Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Η επόμενη μέρα: Ο μεγάλος πολιτικός κίνδυνος
Του Αλέξη Ρωμανού Ο βασικός πολιτικός κίνδυνος, όπως τονίζουν στο «Χ» ...
Πολιτικός κίνδυνος: Το «κλάδεμα» της Ελιάς απειλεί την οικονομία
Αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση, οι οικονομικοί φορείς και οι ...
Υψηλός ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα
Υψηλός παραμένει ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα, προειδοποιεί η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Χ.Α.: Επιστρέφει… ο πολιτικός κίνδυνος στην αγορά

Χ.Α.: Επιστρέφει… ο πολιτικός κίνδυνος στην αγορά

Σε διαδικασία απώλειας των κερδών που κατέγραψε τις πρώτες ημέρες του έτους βρίσκεται τα ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες.

Η τροφοδότηση της ειδησεογραφίας με σενάρια που οδηγούν σε διενέργεια εκλογών το αργότερο σε ένα έτος, λόγω της μη σύμπτωσης των κομμάτων σε υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, άνοιξαν τη φιλολογία για το χρόνο διεξαγωγής τους.

Λαμβάνοντας δε υπόψιν τη μικρή κυβερνητική πλειοψηφία δύο μόλις εδρών, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών εντός τους τρέχοντος έτους, μεταθέτοντας επομένως χρονικά τα σενάρια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Είναι φανερό ότι η επανεμφάνιση του πολιτικού κινδύνου από κοινού με την αβεβαιότητα περί τις εξελίξεις στις τράπεζες, διαμορφώνουν ένα τοξικό μείγμα, που μπορεί να απειλήσει την ομαλή πορεία των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, σε συνέχεια της φορολογικής καταιγίδας που έχει προηγηθεί. Η συνέπεια θα είναι η μετάθεση σε άγνωστο χρόνο της προοπτικής εξόδου από τη ύφεση, ενώ είναι αυτονόητο ότι η συντήρηση ενός τέτοιου τοξικού μείγματος θα έχει επιβαρυντικές επιδράσεις και στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, ο χαμηλός τζίρος δείχνει τη διατήρηση της ψυχραιμίας από την μεγάλη πλειοψηφία της επενδυτικής κοινότητας που διατηρεί την αισιοδοξία της για τις μακροπρόθεσμα θετικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς.

Η πολιτική αβεβαιότητα και η ένταση που παρατηρείται στην κοινοβουλευτική «αρένα» της χώρας, έχουν προκαλέσει μερική ανησυχία στις αγορές, με αποτέλεσμα αυτή η μίνι κρίση να μεταφερθεί και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όσο η συζήτηση για πρόωρες εκλογές παραμένει ανοικτή, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, το... μικρόβιο της αβεβαιότητας θα συνεχίζει να «μολύνει» και την κίνηση των μετοχών στη Λεωφόρο Αθηνών, δημιουργώντας επιπρόσθετο προβληματισμό.

Μία σειρά ζητημάτων, όπως η αύξηση του πολιτικού κινδύνου και οι σημαντικές διαφωνίες που έχουν ανακύψει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, επαναφέρουν το κλίμα επιφυλακτικότητας στο Χ.Α. και εντείνουν τις ρευστοποιήσεις κερδών.

Πάντως, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές επιμένουν ότι τουλάχιστον η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αποτελεί κομβικό σημείο για τις εξελίξεις, όπως επίσης και το τραπεζικό νομοσχέδιο που θα σηματοδοτήσει τη επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής των τραπεζών σε ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της αγοράς επηρεάζεται από την καθυστέρηση που διαφαίνεται ως προς τις παραπάνω εξελίξεις.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών -για όσες από τις τράπεζες υπάρχει τέτοιο θέμα- αντιμετωπίζεται προσωρινά από την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου.

Όμως, η ουσιαστική αντιμετώπιση θα πραγματοποιηθεί με το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στον τραπεζικό κλάδο.

Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου, με την κυβέρνηση να επιδιώκει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά και για μία σειρά διαρθρωτικών μέτρων.

Η αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τον προβληματισμό που προκαλούν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν ενισχυμένη την αντιπολίτευση, θα προσδώσουν νευρικότητα μεσοπρόθεσμα.

Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα απομακρύνουν τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank για την οποία ενδιαφέρονται σημαντικά funds εξωτερικού (η Fairfax μεταξύ τους), η ολοκλήρωση της οποίας θα ήταν ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα. Μάλιστα, η κωλυσιεργία της τρόικας εγείρει εύλογα ερωτηματικά για τις επιδιώξεις τους σε σχέση με την επιτάχυνση της διαδικασίας επανόδου των μετοχών κατοχής του ΤΧΣ στον ιδιωτικό τομέα.

Saxo: Στο 15-20% το περιθώριο ανόδου για Γ.Δ.

Στο top-3 των ευρωπαϊκών αγορών τοποθετεί η Saxo Bank την ελληνική αγορά μετοχών, μαζί με την Ισπανία και τον γερμανικό δείκτη DAX.

Παρά το υψηλό περιθώριο ανόδου της τάξεως του 15%-20% για τον Γενικό Δείκτη, οι αποδόσεις «θα έρθουν» με ισχυρή μεταβλητότητα.

Η ελληνική αγορά μετοχών εμφανίζει το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, να είναι υποτιμημένη, αλλά παράλληλα να εμφανίζει πολιτική αβεβαιότητα, τονίστηκε στην παρουσίαση της Saxo Bank για τις προοπτικές των αγορών και των οικονομιών στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Saxo Bank διατηρεί την ελληνική αγορά στις ανεπτυγμένες και επισημαίνει ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους και η Ελληνική Προεδρία εκ των πραγμάτων φέρνουν τη χώρα στο επενδυτικό προσκήνιο.

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, επισημαίνει πως παρότι οι αλλαγές γίνονται πιο αργές και πιο δύσκολες, η οικονομία φαίνεται να βγαίνει από την ύφεση στο δ’ τρίμηνο του έτους, αν και η ανεργία δεν φαίνεται να μειώνεται πριν από το τέλος του επόμενου χρόνου.

Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα λάβει χώρα φέτος, δεν θα πάρει τις διαστάσεις που είχε στα προηγούμενα έτη.

Exotix: θα συνεχιστεί το ράλι

Η Exotix αποδίδει τη διαρθρωτική κίνηση του Χ.Α. στις καθυστερήσεις στο τραπεζικό μέτωπο, τις εκτιμήσεις για υψηλότερο του αναμενομένου χρηματοδοτικό κενό, τις εξελίξεις με τις επιστροφές των περικοπών στους ένστολους, αλλά και την δήλωση του Ντάισελμπλουμ ότι είναι άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Ωστόσο, η Exotix δηλώνει αισιόδοξη και υποστηρίζει ότι το ράλι θα συνεχιστεί γιατί:

α) οι αποτιμήσεις παραμένουν χαμηλά συγκρινόμενες με άλλες αναδυόμενες,

β) το ΑΕΠ βελτιώνεται το 2014, πρώτη φορά από το 2007, ενώ οι αποδόσεις στα ομόλογα πέφτουν.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Επιστρέφει η Kylie Minogue
Πιο sexy από ποτέ, η Kylie Minogue επιστρέφει στη μουσική σκηνή! Η ...
Σκρέκας: Είναι φυσικό οι Άραβες επενδυτές να διαβλέπουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά
"'Αραβες επενδυτές είναι φυσικό να διαβλέπουν ευκαιρίες στην ελληνική ...
Σαμαράς:
Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη δηλώνει ο πρωθυπουργός ...
Τειρεσίας: Στα 303,6 εκατ. τα
Στα 236,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η αξία των ακάλυπτων επιταγών στην ...
Ζανιάς: Η αισιοδοξία επιστρέφει για την ελληνική οικονομία
Η αισιοδοξία επιστρέφει για την ελληνική οικονομία τόνισε ο πρόεδρος ...
HSBC: Καταθέσεις σε νόμισμα Renminbi για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά
Τη διάθεση καταθέσεων σε νόμισμα Renminbi για πρώτη φορά στην ελληνική ...
Χατζηδάκης: Στα 15-18 δισ. το κενό χρηματοδότησης στην ελληνική αγορά
Κενό χρηματοδότησης, ύψους 15 με 18 δισ. ευρώ, εμφανίζει η ελληνική αγορά, ...
Στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων το Third Point
Στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων αποφάσισε να μπει η Third Point. Το fund ...
Στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων το Third Point
Στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων αποφάσισε να μπει η Third Point. Το fund ...