Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Παρουσίαση του βιβλίου του Μάριου Μιχαηλίδη στο Σπίτι της Κύπρου
Στο Σπίτι της Κύπρου, την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί η ...
Το Σπίτι - Γιώργος Μητάς
Από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί το βιβλίο του Γιώργου Μήτα με τίτλο, ...
Παρουσίαση του νέου ποιητικού βιβλίου του Δημήτρη Κοσμόπουλου στο Σπίτι της Κύπρου
Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Ερατώ θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 20 ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βιβλίο: Το σπίτι στο Βόσπορο - Ζουλφού Λιβανελί

Βιβλίο: Το σπίτι στο Βόσπορο - Ζουλφού Λιβανελί

Η Κωνσταντινούπολη ξανά ως λίκνο της ανατολίτικης ζεστασιάς, έτσι όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο του Λιβανελί με τίτλο: «Το σπίτι στο Βόσπορο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι το κεντρικό θέμα του Ζουλφού Λιβανελί στο συγκεκριμένο του βιβλίο.


Μέσα από τη ζωή και την καθημερινότητα δυο γυναικών ο Λιβανελί στήνει το δικό του σκηνικό για να μας συστήσει την Κωνσταντινούπολη βγαλμένη μέσα από τον ιστορικό της μύθο και τοποθετημένη με ένα ρεαλισμό στην καθημερινή της πορεία και παράλληλα την Κωνσταντινούπολη των αντιθέσεων ανάμεσα στο παρελθόν της και στο μέλλον.


Και μέσα από την ίδια την Κωνσταντινούπολη η καταγραφή του πεπρωμένου της μοιάζει αναπόφευκτη καθώς από ό,τι φαίνεται ο ξεριζωμός των ανθρώπων από τη γενέθλια πόλη είναι το πεπρωμένο της ίδιας της πόλης και το κεντρικό θέμα που διατρέχει τις σελίδες αυτού του βιβλίου και αυτό που ο Λιβανελί διαπραγματεύεται με μια ιδιαίτερη απλότητα στο αφηγηματικό του ύφος είναι ακριβώς αυτή τη μοίρα όχι των ηρώων του τόσο όσο της ίδιας της πόλης.

 

Μουσουλμάνοι και Έλληνες ακολουθούν την ίδια αυτή μοίρα του ξεριζωμού από τα πατρογονικά εδάφη και μαζί η ανάγκη του ανθρώπου να καταφύγει κάπου, να βρει ένα αποκούμπι για να σταθεί όταν όλα γύρω του αλλάζουν γίνεται η αφετηρία της συγγραφικής αφήγησης. Άνθρωποι που αναμετρώνται με την απώλεια όλων όσων όριζαν τη ζωή τους, που θρηνούν για τη χαμένη τους πραγματικότητα αλλά το κάνουν με μια αρχοντιά και με μια απαράμιλλη ευθύτητα, αντανάκλαση ίσως της ίδιας της πόλης στη ψυχή τους.


Κι όλα αυτά δοσμένα μέσα από την ιστορία της ογδοντάχρονης Λευλά που εξαναγκάζεται να ξεσπιτωθεί όταν το σπίτι της αγοράζεται από ένα νέο ιδιοκτήτη.


Αυτή είναι η μία παράμετρος του βιβλίου. Από την άλλη όταν ο κόσμος αλλάζει είναι μοιραίο να τονίζεται η διαφορά κοινωνικών αντιλήψεων από τις επερχόμενες γενιές. Έτσι, σε έναν κόσμο γεμάτο απάτριδες, απανδόκευτους και πρόσφυγες, έναν κόσμο στον οποίο τα πολιτικά γεγονότα και οι εξελίξεις νοηματοδοτούν τον ορισμό της ταχύτητας στη σύγχρονη εποχή, δυο γυναίκες, μια γεροντότερη και μια νέα συναντιούνται και αξίες όπως ευγένεια, παιδεία, περηφάνια, αρχοντιά αλλά και θράσος και αντίσταση έρχονται στην επιφάνεια.


Η γερμανοτουρκάλα Ρόξυ, φίλη του ανθρώπου που μάζεψε τη Λεϋλά όταν έμεινε μόνη, γίνεται η αντιπρόσωπος μιας γενιάς που νιώθει την ανάγκη να κατακρημνίσει τα «απολιθώματα» του παρελθόντος για να αναγνωρίσει σταδιακά πόση ευγένεια ψυχής μπορεί να διαθέτει αυτό το παρελθόν, πόση αρχοντιά κρύβεται μέσατου. Η Ρόξυ είναι οργισμένη από τη συμπεριφορά του πατέρα της. Μια γυναίκα σύγχρονη που έχει δουλέψει σε σεξ σοπ στη Γερμανία και  χωρίς να έχει καμιά μουσική καλλιέργεια και παιδεία συμμετέχει σε ένα νεανικό συγκρότημα χιπ χοπ μουσικής.


Η αντιδιαστολή ανάμεσα σε ό,τι αντιπροσωπεύει η νέα γενιά και σε ό,τι αποσύρεται σταδιακά από την κοινωνία είναι εμφανής όπως επίσης εμφανής είναι και η πρόθεση του συγγραφέα. Ο Λιβανελί τάσσεται υπέρμαχος αυτού του παρελθόντος και μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, εντελώς ανεπιτήδευτα, αφήνει να φανεί ο σεβασμός του για όλα όσα ο χρόνος συμπαρασύρει μέσα στη σκόνη του.


Το βιβλίο Το σπίτι στο Βόσπορο, του Ζουλφού Λιβανελί, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το χάρτινο σπίτι - Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες
 Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο Το χάρτινο σπίτι του ...
Η κρύπτη των Καπουτσίνων - Γιόζεφ Ροτ: Κριτική βιβλίου
Γραμμένο το 1938 το βιβλίο αυτό, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδ. Άγρα, ...
Παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Καρατάσου στο Σπίτι της Κύπρου
Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν το βιβλίο της ...
Γεώργιος Νίκας: Ελάτε στο Ζάππειο για να χορέψετε με ένα βιβλίο στο χέρι!
Το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών ...
Παρουσίαση βιβλίου: Πού πηγαίνει η δημοκρατία;
Ανοιχτή συζήτηση με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο των G. Agamben, A. Badiou, J-L. Nancy, J. ...
Βιβλίο: Και γύρω τους η θάλασσα - Αφροδίτη Βακάλη
Μια οικογένεια και η ζωή της στη δεκαετία του ’50, κάπου στις Κυκλάδες. ...
Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι - Νίκη Αναστασέα
Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο της Νίκης Αναστασέα, με ...
Γλαύκος και η Ίρις- Σοφία Νινιού: Νέα έκδοση και παρουσίαση βιβλίου
Κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική το βιβλίο “Γλαύκος και η Ίρις”, της ...
Ρήξη – Κάριν Σλότερ
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, το βιβλίο της Κάριν Σλότερ με ...