Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αρχές Ιανουαρίου καταφτάνει η τρόικα-Συμφωνία πριν το Eurogroup της 26ης
Αρχές Ιανουαρίου, αρχές του νέου έτους, η τρόικα θα επιστρέψει στην ...
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αδύνατη η συμφωνία πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου
Δεν περιμένουμε η τρόικα να έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία με την ...
Pressing από Eurogroup στην Αθήνα για συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας
Για συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας πιέζουν την  ελληνική ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Eurogroup: Στο ίδιο έργο θεατές-Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, δεν θα πάρουμε λεφτά!

Eurogroup: Στο ίδιο έργο θεατές-Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, δεν θα πάρουμε λεφτά!

Από το χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες δεν αναμενόταν καμία σημαντική είδηση. Από τη στιγμή που οι τροικανοί δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στην Αθήνα, αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει γίνει, συμφωνία δεν έχει «κλειδώσει», συνεπώς η στάση των Ευρωπαίων προς την ελληνική πλευρά «αν θέλετε λεφτά, κλείστε το deal με τους δανειστές σας» ήταν κάτι που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας περίμενε πως θα το ακούσει.

Η δήλωση του επικεφαλής του Συμβουλίου του Eurogroup Γέρουν Ντάϊσεμπλουμ πως χρειάζεται επιπλέον δουλειά στην Αθήνα, προτού οι ελεγκτές γυρίσουν, έτσι ώστε τα «ανοιχτά μέτωπα» να κλείσουν ευκολότερα, ήταν ενδεικτική της τακτικής που ακολουθούν οι εταίροι μας.

Ο ίδιος τόνισε ότι μόνο όταν υπάρξει θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ελληνικό ζήτημα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup και άρα και το ενδεχόμενο εκταμίευσης κάποιας δόσης, ενώ διευκρίνισε ότι οι ευρωεκλογές και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού που παρατηρείται σε όλες τις χώρες, δεν αποτελούν δικαιολογία για την καθυστέρηση της διαδικασίας της αξιολόγησης.

Κατά τ’ άλλα η καθυστέρηση που παρατηρείται με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, έχει ενοχλήσει πολύ τους Ευρωπαίους, οι οποίοι έστειλαν από το χθεσινό Eurogroup το μήνυμα «πως έχει παρατραβήξει το όλο ζήτημα με την Ελλάδα». Ωστόσο, για το πότε ακριβώς η τρόικα θα "πατήσει πόδι" στη χώρα μας, ούτε λόγος!

Από την πλευρά της η κυβέρνηση στοχεύει η συμφωνία με τους δανειστές μας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, ούτως ώστε η απόφαση για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα, όμως, όπως επισήμανε, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις.

Κατά την παρέμβασή του στο Eurogroup, ο ίδιος χρησιμοποίησε το «όπλο» του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 830 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. «Αλλάζει όλη την εικόνα και γι' αυτό ζήτησα από τους εκπροσώπους της Τρόικας να επαναπροσδιορίσουν την όλη κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι το βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, που ήταν το δημοσιονομικό κενό, «έχει λυθεί με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες κάνουν λόγο οι Ευρωπαίοι, είναι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, που βγήκαν στο φως την περασμένη εβδομάδα. Η τρόικα απέστειλε επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και ζήτησε την πλήρη εφαρμογή τους από την κυβέρνηση, καθώς είναι ο μόνος τρόπος συνέχισης της χρηματοδότησης του ελληνικού δανείου.

Ο «πονοκέφαλος» για κυβέρνηση και Οικονομικό επιτελείο είναι οι αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ στο γάλα και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Αθήνα θα τις εφαρμόσει στο 80%, ενώ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα φαίνεται πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι να πωλούνται από τα φαρμακεία αλλά με απελευθερωμένες τιμές.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κατατέθηκε η ελληνική πρόταση στο Eurogroup
Κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση στο Eurogroup, το ...
Βέβαιος για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου ο Πάντοαν
  Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τη χρηματοδοτική ...
Για έγκριση του ελληνικού σχεδίου από το Eurogroup κάνουν λόγο πληροφορίες ...
Πληροφορίες για συμφωνία στο Eurogroup
Φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία επί ενός κειμένου, δηλώνουν ελληνικές ...
Πάμε για συμφωνία στο Eurogroup της 16ης Φλεβάρη(;)
Της Βούλας Μαλαίνου Συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ...
ΥΠΟΙΚ: Η ΕΚΤ πιέζει για συμφωνία στο Eurogroup-Προστατευμένες οι ελληνικές τράπεζες
Σε… ασφυκτικές πιέσεις, προκειμένου στο  επικείμενο Eurogroup να ...
Eurogroup: Στο επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα, μετά την Κύπρο
Κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα του Eurogroup θα είναι το ελληνικό, όπως ...
Όλι Ρεν: Χαιρέτησε τη συμφωνία με την τρόικα-Στο Eurogroup τα σπουδαία
Χαιρέτησε τη συμφωνία με την τρόικα ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις ...
Μετά το Eurogroup θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα
Είναι προφανές, ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, ότι έως το Eurogroup ...