Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
S&P: Υποβάθμιση του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές
Θα μετακινήσει το ελληνικό χρηματιστήριο στους δείκτες των ...
Fitch: Οι επενδυτές ανησυχούν τώρα για τις αναδυόμενες, όχι για την Ευρωζώνη
Καθησυχασμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι επενδυτές για την Ευρωζώνη, ...
Ευτυχώς δεν έχουμε γίνει (ακόμη) Αργεντινή
Η κρίση στην Αργεντινή ξύπνησε μνήμες του 1997, όταν κατέρρευσαν οι ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Χ.Α.: Εκλογολογία και αναδυόμενες απειλούν την ανοδική τάση

Χ.Α.: Εκλογολογία και αναδυόμενες απειλούν την ανοδική τάση

Οι εξελίξεις στην Αργεντινή και στην Τουρκία έδωσαν την αφορμή για ρευστοποιήσεις παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι αγορές τις τελευταίες συνεδριάσεις να βρίσκονται υπό πίεση. Ειδικότερα, οι αναδυόμενες αγορές και εκείνες της ευρωπαϊκής περιφέρειας πλήττονται περισσότερο, κυρίως λόγω της επιθετικής φύσεως κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Ούτε και η εγχώρια αγορά μπόρεσε να ξεφύγει από το ντόμινο των ρευστοποιήσεων, με τα πρόσφατα κέρδη του 2014 να έχουν ήδη εξανεμιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οποιαδήποτε ενδοσυνεδριακή προσπάθεια ανάσχεσης των πωλήσεων δεν είχε αποτέλεσμα και κάθε φορά οι πωλητές επέστρεφαν δριμύτεροι, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει ουρά πωλήσεων.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, αν χαθούν και οι 1.120 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να υποχωρήσει έως τις 900 μονάδες ή πτώση 20%.

Επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος σημειώνεται σε καθημερινή βάση, με συνέπεια το μείγμα παραγόντων που επηρεάζει την ελληνική οικονομία να γίνεται καθημερινά περισσότερο τοξικό. Στο μείγμα λοιπόν που περιέχει τον πολιτικό κίνδυνο και την αβεβαιότητα περί τις τραπεζικές εξελίξεις προστέθηκε η αναταραχή των αναδυομένων αγορών υπό την επήρεια των εξελίξεων στην Αργεντινή, την Ουκρανία και την Τουρκία. Επί πλέον, η JP Morgan υιοθέτησε το κλίμα εκλογολογίας, διατυπώνοντας μάλιστα και πρόβλεψη για τη σύνθεση της νέας Βουλής, που πιθανολογεί ότι θα προκύψει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2014, εκτίμηση που δύσκολα συνάδει με προηγούμενη έκθεσή της, που «έβλεπε» σημαντική επανάκαμψη καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Έτσι, είναι θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, γεγονός που δεν θα επιτρέψει τη δρομολόγηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιαίτερα των αποκρατικοποιήσεων που συνιστούν βασικό καταλύτη στην επιδίωξη της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα είναι να εδραιώνεται η εκτροφή απαισιόδοξων προσδοκιών για το επόμενο διάστημα, αναιρώντας, έτσι, πλήρως τις θετικές προσδοκίες των πρώτων ημερών του έτους.

Είναι φανερό ότι η εκτροφή θετικών προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας, θα απαιτήσει τη διαμόρφωση σταθερού πολιτικού σκηνικού. Ως τότε, το χρηματιστήριο θα διατελεί σε ομηρία.

JP Morgan: Πρόωρες εκλογές

Στο 70% τοποθετεί τις πιθανότητες να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα η JP Morgan, εκτιμώντας ότι το βασικό σενάριο κάνει λόγο για προσφυγή στις κάλπες στα τέλη του γ' 3μηνου ή στις αρχές του δ' 3μηνου του 2014.

Η αμερικανική επενδυτική επισημαίνει ότι ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο, η πολιτική σκηνή διαμορφώνεται σύμφωνα με αυτήν την προοπτική.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πιθανότατα να εισέλθει σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον μακριά από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Μάλιστα, η JP Morgan εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει προβάδισμα για μια πιθανή εκλογική νίκη, εξέλιξη που, εάν επιβεβαιωθεί, ανοίγει ένα «παράθυρο» αβεβαιότητας γύρω από την κυβερνητική σταθερότητα.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στις πρόωρες εκλογές, είναι οι επιπτώσεις του αποτελέσματος των προσεχών ευρωεκλογών.

Οι πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό μπορεί να καταστούν μη διαχειρίσιμες τους επόμενους 4-5 μήνες, καθώς όπως όλα δείχνουν πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή να λάβουν υψηλά ποσοστά.

Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δει τα ποσοστά του σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο δεύτερος λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές είναι η τάση «εξαργύρωσης» των πρόσφατων επιτυχιών από την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αφενός και η μείωση των μέτρων λιτότητας αφετέρου, μπορεί να δώσουν ισχυρά επιχειρήματα στην παρούσα κυβέρνηση να εξαργυρώσει τις επιτυχίες της στην κάλπη.

Επιπλέον, με δεδομένη την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, προφανώς η κυβέρνηση θέλει να ανανεώσει τη θητεία της με πιο ισχυρό εταίρο, που σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να είναι ακόμη και το ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, μία τρίτη αφορμή που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές είναι η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2015.

Για να μπορέσει να εκλεγεί ΠτΔ από τη Βουλή θα πρέπει ο υποψήφιος να συγκεντρώσει 180 ψήφους. Σε διαφορετική περίπτωση και μετά από συγκεκριμένη διαδικασία, η Βουλή λύεται και προκηρύσσονται εκλογές.

Η JP Morgan υπενθυμίζει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης, κάτι που θα κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι αναδυόμενες αγορές

Οι επενδυτές δεν έχουν διάθεση για ρίσκο στις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες ανήκει πλέον και το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με την HSBC.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής ερευνών της HSBC για τις αναδυόμενες αγορές, Pablo Goldberg, ανέφερε τους εξής 4 λόγους:

-Οι επενδυτές προτιμούν πλέον τις ανεπτυγμένες αγορές. Παρά το γεγονός ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι πιο φθηνές έναντι των ανεπτυγμένων, η αποτίμηση μπορεί πλέον να μην είναι αρκετή, από τη στιγμή που οι ροές εξακολουθούν να ωφελούν τις ανεπτυγμένες αγορές.

-Οι πιθανές βραχυπρόθεσμες λύσεις οδηγούν σε προβλήματα σε βάθος χρόνου.

-Η υποτίμηση των νομισμάτων οδηγεί σε εκροές από τις τοπικές αγορές.

-Δεδομένου του αποκεντρωμένου χαρακτήρα αυτών των σοκ στις αγορές, δύσκολα θα αποκατασταθεί η διάθεση για ρίσκο στις αναδυόμενες. Αυτή τη φορά η ποσοτική χαλάρωση ή οι διασώσεις από το ΔΝΤ, είναι απίθανο να δώσουν λύση.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Προτείνει ελληνικό χρηματιστήριο η Wood & Company
Ιδιαίτερα ελκυστικές είναι οι αποτιμήσεις των τιμών των μετοχών στο ...
ΟΟΣΑ: Σταθερή ανάπτυξη για τις περισσότερες χώρες, εξασθένιση για τις αναδυόμενες
Σταθερή αναπτυξιακή δυναμική στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά ...
Bundesbank: Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας
Η αναταραχή που εκδηλώθηκε στις αναδυόμενες αγορές στις αρχές του ...
ΧΑ: Έχασε όλα τα κέρδη του 2014-Πτώση 6% για ΕΤΕ-Στο 8,67% το 10ετές
Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές οδήγησε και στη σημερινή ...
Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές οδηγεί σε πωλήσεις μετοχών στη ...
FT: Πρώτη η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά μετοχών
Στις σημαντικές αποδόσεις του χρηματιστηρίου της Αθήνας, το οποίο από ...
Λαζαρίδης: Εισροές 1,9 δισ. από ξένους επενδυτές στο χρηματιστήριο
Εισροές που ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ έχουν σημειωθεί από διεθνή ...
Ανεβασμένο θα μπει στις αναδυόμενες αγορές το Χ.Α.
Με υψηλά κέρδη, εν μέσω αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας, ...
Απειλούν με εκλογές που δεν επιθυμούν…
Η εκλογολογία που υφέρπει εν μέσω θέρους στους ...