Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
EKT: Μειώθηκαν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα το 2013
Στα 437 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ...
Ελβετοί εισαγγελείς εξετάζουν τον Άκη για τις
Ελβετοί εισαγγελείς εξετάζουν σήμερα, Τρίτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο, στο ...
Σε Υγεία και Παιδεία 17,7 εκατ. ευρώ από τις μίζες
Τη διάθεση ποσού ύψους 17,7 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από τη δήμευση ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μπλοκάρουν οι Ελβετοί την επιστροφή 2,2 εκατ. ευρώ απο τις μίζες

Μπλοκάρουν οι Ελβετοί την επιστροφή 2,2 εκατ. ευρώ απο τις μίζες

«Κολλάει» στους Ελβετούς η επιστροφή στα ελληνικά ταμεία ποσού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, από τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σήμερα ο Νίκος Ζήγρας εξετάστηκε από Eλβετούς εισαγγελείς που μετέβησαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Από την πλευρά του Ν. Ζήγρα φέρεται να προεβλήθη στο κλιμάκιο της ελβετικής δικαιοσύνης αίτημα για την επιστροφή με σκοπό την απόδοση στο ελληνικό Δημόσιο ποσού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ που διατηρεί σε ελβετικές τράπεζες.

Μετά το τέλος κατάθεσης του Ν. Ζήγρα έγινε γνωστό από τον συνήγορο του εν λόγω κατηγορουμένου κ. Στ. Γκαρίπη, ότι οι Ελβετοί υποστηρίζουν πως οι λογαριασμοί με το μαύρο χρήμα έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελβετία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Ελβετούς για να επιστρέψουν τα χρήματα θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης προς τον Ελβετό ομόλογο του, κι αν κριθεί πώς οι ελληνικές αρχές συνέδραμαν ουσιαστικά τις ελβετικές, στο τέλος ίσως επιστραφεί κάποιο ποσό.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας ο Ελβετός ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ουρς Κοέλι, σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας διενεργεί έρευνα από το 2012 έπειτα από αιτήσεις εκ μέρους των ελληνικών αρχών για άνοιγμα λογαριασμών και παροχή στοιχείων ελβετικών λογαριασμών.

Ο Ελβετός εισαγγελέας, όταν ρωτήθηκε αν προτίθενται οι αρχές της χώρας του να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο χρηματικά ποσά σχετιζόμενα με παράνομο χρήμα που εντοπίστηκαν σε ελβετικές τράπεζες και που τελούν υπό καθεστώς δέσμευσης, απάντησε ότι «δεν μπορώ να πάρω θέση σε αυτό».

Η δήλωση του κ. Κοέλι έχει ως εξής:

«Η ελβετική Εισαγγελία από το 2012 και μετά ασχολείται σοβαρά και ενδελεχώς με πολλές αιτήσεις από την Ελλάδα για λογαριασμούς και στοιχεία. Σ' αυτό το σημείο θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εισαγγελία Αθηνών έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η εργασία που έχει κάνει είναι η καλύτερη δυνατή. Από το καλοκαίρι του 2012 η ελβετική εισαγγελία έχει ανοίξει διαδικασία γιατί υπάρχει υποψία για "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", αλλά πρέπει να πω ότι το ειδικό βάρος της ελβετικής εισαγγελίας είναι διαφορετικό από αυτό της ελληνικής. Το δικό μας αίτημα (σ.σ.: προς την ελληνική Δικαιοσύνη) βασίζεται στο ότι θέλουμε να διευκρινίσουμε αν, στο πλαίσιο της διαδικασίας και της δικαστικής συνδρομής, θα πρέπει γίνει προσφυγή σε βάρος ατόμων ή εταιριών που ζουν και εδρεύουν στην Ελβετία. Η εισαγγελία της Ελβετίας θα ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν διακυβεύεται η σοβαρότητα και η υπόληψη της Ελβετίας, ως χώρας καταθέσεων, διότι θέλει να αποσοβήσει τον κίνδυνο πληρωμές που έχουν σχέση με “ξέπλυμα”, να γίνονται μέσω του ελβετικού χώρου».

Επιπλέον, σε γραπτή δήλωσή που διένειμε ο συνήγορός του, ο Ν. Ζήγρας, αναφέρει:

«Έχω δηλώσει εμπράκτως τη μεταμέλειά μου για τη συμμετοχή μου στην εγκληματική οργάνωση ξεπλύματος χρήματος των πρώην υπουργών και ζήτησα συγνώμη από την ελληνική δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό. Το ελβετικό κράτος που οικοδόμησε την οικονομία του περιθάλποντας τα μεγαλύτερα “λαμόγια” του τραπεζικού κόσμου, πρέπει να ζητήσει με τη σειρά του συγνώμη από την ελληνική δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό γιατί ήταν η χώρα-πλυντήριο των κλεμμένων από τον ελληνικό λαό χρημάτων, γιατί τόσα χρόνια έκλεινε τα μάτια και τώρα κάνει πως δεν ξέρει.

Το ελβετικό κράτος πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον ελληνικό λαό τα κλεμμένα χρήματα και να παύσει τις υποκριτικές διώξεις και ανακρίσεις για να έχει δικαιολογία να παρακρατεί τα κλεμμένα από τον ελληνικό λαό χρήματα. Και η αρχή της επιστροφής των χρημάτων, πρέπει να γίνει από τα χρήματα που έχουν βρεθεί στην Ελβετία στο όνομά μου και τα οποία εδώ και ενάμιση χρόνο ζητώ να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο, εκεί όπου ανήκουν».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Εκταμιεύτηκαν 300 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ
Σε εκταμίευση δόσης 300 εκατ. ευρώ, από το δάνειο 1 δισ. ευρώ προς το ...
Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο ζητά η ΕΚΠΟΙΖΩ
 Η πρόσφατη ανατροπή στην ισοτιμία ευρώ και ελβετικού φράγκου ...
Ελβετοί στον Άρη ;
Στα γραφεία του Ερασιτέχνη έφτασε πρόταση από ελβετική εταιρία «SAFIMM ...
ΕΛΠΕ: Με επιτόκιο 5,25% το ομόλογο- Αντλήθηκαν 325 εκατ. ευρώ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση πενταετούς ευρω-ομολόγου ύψους 325 ...
Επιστροφή στην κερδοφορία για την Attica Bank
Επιστροφή στην κερδοφορία με κέρδη προ φόρων και προβλέψεων 21,3 εκατ. ...
Ζημίες 21,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια, το 2013
Ζημίες 21,1 εκατ. ευρώ ή 0,7125 ευρώ ανά μετοχή παρουσίασε ο όμιλος Ελληνικά ...
ΕΛΚΑ: Στα 3,8 εκ. ευρώ οι ζημίες
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ανήλθε σε 88 εκατ. Ευρώ ...
Ελβετοί εισαγγελείς πάγωσαν λογαριασμούς του Άκη
Το πάγωμα 10 εκατ. ελβετικών φράγκων (8,2 εκατ. ευρώ) σε διάφορους ...
Φόροι σχεδόν 50 εκατ. ευρώ το 2012 από ελέγχους στην Ελληνικά Πετρέλαια
Φόροι ύψους 35.713.319,65 ευρώ και οι νόμιμες προσαυξήσεις ύψους 13.548.896,84 ευρώ ...