Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Στην Αθήνα στα τέλη του μήνα οι ευρωβουλευτές-ελεγκτές της τρόικα
Στα τέλη του μήνα και κατά πάσα πιθανότητα στις 29 Ιανουαρίου θα έλθουν ...
«Φόβος της κυβέρνησης μπροστά στον καταλογισμό και των δικών της ευθυνών»
Δήλωση για την αναβολή της επίσκεψης της Επιτροπής του Κοινοβουλίου ...
Σε ολιγοήμερη επίσκεψη της τρόικας ευελπιστεί η κυβέρνηση
Για τις 4 Ιουνίου προγραμματίζεται – κατά πάσα πιθανότητα – το νέο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Επί τόπου έλεγχος για τα πεπραγμένα τη τρόικας

Επί τόπου έλεγχος για τα πεπραγμένα τη τρόικας

Το ενδιαφέρον της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει τα πεπραγμένα της τρόικας για το βαθμό συμμετοχής της ελληνικής Βουλής στο έργο και την υλοποίηση των προγραμμάτων της τρίμερους εξέφρασε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ότμαρ Κάρας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά τη συνάντηση των ευρωβουλευτών με τους αντιπροέδρους και τα προεδρεία των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης,  επισήμανε πως το Ευρωκοινοβούλιο «έβλεπε με απάθεια να συντελείται μια τραγωδία στη Ελλάδα, από τις πιο μελανές σελίδες σε ειρηνική περίοδο».
Και πρόσθεσε: «αυτό που συνέβη δεν ήταν διάσωση, αλλά η απόλυτη καταστροφή», κάνοντας παράλληλα λόγο για ακύρωση του ρόλου της Βουλής κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ανέφερε ότι η συμπεριφορά των χωρών της Ε.Ε., ιδίως της Γερμανίας, απέναντι στην Ελλάδα είναι «συμπεριφορά απέναντι σε αποικία και χειρότερα» και σημείωσε πως «όλα τα προγράμματα διάσωσης δεν είχαν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς οι συμφωνίες έγιναν με “το πιστόλι στον κρόταφο”, αλλά έγιναν υπό τον εκβιασμό της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη».
Ζήτησε τέλος από την επιτροπή να συντάξει μία έκθεση που θα βοηθήσει την Ελλάδα.
Αναθέρμανση της οικονομίας επιζητά ο Δ. Κρεμαστινός
«Αν δεν υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας στην επίσκεψη που θα κάνετε κύριε Κάρας του χρόνου δεν θα δείτε τα πράγματα καλύτερα θα τα δείτε χειρότερα και δεν σας το λέει αυτό ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά ένας βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση», σχολίασε ο Δημήτρης Κρεμαστινός από το ΠΑΣΟΚ.
Την Πέμπτη (30/01) το κλιμάκιο της Ευρωβουλής αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Ευθύνες στην τρόικα για τις πολιτικές λιτότητας επιρρίπτει Γάλλος ευρωβουλευτής

«Η τρόικα βάζει “το πιστόλι στον κρόταφο” των χωρών που βρίσκονται σε κρίση επιβάλλοντας πολιτικές λιτότητας, γεγονός που παρεμβάλλει προσκόμματα σε οποιαδήποτε δημοκρατική συζήτηση στην Ευρώπη», δήλωσε την Τετάρτη (29/01) ο Γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα προειδοποίησε ότι «χωρίς αλλαγή πολιτικής, ο αποπληθωρισμός θα παγιωθεί και η κοινωνική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται».
Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να «συνεχιστεί η απαραίτητη μεταρρύθμιση του κράτους και κυρίως να ενισχυθεί ο μηχανισμός είσπραξης φόρων, ενώ ένα μέρος του χρέους της χώρας που διακρατούν οι ευρωπαίοι πιστωτές της μπορεί να διαγραφεί», πρόσθεσε ο Χοάνγκ-Νγκοκ, μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έφτασε σήμερα στην Αθήνα για να συνεχίσει την έρευνα για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.
«Η ΕΚΤ έχει επωφεληθεί σημαντικά από τα ελληνικά ομόλογα που εξακολουθεί να διακρατεί», υπενθύμισε ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής.
«Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης επωφεληθεί πολύ από την κατάσταση. Η πτώση των επιτοκίων στη Γαλλία ή τη Γερμανία, για παράδειγμα, συνδέεται άμεσα με την κερδοσκοπία εις βάρος του ελληνικού χρέους. Θα ήταν δίκαιο τα κέρδη αυτά να τα μοιραστούν με την Ελλάδα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης πάνω στην οποία θα πρέπει να επανιδρυθεί η Ευρώπη», υπογράμμισε Χοάνγκ-Νγκοκ.
Εξάλλου ο Γάλλος ευρωβουλευτής κατήγγειλε το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη και την έλλειψη νομιμότητας της τρόικας.
«(Η τρόικα) δημιουργήθηκε χωρίς νομική βάση, χωρίς διαφανείς κανόνες, με στόχο να καθορίζει πώς λαμβάνονται και εκτελούνται οι αποφάσεις. Παρόλο που η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή εξηγεί ότι τα κράτη δέχονται ελεύθερα τους όρους που επιβάλλονται, υπό τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την ελευθερία αυτού που έχει το πιστόλι στον κρόταφο», εξήγησε ο Χοάνγκ-Νγκοκ.
Η έρευνα αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας γίνεται έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιτικών λιτότητας, μια «καθυστέρηση που αποκαλύπτει τον δρόμο που μένει να διανύσουμε για να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία μιας Ευρώπης πραγματικά δημοκρατικής», πρόσθεσε ο γάλλος ευρωβουλευτής.
«Αν η έρευνα αυτή συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωεκλογές, κάτι που είναι προϋπόθεση για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, θα θεωρήσω την αποστολή μας σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη», υπογράμμισε ο Χοάνγκ-Νγκοκ.
«Ποιος σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνει την ευθύνη των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών των πολιτικών της τρόικας;», διερωτήθηκε ο ίδιος, αναφερόμενος στη βαθιά ύφεση, την έκρηξη της ανεργίας και το ασφυκτικό ποσοστό χρέους. 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική της τρόικας καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό
Ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του μνημονίου ...
«Κατέρρευσαν τα προσχήματα περί προαπαιτούμενων της τρόικας»
«Κατέρρευσαν τα προσχήματα περί προαπαιτούμενων της τρόικας», ...
Στην Αθήνα η επιτροπή ελέγχου της τρόικας
Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη θα έχει επταμελής Αντιπροσωπεία της ...
Στο τέλος του μήνα στην Αθήνα, η ομάδα που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας
Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τη ...
Τετ-α-τετ Τσίπρα με Ό. Ρεν
Συναντήσεις με τον επίτροπο Όλι Ρεν και ευρωβουλευτές της ειδικής ...
Σε αναζήτηση στοιχείων οι εκπρόσωποι της τρόικας
Με το σταγονόμετρο βγαίνουν οι πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση που ...
«Στο πόδι» εν αναμονή της τρόικας
Οι διακοπές τελείωσαν για τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς από σήμερα ...
«Πυξίδα της κυβέρνησης οι απαιτήσεις της τρόικας»
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με την κινητικότητα ...
Όχι στις Εκλογές από τον Τέρενς Κουίκ
Αντίθετος σε πρόωρες εκλογές είναι ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων ...