Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
4000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους «ανοίγει» το υπ. Εργασίας
Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, επεκτείνεται το πρόγραμμα ...
«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες τα προγράμματα εργασίας»
«"Φύκια για μεταξωτές κορδέλες'' πουλάει η κυβέρνηση στους ανέργους με ...
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για 10.000 θέσεις εργασίας σε τουριστικούς κλάδους
Δράση για 10.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, παρουσίασαν ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Με άρωμα εκλογών 440.000 νέες θέσεις εργασίας

Με άρωμα εκλογών 440.000 νέες θέσεις εργασίας

Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων, κυρίως των νέων, αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας το απόγευμα της Τετάρτης (29/01). Συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο αναλαμβάνει την υλοποίηση σχεδίου με τρεις πυλώνες για τη δημιουργία 440 χιλιάδων ευκαιριών απασχόλησης. «Στόχος είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, τελείωσε η ανάπτυξη με δανεικά» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Είναι προφανές πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια μακροπρόθεσμη άτυπη προεκλογική περίοδο με πρώτη στάση της εκλογές για την ευρωβουλή και την αυτοδιοίκηση.

Τα προγράμματα αυτά, συνολικού κόστους άνω του 1,5 δισ. ευρώ (που κατά το μεγαλύτερο μέρος του θα καλυφθεί μέσω ΕΣΠΑ), χωρίζονται σε τρεις πυλώνες, όπως τους παρουσίασε ο κ. Σαμαράς, και είναι οι εξής:

1ος πυλώνας, που αφορά σε 114.000 ανέργους και περιλαμβάνει προγράμματα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, όπως:

- "επιταγή εισόδου" για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
- επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων
- επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30-66 ετών
- τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες, όχι μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά και αποφυλακισμένους και οροθετικούς
- νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους, με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν
- επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις
- παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής

ο 2ος πυλώνας, που αφορά σε περίπου 240.000 ανέργους, επικεντρώνεται στην ανεργία των νέων έως 24 ετών, στους οποίους θα δίνεται η δυνατότητα:

- να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα, με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους
- να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότερο
- να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στο χώρο εργασίας, με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή.

Ο 3ος πυλώνας, που αφορά σε 90.000 δικαιούχους από νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, περιλαμβάνει κυρίως προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο δημόσιο τομέα, και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, από τις 440.000 ευκαιρίες εργασίας που θα ανοίξουν, το 80% θα αφορά στον ιδιωτικό τομέα και το 20% στο Δημόσιο, ενώ μεγάλο μέρος των ευκαιριών αυτών θα οδηγήσουν σε πρόσληψη με επιδότηση κόστους για τον εργοδότη.

Επεσήμανε μάλιστα ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς επίκεινται και εξειδικευμένα προγράμματα στο χώρο της υγείας, των νέων τεχνολογιών και προγράμματα για νέους αγρότες.

Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ

Την ικανοποίησή του εκφράζει το ΠΑΣΟΚ για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Πράγματι η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να είναι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το 2014», αναφέρει σε ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί στις σημερινές του δηλώσεις –κατά την επίσκεψή του στο υπ. Εργασίας- ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την υλοποίηση της πρότασης της 11ης Ιανουαρίου του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, υπουργού Εξωτερικών και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου, για την δημιουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης».

Όπως σημειώνει το ΠΑΣΟΚ «μόνον έτσι θα υπάρξει ο ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός και ο συντονισμός των δράσεων και των πόρων από το σύνολο της Κυβέρνησης (με ενεργή συμμετοχή των αναπτυξιακών Υπουργείων), ώστε να ανασχεθεί ο εφιάλτης της ανεργίας, να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

«Είναι ακόμη θετικό ότι προχωρεί η υλοποίηση των Προγραμμάτων που υιοθετήθηκαν μετά από προτάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό της Κοινωφελούς Εργασίας», καταλήγει.

«Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικού τύπου ληγμένα πυροτεχνήματα»

«Τα μέτρα για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας που εξήγγειλαν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο Υπ. Εργασίας είναι μια κακόγουστη επανάληψη πολυχρησιμοποιημένων από τις κυβερνήσεις ΝΔ καιΠΑΣΟΚ πολιτικών διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακύκλωσης των ανέργων σε θέσεις προσωρινής, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας ή κατάρτισης που δεν οδηγεί σε εύρεση εργασίας, δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας.
«Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικού τύπου ληγμένα πυροτεχνήματα, εφόσον συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης, που την αυξάνουν συνεχώς, ιδιαίτερα στους νέους, σε πρωτοφανή ιστορικά για τη χώρα μας επίπεδα», πρόσθεσε. 
«Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια αριστερή κυβέρνηση που θα ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δραστική αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων, ενίσχυση της ρευστότητας, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων και πρώτα και κύρια του κατώτερου μισθού», κατέληξε ο κ. Στρατούλης. 

ΑΝ.ΕΛ.

Για «εμπαιγμό δυο εκατομμυρίων ανέργων» και για «απώλεια της δεδηλωμένης», κάνει λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την ανεργία.

«Μετά τα 18 μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς στις προηγούμενες εκλογές, από τα οποία δεν εφαρμόστηκε κανένα, η κυβέρνηση που χάνει πλέον την αρχή της δεδηλωμένης, παίζει με την ελπίδα των δυο εκατομμυρίων Ελλήνων, που έστειλε στην ανεργία», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Και κατέληξε: «Θα λάβει σύντομα την απάντηση του ελληνικού λαού».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αισιόδοξος ο Βρούτσης  για το γάλα «εξαγγέλλοντας» και 30.000 θέσεις εργασίας
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύγκλιση στο θέμα του γάλακτος και το βράδυ ...
Προγράμματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας
Η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να ...
Οι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας
 «Το σημαντικότερο μέλημά μας είναι να φροντίσουμε να υπάρξει ...
Μείωση της ανεργίας ως το τέλος του 2014…
Οι διαρθρωτικές αλλαγές, η αύξησης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η ...
Γ. Βρούτσης: «Η ανεργία παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα»
«Η ανεργία "πατάει φρένο" και η αγορά εργασίας δείχνει να ...
«Η νέα αύξηση της ανεργίας διαψεύδει τους πανηγυρισμούς του υπ. Εργασίας και του πρωθυπουργού»
Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η ανεργία τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στο ...
ΣΥΡΙΖΑ: Ο υπουργός Εργασίας κοροϊδεύει τον λαό
Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία σχολιάζει τα μέτρα που θα ...
Πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας θα ανακοινώσει το υπ. Τουρισμού
Ειδικό πρόγραμμα, που θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο ...
Νέα στοιχεία για πτώση της ανεργίας από τον υπουργό εργασίας
Επιμένει στο θετικό κλίμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρ’ ...