Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αλεξανδρής: «Σε μεταβατικό στάδιο»
Ο Πανιώνιος βρίσκεται πριν την αυριανή (27/12, 17:00) συνάντηση στην ...
Σε συζητήσεις με στρατηγικό επενδυτή η Euromedica
Σε συζητήσεις με χρηματοοικονομικό στρατηγικό επενδυτή βρίσκεται η ...
Alpha: Χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την ΑΜΚ η JP Morgan
Στην JP Morgan ανέθεσε να ενεργεί ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΔΝΤ: Σε μεταβατικό στάδιο το χρηματοοικονομικό σύστημα

ΔΝΤ: Σε μεταβατικό στάδιο το χρηματοοικονομικό σύστημα

Το χρηματοοικονομικό σύστημα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ José Viñals.

Όπως επισήμανε, τους τελευταίους τρεις μήνες, χρηματοοικονομικά συστήματα-κλειδιά έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο στον σωστό δρόμο, όμως δεν έχουν ακόμα φθάσει στον προορισμό τους.

Για παράδειγμα:

-Η διαδικασία της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει. Όμως το ερώτημα του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων είναι αν η μετάβαση αυτή θα είναι ομαλή ή ανώμαλη.

-Καθώς το παλιρροιακό κύμα της ρευστότητας βρίσκεται στην άμπωτη, οι αναδυόμενες αγορές πρέπει να ενισχύσουν το χρηματοοικονομικό rebalancing τους.

-Η μετάβαση της Ιαπωνίας από τον αποπληθωρισμό στον αναπληθωρισμό στο πλαίσιο της πολιτικής των Abenomics βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως πρέπει πολλά ακόμα να γίνουν.

-Η Ευρωζώνη συνεχίζει να κινείται από τον κατακερματισμό προς την εύρωστη ενοποίηση. Αν και έχει υπάρξει πρόοδος τους τελευταίους μήνες, ωστόσο η εικόνα παραμένει μικτή.

-Επίσης, λόγω των συνεχιζόμενων ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων, το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα κινείται προς μια καλύτερη κατεύθυνση. Είναι πλέον πιο ασφαλές απ' ότι πριν την κρίση, όχι όμως αρκετά ασφαλές.

Παρά την πρόσφατη νευρικότητα σε ορισμένες αγορές, η παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα έχει βελτιωθεί σε σχέση με την αναθεώρηση του Οκτωβρίου 2013, αναφέρει. Ωστόσο, παραμένουμε σε ένα περιβάλλον που οδηγείται από την ρευστότητα, και το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα και να εκθέσει παλαιά αδύναμα σημεία στις αναδυόμενες και τις αναπτυγμένες οικονομίες. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται συντονισμένες πολιτικές προσπάθειες για την μετάβαση στην μεγαλύτερη σταθερότητα.

Tapering

Αναφερόμενος στην νομισματική πολιτική, ανέφερε πως η πιθανότητα μιας ομαλής εξόδου από την μη συμβατική νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Στο σενάριο αυτό, που είναι και το πιθανότερο, μια βιώσιμη άνοδος της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής χωρίς υπερβολικά ρίσκα για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί κάποιο θετικοί παράγοντες, όπως είναι η βελτίωση της επικοινωνίας της Fed, που έχει πείσει τις αγορές ότι το tapering δεν υποδηλώνει άμεση νομισματική σύσφιξη, αλλά και κάποιες θετικές ενδείξεις στην πραγματική οικονομία, με τόνωση του εταιρικού δανεισμού και των επενδύσεων κεφαλαίου.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο José Viñals, οι αγορές εξακολουθούν να εξαρτώνται υπερβολικά πολύ στη ρευστότητα που παρέχεται από τις κεντρικές τράπεζες.

Το ΔΝΤ συστήνει στους αμερικανούς policymakers να ενισχύσουν την επίβλεψη της μακροπρόθεσμης προνοητικής πολιτικής σε ότι αφορά την σκιώδη τραπεζική, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος του σεναρίου «ανώμαλης εξόδου». Επίσης, συστήνει να επικοινωνηθεί αποτελεσματικά η στρατηγική εξόδου και να υπάρξει προσεκτικός χρονισμός. Αυτά κατά το ΔΝΤ θα είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος υπερβολικής μεταβλητότητας και υπεροβολικής αύξησης των επιτοκίων.

Ευρωζώνη

Σε ότι αφορά την ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναφέρει πως η εμπιστοσύνη επιστρέφει, δεν είναι όμως ακόμα επαρκώς ισχυρή. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας η επερχόμενη επιθεώρηση της ποιότητας των assets (AQR) και τα stress tests να γίνουν σωστά.

Αυτή η άσκηση αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για μια πλήρη τραπεζική ένωση μέσω της μείωσης της αβεβαιότητας αναφορικά με την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες και η ΕΚΤ γνωρίζει τη σημασία της σωστής εκτέλεσης και της καλής επικοινωνίας, δεδομένης της περιπλοκότητας της άσκησης.

Ωστόσο, η απουσία ενός αποτελεσματικού «κοινού» «μαξιλαριού» είναι πιθανό να επιβραδύνει τον ρυθμό της χρηματοοικονομικής επανενοποίησης, διότι αφήνει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφους τους δεσμούς κρατών-τραπεζών. Μεγαλύτερη σαφήνεια σε ότι αφορά τα «μαξιλάρια» μπορεί να μειώσει την ανάγκη χρήσης τους –ενισχύοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς και καθιστώντας ευκολότερη την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων. Είναι ενθαρρυντικό το ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη κάνει πρόοδο στην διόρθωση των ισολογισμών τους εν όψει της άσκησης, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα. Οι εταιρικοί ισολογισμοί στις προβληματικές οικονομίες επίσης παραμένουν υπό πίεση και απαιτείται περαιτέρω εξορθολογισμός τους.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Την Τετάρτη στη Βουλή η Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική
Την ετήσια Έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική (2014-2015) αναμένεται να ...
Ιβάν: «Πλήρης στήριξη στον Γεωργιάδη»
Σε ένα μεταβατικό στάδιο για τον ΠΑΟΚ, που η αλήθεια είναι πως ...
Δέσμευση της G-20 για νομισματική δράση-Τι διαπιστώνεται στο σχέδιο του ανακοινωθέντος της συνόδου στην Κωνσταντινούπολη
Τη δέσμευση για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης για τη νομισματική ...
BOJ: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική-Στις επάλξεις οι ασιατικές αγορές
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική πολιτική η Κεντρική Τράπεζα της ...
ΔΝΤ: Στα 47 δισ. ευρώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2015- 2020
Στα 47 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ...
Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της BOJ
Σταθερή διατήρησε τη νομισματική πολιτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ ...
Icap: Ολοένα και αυξάνεται το κόστος των ελληνικών βιομηχανιών
Ενώ μειώνονται οι πωλήσεις και τα δανειακά κεφάλαια των ελληνικών ...
Έξαλλοι στην Ιπποκράτους με τα σενάρια για το μεταβατικό σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
«Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια ...
Η νομισματική χαλάρωση στην Ιαπωνία στο επίκεντρο της G 20
Οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ...