Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Γ. Μιχελάκης: Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει το αντιρατσιστικό
Την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει το αντιρατσιστικό ...
Ένας στους δύο νέους στην Ελλάδα θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές του 2014
Το 53% των νέων στην Ελλάδα και το 64% των νέων στην ΕΕ προτίθεται να ...
Οι μισοί νέοι Έλληνες αδιαφορούν για στις ευρωεκλογές του 2014
To 53% των νέων στην Ελλάδα και το 64% των νέων στην ΕΕ προτίθεται να ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Παρέμβαση στη ψήφο των ετεροδημοτών

Παρέμβαση στη ψήφο των ετεροδημοτών

Αρχικά ήταν η αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τώρα, η κυβέρνηση εξετάζει να καταργήσει και την ψήφο των ετεροδημοτών στις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στον ANT1, με νομοθετική ρύθμιση που θα εισάγει στη Βουλή θα καταργεί το δικαίωμα των ετεροδημοτών να ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα στον τόπο διαμονής τους, όπως προβλέπεται σήμερα.

Σύμφωνα με τον υπουργό αυτό γίνεται καθώς είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα ευρωεκλογές και δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις οποίες οι ετεροδημότες ψηφίζουν μόνο στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Έτσι, θα μπορούσε κάποιος να διπλοψηφίσει: «Με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ο κίνδυνος να ψηφίσει ένας στο τόπο κατοικίας του και μετά να ξαναψηφίσει εκεί που είναι εγγεγραμμένος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Με τη συγκεκριμένη αλλαγή συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ενδεικτικό των σφοδρών αντιδράσεων που θα υπάρξουν από την αντιπολίτευση είναι ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που ήταν παρών στο τηλεοπτικό στούντιο τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή έχει στόχο να αυξήσει την αποχή στις ευρωεκλογές, προσθέτοντας ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να αποκλείσει κάποιον απατεώνα να ψηφίσει δύο φορές θα μπορούσε να θέσει μία καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορούσαν οι ετεροδημότες να δηλώσουν αν θα ήθελαν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής του στα ειδικά εκλογικά τμήματα.

Τι αλλάζει

Το aftodioikisi.gr, παραθέτει ένα παράδειγμα: Ένας κάτοικος του Δήμου Αθηναίων που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Πατρέων, με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο :

1)      ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ: Την πρώτη Κυριακή 18 Μαΐου των εκλογών ΟΤΑ θα έπρεπε να πάει στην Πάτρα για να ψηφίσει . Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και με την αλλαγή του νόμου που προανήγγειλε ο κ. Μιχελάκης

2)      ΑΛΛΑΖΕΙ: Τη δεύτερη Κυριακή 25 Μαΐου οπότε πραγματοποιούνται ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τον ισχύοντα νόμο θα μπορούσε να ψηφίσει στον τόπο κατοικία του (στην Αθήνα) μόνο για ευρωεκλογές και να μην ψηφίσει για τις εκλογές ΟΤΑ στην Πάτρα. Με το νέο νόμο που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών η δυνατότητα του να ψηφίσει στην Αθήνα για τις ευρωεκλογές ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ. Θα πρέπει, πλέον, ο συγκεκριμένος ψηφοφόρος να μετακινηθεί στην Πάτρα για να ψηφίσει στις ευρωεκλογές ακόμη και στην περίπτωση που έχει εκλεγεί δήμαρχος και περιφερειάρχης στην περιοχή του από την πρώτη Κυριακή. 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πάτρα: Ανοιχτό το Δημοτολόγιο και το ΚΕΠ λόγω Δημοψηφίσματος
Από τον Δήμο Πατρέων γίνεται γνωστό στους δημότες, καθώς και στους ...
Ποιοι εκλέγονται περιφερειάρχες σε όλη την επικράτεια
Ξεκαθάρισε η εικόνα στις περιφέρειες της χώρας, καθώς τα δύο μεγάλα ...
Καταγγελία Εμπορικού Συλλόγου για παρέμβαση αστυνομίας
Καταγγελία Εμπορικού Συλλόγου για την παρέμβαση της αστυνομίας ...
Καταψήφισε η Πιπιλή το άρθρο 12 για τη Δημόσια Τηλεόραση.
Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η κίνηση της Φωτεινής Πιπιλή να μην ψηφίσει ...
Θεέ και Κύριε , λέει ο Ν. Νικολόπουλος για την ταύτιση Σαμαρά-Βενιζέλου - Ο Ανεξάρτητος βουλευτής δεν θα δώσει ψήφο ανοχής
Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στις προθέσεις των Ανεξάρτητων ...
Το Μάιο του 2014 οι Ευρωεκλογές
Δύο εβδομάδες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία θα διεξαχθούν ...
Κορυφαίος προπονητής ο Δώνης με 70% σύμφωνα με την ψηφοφορία της ΝΟVA! Στην επόμενη ο ΓΑΠ θα αναδειχτεί αγαπημένος πολιτικός των Ελλήνων με Στ
Γελάνε και τα τσιμέντα με τα βραβεία της NOVA. Κατ΄ αρχήν βέβαια να πούμε ...
Νωρίτερα οι ευρωεκλογές
Οι ευρωεκλογές του 2014 θα πρέπει να διεξαχθούν από τις 22 ως τις 25 Μαΐου ...
Παρέμβαση Λοβέρδου
                              Μέσα στη δίνη της συζήτησης για τα οικονομικά ...