Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Ηχο-Γραφίζοντας: Εργαστήρι Μουσικής και Εικαστικών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μουσική και εικαστικά συνεργάζονται για να ομορφύνουν ακόμα ...
Άκου… τα έγχορδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ολοκληρώνει τις θεματικές Κυριακές, Άκου... ...
Άκου τα χάλκινα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει μια συναυλία με τίτλο "Άκου ... τα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Άκου… τα ξύλινα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Άκου… τα ξύλινα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο προσκαλεί το νεανικό κοινό να γνωρίσει τα ξύλινα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας, το πρώτο κυριακάτικο πρωινό του Φεβρουαρίου στις 11:30 π.μ..


Τα όργανα θα συστήσει στα παιδιά το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών «Αίολος» με μουσικά παραδείγματα από διάσημα έργα που γράφτηκαν για φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, κόρνο και φαγκότο από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, τον Τζωρτζ Γκέρσουιν, τον Σαρλ Γκουνό, τον Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ και άλλους μεγάλους συνθέτες. Την παρουσίαση έχει αναλάβει ο δημοφιλής ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς. Την εκδήλωση έχει επιμεληθεί ο ομποΐστας και μουσικολόγος Γιάννης Τσελίκας.


Η συναυλία της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης είναι η τρίτη από τις εκδηλώσεις του προγράμματος «Άκου… τα όργανα!». Στη Σειρά αυτή, παρουσιάζονται με ελκυστικό και διαδραστικό τρόπο στα παιδιά και τους νέους οι ομάδες των οργάνων της ορχήστρας, μέσα από κοσμαγάπητα έργα της συμφωνικής μουσικής. Στόχος αυτών των κυριακάτικων συναυλιών, που έχουν αγκαλιάσει μικροί και μεγάλοι μουσικόφιλοι, είναι να προσφέρουν γνώση και απόλαυση, παιχνίδι και εξοικείωση ‒και μάλιστα με πολύ φθηνό εισιτήριο!Μετά την πρώτη συναυλία της Σειράς «Άκου… τα όργανα!», η οποία ήταν αφιερωμένη στη συμφωνική ορχήστρα και τη δεύτερη που είχε θέμα τα χάλκινα πνευστά, στην τρίτη συναυλία, οι μικροί και μεγάλοι φίλοι της μουσικής θα μάθουν για το σχήμα, το υλικό και το ηχόχρωμα των ξύλινων, τον τρόπο παιξίματός τους, καθώς και για τη θέση τους στην ορχήστρα.


Το περίεργο με τα ξύλινα, πάντως, είναι ότι δεν είναι απολύτως… ξύλινα, αφού οι σωλήνες τους αποτελούνται από ξύλο, μέταλλο και πλαστικό ή και από τα τρία αυτά υλικά! Μέλη της «ξύλινης» οικογένειας είναι το φλάουτο με τον χαρακτηριστικό διάφανο ήχο του, το όμποε που δίνει τον τόνο σε όλη την ορχήστρα, το κλαρινέτο που είναι το νεότερο μέλος της οικογένειας των ξύλινων και το φαγκότο με τη χαρακτηριστική βαθιά φωνή του. Στην ίδια ομάδα ανήκουν επίσης το αγγλικό κόρνο, το πίκολο φλάουτο και το εντυπωσιακότατο κόντρα φαγκότο, με μήκος σωλήνα που ξεπερνά τα 5 μ.!


Το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών «Αίολος» ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2008 με σκοπό την προώθηση της μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και ειδικότερα την ανάδειξη του ρεπερτορίου, το οποίο έχει γραφτεί για τη συγκεκριμένη ομάδα οργάνων. Απαρτίζεται από κορυφαίους σολίστ που παίζουν στις σημαντικότερες ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες. Πρόκειται για τους Βαγγέλη Σταθουλόπουλο (φλάουτο), Γιάννη Τσελίκα (όμποε), Άγγελο Πολίτη (κλαρινέτο), Σπύρο Κάκο (κόρνο) και Γιώργο Φαρούγγια (φαγκότο). Το Κουιντέτο έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις εντός και εκτός Αθηνών ερμηνεύοντας απαιτητικά και δύσκολα έργα από το ρεπερτόριο του 19ου και 20ού αιώνα με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη συνθέσεων Ελλήνων δημιουργών. Έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με διακεκριμένους σολίστ, καθώς και συμμετοχές σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αθήνα και την Περιφέρεια.


Γεννημένος στην Αθήνα το 1973, ο Γιάννης Τσελίκας σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο, όμποε στο Ωδείο Αθηνών και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Athenaeum. Επίσης, είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφία ελληνικών και ελληνοαμερικανικών φορέων, καθώς και του Πανεπιστημίου της Βοστόνης πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. (Ιστορία και Θεωρία της Μουσικής). Από το 1999 έως το 2003 δίδαξε Θεωρία της Μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Ο Γιάννης Τσελίκας, ως ομποΐστας, έχει συνεργαστεί με τις πιο γνωστές αθηναϊκές ορχήστρες. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες μουσικής δωματίου και σύγχρονης μουσικής στην Αθήνα και τη Βοστόνη. Ως μουσικολόγος, συνεργάζεται συχνά με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Έχει συντάξει σημειώματα για τις συναυλίες του συνόλου σύγχρονης μουσικής ALEA III της Βοστόνης και επιμελήθηκε της αποκατάστασης και εκτύπωσης έργων Ελλήνων συνθετών. Η διδακτορική του διατριβή έχει θέμα τα πέντε έργα του Νίκου Σκαλκώτα για πνευστά και πιάνο.


Η Σειρά «Άκου… τα όργανα!» ολοκληρώνεται τον Μάρτιο. Μετά τα ξύλινα, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα πλήκτρα (9 Φεβρουαρίου), τον «Πέτρο και τον Λύκο & τον Μπαμπάρ το ελέφαντάκι» (23 Φεβρουαρίου), τα κρουστά (9 Μαρτίου) και τέλος τα έγχορδα (30 Μαρτίου).

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μεταμορφώσεις από το Kyklos Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το KYKLOS ENSEMBLE επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 23 Μαΐου, ...
Η Φιλαρμονική του Βερολίνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ένα γεγονός μείζονος πολιτιστικής σημασίας και διεθνούς ακτινοβολίας ...
Αναβολές και ματαιώσεις εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μας ενημερώνει ότι λόγω εκλογών θα ...
Μεγάλες Μορφές του Μουσικού Κλασικισμού: Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων

Μεγάλοι συνθέτες της κλασικής μουσικής πρωταγωνιστούν στη συναυλία ...
Μπετόβεν για δύο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχει ...
Το Ωδείο Αθηνών για τους «Μικρούς Μουσικούς» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η γιορτή των μικρών και μεγάλων μουσικών του Ωδείου Αθηνών ...
Άκου… τα πλήκτρα!: οι συναυλίες για παιδιά συνεχίζονται στο Μέγαρο
Το Μέγαρο Μουσικής γίνεται Μέγαρο για παιδιά και κάθε Κυριακή ...
Ο Χρήστος Νικολόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί ένα διήμερο αφιέρωμα στο ...
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος συναντά τη Νεκταρία Καραντζή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο και τη ...