Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 24C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στηρίζει τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το ψωμί ο Χατζηδάκης-Αντιπαράθεση με Κουρουμπλή
Στην υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία της αγοράς με ...
Σκορδάς: Είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε τις περισσότερες προτάσεις του ΟΟΣΑ
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι αποφασισμένο να ...
Πλειστηριασμοί: Ανέβαινει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή-Ποιες οι βελτιώσεις Χατζηδάκη
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σκορδάς: Σε εξέλιξη η συζήτηση για το ποιες προτάσεις του ΟΟΣΑ θα υιοθετηθούν

Σκορδάς: Σε εξέλιξη η συζήτηση για το ποιες προτάσεις του ΟΟΣΑ θα υιοθετηθούν

Η συζήτηση για το ποιες προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ θα υιοθετηθούν συνεχίζεται, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά.

«Με την κουβέντα που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες για μερικά επίμαχα θέματα της έκθεσης (σ.σ. του ΟΟΣΑ), δεν μπορεί να είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου. Γίνεται ακόμα μία πολύ σοβαρή διαβούλευση και στην κοινωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων, αλλά και στην κυβέρνηση για το ποια ακριβώς σημεία των προτάσεων της έκθεσης θα υιοθετηθούν», ανέφερε ο κ. Σκορδάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Αθήνα 984".

Για την απελευθέρωση της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων, ο ίδιος τόνισε ότι «έχουμε πει από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι το υπουργείο Υγείας θα διαμορφώσει τη λίστα των φαρμάκων που θα μπορούσαν να πωλούνται εκτός φαρμακείων. Για όσα κρίνει το υπουργείο Υγείας ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστούν με ασφάλεια εκτός φαρμακείων, θα το σεβαστούμε.

Δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε το υπουργείο Υγείας στα θέματα της πολιτικής υγείας. Να σας θυμίσω ότι ήδη από τον Νοέμβριο έχουμε απελευθερώσει τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχει αρχίσει να γίνεται η προώθηση αυτών των προϊόντων μέσα και από άλλα σημεία πώλησης, όχι αποκλειστικά από τα φαρμακεία και εκεί έχουν αρχίσει να φαίνονται ήδη κάποια πρώτα σημάδια μείωσης των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα», σημείωσε και προσέθεσε: «Δεν είπαμε πρώτα να απελευθερωθούν οι τιμές εντός φαρμακείων και μετά να δούμε τι θα κάνουμε. Είπαμε ότι όσα πάνε εκτός φαρμακείων, θα μπορούν να είναι ελεύθερα, ώστε να δούμε ποια είναι η κίνηση της τιμής και λόγω της αύξησης των σημείων πώλησης, η λογική λέει ότι η τιμή θα είναι χαμηλότερη. Εάν μείνουν σε λίγα σημεία, προφανώς, θα είναι πιο δύσκολη η λειτουργία του ανταγωνισμού... Για το αν είναι πολλά τα φαρμακεία ή όχι, εκτιμώ ότι είναι πολλά. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα που δημιουργεί σε πολλά είδη η υψηλή πίεση στις τιμές έχει να κάνει με το ότι έχουμε υπερπληθωρισμό στις υπηρεσίες...».

Σε ερώτηση σχετικά με τα απορρυπαντικά εκτιμά ότι θα υπάρξει «πολύ σημαντική συμφωνία στο θέμα», «θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες τιμές».

Για το θέμα του ψωμιού είπε: «Δεν είδα οι αρτοποιοί να διαφωνούν με το θέμα του ζυγίσματος. Ζήτησαν αυτό να ισχύει παντού -και έτσι θα γίνει. Η διαφωνία τους έχει να κάνει με τη χρήση των όρων "αρτοποιείο", "φούρνος", "πρατήριο", ένα θέμα δηλαδή που σχετίζεται με την κατηγοριοποίηση αυτών των καταστημάτων».

Αναφορικά με τις διαφωνίες για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος υπογράμμισε πως «η νομοθεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το γάλα δεν θεωρεί ότι ο επιθετικός προσδιορισμός ''φρέσκο'' συνιστά μια υποχρεωτική ή βασική πληροφόρηση προς τον καταναλωτή, ούτε για την θρεπτική του αξία, ούτε για το είδος του προϊόντος» και προσέθεσε: «Η γαλακτοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα -για λόγους μάρκετινγκ στα προϊόντα- να χρησιμοποιεί τον όρο "φρέσκο". Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από εκεί και έπειτα, αυτήν τη στιγμή, έχουμε δύο μεγάλες υποαγορές. Την αγορά όπου όλα τα γάλατα θεωρούνται φρέσκα και είναι πέντε ημερών και όλα τα άλλα γάλατα που διαρκούν 10 έως 40 μέρες. Εμείς λέμε ότι αν πάψει να υφίσταται αυτή η διάκριση του φρέσκου, μπορεί να αναπτυχθούν επιπλέον αγορές. Δηλαδή, οι τοπικές γαλακτοβιομηχανίες, οι συνεταιριστικές, οι ιδιωτικές, που είναι σε κάθε νομό και μπορεί να τις βρει εύκολα κανείς, να αναπτύξουν αγορές με μία, δυο, τρεις μέρες. Είδατε πώς έγινε στη Λάρισα με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος. Ένα πολύ πετυχημένο πείραμα. Αυτό θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στις μικρές μονάδες της περιφέρειας, ώστε και ο καταναλωτής να εξακολουθήσει να πίνει αυτό τον τύπο γάλακτος, αλλά παράλληλα να δοθεί και μία δυνατότητα να αναπτυχθεί ο κλάδος, γιατί από 5.100 αγελαδοτρόφους το 2009, τώρα έχουμε μόλις 3.500. Βεβαίως, αυτή η διαφοροποίηση στις αγορές θα βοηθήσει να πέσουν οι τιμές ακόμα περισσότερο... Στο κομμάτι μεταποίηση- εμπορία- επιστροφή, οι τιμές επιβαρύνονται περίπου 20% με 25%. Είναι κρίμα να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι πρέπει αυτή η διαφορά -τουλάχιστον σ' ένα μεγάλο κομμάτι της- να επιστραφεί στον καταναλωτή».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή παρά την ένδειξη εξασθένισης της Γερμανίας
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνει σταθερός, κατά μέσο όρο, ...
ΟΟΣΑ: Μειώθηκαν στο 33,5% του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας
Μειώθηκε το 2013 στο 33,5% του ΑΕΠ από 33,7% το 2012 το φορολογικό βάρος στην ...
Σε εξέλιξη μίνι υπουργικό
Έκτακτη σύσκεψη είναι σε εξέλιξη στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των ...
Πάνε για Οκτώβριο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος-Ικανοποιημένος με τη δήλωση του Eurogroup ο Στουρνάρας
Από τον Οκτώβριο και μετά θα υιοθετηθούν οι όποιες αποφάσεις για τη ...
Εξηγήσεις από την Lidl  ζητά το υπουργείο για διαφήμιση πώλησης νωπού αρνιού
Εξηγήσεις ζήτησε, μέχρι αύριο, από την εταιρεία Lindl το υπουργείο ...
Αίρεται το αδιέξοδο για το γάλα-Ποιες οι δύο κατηγορίες που θα διατίθενται στην αγορά
Βρέθηκε η χρυσή τομή για το θέμα του γάλακτος, μεταξύ των υπουργείων ...
Σκορδάς: Θα απελευθερωθεί η τιμή, εντός των φαρμακείων, για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
«Θα απελευθερωθεί η τιμή, εντός των φαρμακείων, για τα μη ...
ΟΟΣΑ: Ήταν λανθασμένοι οι υπολογισμοί μας για τα ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης-Τι έφταιξε
Τις λανθασμένες του προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ των ...
Σε εξέλιξη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών
Ευρεία διυπουργική σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, στο ...