονιά: Έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους σεισμόπληκτους
Έκτακτο οικονομικό βοήθημα αποφάσισε να χορηγήσει ο δήμος Κεφαλονιάς ...