Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 22C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΙΕΛΚΑ:
Σημαντική άνοδο του κόστους στο λιανεμπόριο τροφίμων από την ...
Κατά 10,1% αυξήθηκαν οι συνολικές δαπάνες των CEO των 15 κορυφαίων τραπεζών
Κατά 10,1% στα 13 εκατ. δολ. αυξήθηκαν οι συνολικές δαπάνες, που έλαβαν οι CEO ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μειώθηκαν οι δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών το 2013, αυξήθηκαν μέσω χρεωστικών

Μειώθηκαν οι δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών το 2013, αυξήθηκαν μέσω χρεωστικών

Στα 958 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι δαπάνες μέσω χρεωστικών καρτών Visa το 2013 στην Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 4%. Οι αντίστοιχες μέσω πιστωτικών καρτών Visa μειώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ στο περασμένο έτος, καταγράφοντας πτώση κατά 11%.

Η ετήσια δαπάνη με εταιρικές κάρτες αυξήθηκε ελαφρά και άγγιξε τα €245εκατ. με τη συνολική αύξηση συναλλαγών στα σημεία πώλησης να ανέρχεται σε 12%. Η αγορά των προπληρωμένων καρτών ακολούθησε πτωτική πορεία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,5% (€146εκατ.) και τον συνολικό αριθμό συναλλαγών για αγορές κατά -1,2% στα 3,4εκατ.

Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής για Ελλάδα, Βουλγαρία & Κύπρο, Visa Europe δήλωσε: «Το 2013 ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας. Οι καταναλωτές είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις και αυτό φυσικά είχε αντίκτυπο στην δαπάνη και στα ετήσια αποτελέσματα της Visa. Εντούτοις, η αύξηση των συναλλαγών δείχνει ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους, κυρίως τις χρεωστικές, ως βασικό εργαλείο για πιο εύκολες, γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές. Εμείς, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ άλλων προσπαθούμε να διευρύνουμε το περιβάλλον αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών – ακόμη και για αγορές μικρότερης αξίας – κάνοντας τις καθημερινές συναλλαγές ακόμα πιο εύκολες.

Το 2014 αναμένουμε περαιτέρω διείσδυση στην Ελλάδα των πληρωμών επόμενης γενιάς με "ανέπαφες" κάρτες και φορητές συσκευές, καθώς και υιοθέτηση των λύσεων ηλεκτρονικών πληρωμών στον δημόσιο τομέα».

Το 2013, η Visa Europe δημοσίευσε επίσης τα αποτελέσματα της μελέτης «Η παραοικονομία στην Ευρώπη – Η χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας», σύμφωνα με την οποία η παραοικονομία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 24% του ΑΕΠ, δηλαδή σε €43,2 δισεκατομμύρια. Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε διάφορους οικονομικούς τομείς μιας χώρας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της παραοικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και συνεπώς στην ελάφρυνση των φορολογουμένων. Η Visa θα συνεχίσει να ενημερώνει για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης μέσω συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων, προκειμένου να αναδειχθούν περισσότερο τα πλεονεκτήματα για την Ελληνική οικονομία μέσα από την ευρύτερη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ευρώπη

Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της Visa Europe στο σύνολο της Ευρώπης, 500εκατ. κάρτες Visa κυκλοφορούν πλέον συνολικά. Παράλληλα, €1 στα €6,5 δαπάνης στην Ευρώπη πραγματοποιείται με κάρτες Visa. Κατά το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, η συνολική δαπάνη με κάρτες Visa ανήλθε σε €2 τρισ. (€2,000,000,000,000), ενώ η δαπάνη για αγορές αυξήθηκε 8,5%.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνέχισε να αναπτύσσεται με εντυπωσιακό ρυθμό το 2013, καταγράφοντας 20% αύξηση σε ετήσια βάση. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει και με το λανσάρισμα του V.me της Visa, την πρώτη πανευρωπαϊκή ψηφιακή υπηρεσία πορτοφολιού που διατίθεται πλέον από τράπεζες και οικονομικούς φορείς σε τέσσερεις χώρες – Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία και Μεγάλη Βρετανία.

Οι ανέπαφες συναλλαγές αναπτύσσονται ταχύτατα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δυνατότητα πραγματοποίησης τέτοιων συναλλαγών υπάρχει πλέον σε διπλάσιο αριθμό χωρών σε σχέση με πέρυσι, οι συναλλαγές έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και τα τερματικά έχουν διπλασιαστεί. Την ίδια στιγμή, 62 προγράμματα ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού είναι πλέον live ή σε στάδιο λανσαρίσματος στην Ευρώπη.

Ο Nicolas Huss, Chief Executive Office, Visa Europe δήλωσε: «Αποτελώ πλέον μέλος μιας πολύ επιτυχημένης εταιρείας. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Ευρώπη τόσες κάρτες Visa όσο και ο πληθυσμός της Ευρώπης (500 εκατ.) και κάθε €1 στα €6,5 στην Ευρώπη δαπανάται μέσω καρτών Visa. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική βάση για την περαιτέρω ανάπτυξή μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε θέσει τέσσερεις προτεραιότητες. Θα κάνουμε ευρύτερα διαθέσιμες τις λύσεις πληρωμών επόμενης γενιάς με την ταχύτερη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και ειδικότερα με την ανάπτυξη του εμπορίου online και μέσω κινητού. Θα εφαρμόσουμε μια πιο εστιασμένη εμπορική πρακτική για τη λειτουργία μιας πιο ευέλικτης εταιρείας. Θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να υιοθετηθούν αμοιβαία επωφελείς λύσεις. Και θα εργαστούμε με μεγαλύτερη ευελιξία για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πελατών και συνεργατών μας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Αποτελώντας έναν οργανισμό μελών εστιασμένο στην παροχή Ευρωπαϊκών λύσεων προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο μοντέλο τεσσάρων πυλώνων που διέπει τη λειτουργία μας, η επιτυχία μας αποτελεί θετική προοπτική για την Ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές στηρίζουν το εμπόριο, αντικαθιστούν τα μετρητά – τα οποία συνεπάγονται κόστος διαχείρισης – και συμβάλουν στην καταπολέμηση της παραοικονομίας. Αυτό είναι θετικό για τις τράπεζες και τις εκδότριες εταιρείες, καθώς μπορούμε να προχωρούμε σε επενδύσεις εκ μέρους τους για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων πληρωμών. Είναι επίσης θετικό για τους εμπόρους και τις επιχειρήσεις, επειδή τους παρέχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούν την εμπορική τους δραστηριότητα πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο εύκολα, μέσα από οποιοδήποτε κανάλι. Και φυσικά είναι θετικό για τους καταναλωτές επειδή μπορούν να πληρώνουν εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Χαμηλότερα κατά 982,7 εκατ. ευρώ οι δαπάνες του 2013
Εντός των στόχων του προϋπολογισμού κινήθηκαν οι δαπάνες στο σύνολο ...
Υποχώρησαν οι γαλλικές καταναλωτικές δαπάνες το Δεκέμβριο
Μειώθηκαν οι γαλλικές καταναλωτικές δαπάνες το Δεκέμβριο, καθώς τα ...
ΟΟΣΑ: Πτώση 11,1% στις δαπάνες για την Υγεία λόγω κρίσης
Κατά 11,1% μειώθηκαν οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα ...
Εντός στόχων οι συνολικές δαπάνες υπουργείων και φορέων
Καλύτερη επίδοση από τον στόχο παρουσίασαν οι δαπάνες του ...
Κατά 0,2% αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ
Αύξηση της τάξεως του 0,2% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ ...
ΗΠΑ: Κατά 0,6% αυξήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιούλιο
Άνοδος 0,6% εμφάνισαν τον Ιούλιο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ. Οι ...
Χαμηλότερες του στόχου οι δαπάνες των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης το πρώτο εξάμηνο
Χαμηλότερες του στόχου του προϋπολογισμού κατά 1,7 δις ευρώ ή 7% περίπου ...
ΗΠΑ: Αύξηση 0,5% οι προσωπικές δαπάνες τον Ιούνιο
Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι προσωπικές δαπάνες τον Ιούνιο στις ΗΠΑ σε σχέση με ...
ΗΠΑ: Κατά 0,2% αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες
Κατά 0,2% αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Μάρτιο στις ...