Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 3C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κεφαλονιά
Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 01:08 στο θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά ...
Ακόμη ένας σεισμός κούνησε την Κεφαλονιά
«Καλημέρα» μετά σεισμού είπαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και σήμερα ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Έως τα 6,2 Ρίχτερ «ανεβάζουν» το μέγεθος του σεισμού

Έως τα 6,2 Ρίχτερ «ανεβάζουν» το μέγεθος του σεισμού

Ο ισχυρός σεισμός που «χτύπησε» το μεσημέρι της Κυριακής την Κεφαλονιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε όλο το νησί  προκαλώντας πανικό στους κατοίκους που έχουν να αντιμετωπίσουν και τους μετασεισμούς με αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμη τρομοκρατημένοι έξω από τα σπίτια τους.

Οι συνεχείς μετασεισμοί (δώδεκα έχουν καταγραφεί ήδη) δεν επιτρέπουν ακόμα σίγουρα συμπεράσματα για την εξέλιξη του φαινομένου αλλά όπως γράφει και το inkefalonia.gr ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος και στο αναλυτικό ρεπορτάζ που συνεχώς εμπλουτίζει τονίζει συνεχώς τη ψυχραιμία που πρέπει να δείξουν οι Κεφαλονίτες.

Οι επιστήμονες θεωρούν θετική εξέλιξη την πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα που ακολούθησε τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 3.55 το μεσημέρι της Κυριακής και ακολουθήθηκε από τους  12 μετασεισμούς, μεγέθους άνω των 3,5 Ρίχτερ από τους οποίους οι πέντε είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, χαρακτηρίζει το συμβάν ως «έναν πολύ ισχυρό και επιφανειακό σεισμό».

Ο ίδιος φαίνεται αισιόδοξος για το εάν πρόκειται για κύριο σεισμό. «Η πλούσια μετασεισμική ακολουθία είναι καλό νέο, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα μέσα στο πρώτο 24ωρο για να δούμε με σιγουριά εάν είναι κύριος ο σεισμός».

Ανάλογη είναι η άποψη του σεισμολόγου Σταύρου Τάσσου: «Κατά πάσα πιθανότητα είναι κύριος ο σεισμός, καθώς έχει δώσει αρκετά πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε κάποια 24ωρα για να βεβαιωθούμε».

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας: «Δείχνει ότι είναι κύριος σεισμός, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τρία με τέσσερα 24ωρα. Κρατάμε επιφυλάξεις γιατί η Κεφαλονιά έχει δώσει μεγάλους σεισμούς», δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ενημέρωση στην οποία περιλαμβάνεται και η άποψη του καθηγητή Σεισμολογίας και πολιτευτή Άκη Τσελέντη έκαναν για το θέμα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο κ. Τσελέντης εκτιμά ότι «ο σεισμός πρέπει να θεωρείται ο κύριος, με τις αναμενόμενες μετασεισμικές δραστηριότητες. Το σύστημα ΒΑΝ είχε πιάσει σήματα εδώ και εβδομάδες που έδειχναν επικείμενη απόδοση σεισμού ικανής ισχύος στην περιοχή».

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, είπε ότι η επιτάχυνση που δέχθηκαν τα κτίρια ήταν της τάξης του 0,4%, στο όριο, δηλαδή που προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής των κτιρίων.

Ο ίδιος συμβούλευσε τους κατοίκους του νησιού να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους αν έχουν υποστεί έστω και την παραμικρή ζημιά μέχρι τον έλεγχό τους από πολιτικούς μηχανικούς.

Επίσης,  ανέβασε το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 με 6,2 Ρίχτερ σύμφωνα με τις νεώτερες και ακριβέστερες μετρήσεις που ακολούθησαν την πρώτη εκτίμηση.

Πως εξηγείται η απόκλιση στη μέτρηση του μεγέθους

Ο σεισμός που συντάραξε την Κεφαλονιά σημειώθηκε 5 λεπτά πριν από τις 4.00 το απόγευμα της Κυριακής. Το επίκεντρό του εντοπίσθηκε 6 χιλιόμετρα βορειανατολικά του Αργοστολίου και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Η πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου που μιλούσε για 5,7 Ρίχτερ αναθεωρήθηκε δύο φορές, αρχικά σε 5,9 Ρίχτερ και αργότερα σε 6.0 Ρίχτερ, ενώ και το Αμερικάνικο Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) μέτρησε το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12,3 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα τρία χιλιόμετρα νότια του Ληξουρίου. Επίσης ο καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος σε δηλώσεις του στην Δημόσια Τηλεόραση υποστήριξε επίσης ότι το μέγεθος του σεισμού είναι μεγαλύτερο, κατά πόσα πιθανότητα στα 6,1 με 6,2 Ρίχτερ.

«Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές δεν είναι τόσο μεγάλες, ώστε να υπάρχει ουσιαστική διαφορά», τονίζει ο κ. Γκανάς. Ο Ευθύμης Λέκκας συμπληρώνει: «Το θέμα δεν είναι στις διαφορετικές μετρήσεις. Οι οργανισμοί μετρούν τους σεισμούς με αυτόματα συστήματα, τα οποία δεν είναι τόσο ακριβείας και έχουν σταθμούς σε διαφορετικές θέσεις. Σε μία ημέρα περίπου, οπότε θα έχουν συλλεχθεί περισσότερα δεδομένα, θα βγει το οριστικό μέγεθος του σεισμού», υπογραμμίζει.

Γνωστό και ενεργό το ρήγμα

Επιπλέον ο κ. Γκανάς χαρακτηρίζει το ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης του Ιονίου, από το οποίο προκλήθηκε ο σεισμός, «γνωστό και ενεργό. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που προκάλεσε, λίγο βορειότερα από ό,τι σήμερα, ήταν στις 25 Μαρτίου του 2007, στα 5,7 Ρίχτερ». Εξάλλου, ο καθηγητής, Ευθύμης Λέκκας αναφέρει: «Η συγκεκριμένη απόληξη του ρήγματος που προκάλεσε τον συγκεκριμένο σεισμό της Κεφαλονιάς δεν περίμενα ότι θα έχει δραστηριότητα τόσο νωρίς σε γεωλογικό χρόνο».

Οι ζημιές

Οι πιο εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στο Ληξούρι που ήταν εγγύτερα στο σεισμό καθώς σημειώθηκε καθίζηση στον παραλιακό δρόμο της πόλης αλλά και σε τμήματα της πλατείας δίπλα από το λιμάνι.

Μάλιστα, σημειώθηκαν και αρκετοί μικροτραυματισμοί και πολλοί Ληξουριώτες επισκέφτηκαν το νοσοκομείο του Ληξουρίου καθώς τραυματίστηκαν από αντικείμενα από έπεσαν επάνω τους κατά τον σεισμό.

Επίσης, έχουν σημειωθεί ζημιές, κυρίως ρωγμές, σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου ενώ ο δρόμος στη θέση Βουνί προς Χαβριάτα έχει κλείσει λόγω κατολίσθησης.

Επιπλέον έχει ισοπεδωθεί ένα σπίτι στην Κουνόπετρα, χωρίς ευτυχώς θύματα...

Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος είπε ότι οι αρχές του νησιού βρίσκονται σε φάση καταγραφής των ζημιών και όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ωστόσο, ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού.

Παράλληλα επισήμανε ότι κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης Σωτήρης Κουρής, δήλωσε ότι ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και έχει βγει στους δρόμους και έκανε λόγο για εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε όλο το νησί.

VIDEO από το Αργοστόλι, λίγο μετά τον ισχυρό σεισμό

Ενδεικτικά επικράτησε μεγάλος πανικός στο Νοσοκομείο με κάποιους από τους ασθενείς να μεταφέρονται από τους θαλάμους όπου νοσηλεύονταν στο ισόγειο κτίριο της σχολής ΕΠΑΣ , στον παρακείμενο χώρο.

Έντονη ανησυχία και στο Γηροκομείο Αργοστολίου όπου οι ηλικιωμένοι βγήκαν έξω.

Πανικός επικράτησε στο κλειστό «Αντώνης Τρίτσης» του Αργοστολίου την ώρα του μεγάλου σεισμού στην Κεφαλονιά. Εκείνη την ώρα διεξαγόταν ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ των ομάδων ΑΣ Κεφαλονιά – ΑΕΚ Κάτω Παναγιάς για την Β' ΕΣΚΑ-Η.

Ο κόσμος μόλις αισθάνθηκε την ένταση του σεισμού άρχισε να τρέχει προς την έξοδο του κλειστού, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

Το κλειστό Αργοστολίου έχει υποστεί κάποιες ζημιές εξωτερικά.

Κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία τη Δευτέρα

Εν τω μεταξύ, κλειστοί θα μείνουν τη Δευτέρα οι παιδικοί σταθμοί σε όλη την Κεφαλονιά, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των παιδικών σταθμών της Κεφαλονιάς, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος.

Το ίδιο και τα σχολεία σε όλη την Κεφαλονιά, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος.

Σημειώνεται ότι με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετέβη με στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 στην Κεφαλονιά.

Επίσης, με εντολή του Πρωθυπουργού, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.

Με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά με ελικόπτερο Super Puma ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με το ίδιο ελικόπτερο μεταβαίνει στην Κεφαλονιά, με εντολή του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κλιμάκιο του Ο.Α.Σ.Π. προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση της κατάστασης.

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει επίσης ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Πατρών, με προσωπικό και μέσα της ίδιας Υπηρεσίας, που θα παραμείνουν εκεί καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, για προληπτικούς λόγους.

Συγκεκριμένα μεταβαίνουν από την ΕΜΑΚ Πατρών στην Κεφαλονιά:

Ένα διασωστικό όχημα σεισμών, με πέντε (5) πυροσβεστικούς υπαλλήλους

Ένα πυροσβεστικό όχημα με δυο (2) πυροσβεστικούς υπαλλήλους

Ένα πυροσβεστικό όχημα με δύο πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα σκύλο.

Επίσης ανακοινώνεται ότι στην Κεφαλονιά μεταβαίνουν:

30μελής δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με περιπολικά οχήματα, για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και την παροχή συνδρομής σε υπηρεσίες και πολίτες.

11μελες κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.), μαζί με κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και αύριο θα ενισχυθούν και με άλλους μηχανικούς.

Κλιμάκιο μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.).

Μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την συγκρότηση μικτών Επιτροπών με τους εκεί μηχανικούς της Περιφέρειας για την εκτίμηση των ζημιών.

Σε ετοιμότητα ο στρατός

Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία να είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν κάθε βοήθεια που τυχόν ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές- τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Κεφαλονιάς- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τον σεισμό.

Ανησυχία και σε Τρίπολη - Καλαμάτα

Έντονα αισθητός ήταν ο σεισμός σε όλη την Πελοπόννησο. Τόσο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα, όσο και στην ανατολική Πελοπόννησο, ο σεισμός είχε διάρκεια και θορύβησε τους κατοίκους που βγήκαν από τα σπίτια τους.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σεισμός τα ξημερώματα στην Κοζάνη
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις ...
Μικρή η πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Κεφαλονιά
Καθησυχαστικός σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις στην Κεφαλονιά ...
Και άλλος σεισμός στην Κεφαλονιά
Νέος σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20.05 ...
Νέος μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση τάραξε την περιοχή της Κεφαλονιάς στις 05.08 ...
Έκλεισε ο δρόμος στο χωριό Χαβριάτα της Κεφαλονιάς μετά τη μετασεισμική δόνηση των 5 ρίχτερ
Μπορεί ο κύριος σεισμός να έγινε στην Κεφαλονιά την περασμένη Κυριακή, ...
Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις ...
Πήδηξε από το μπαλκόνι για να σωθεί από τα 6,3 Ρίχτερ
Ανησυχία και φόβο προκάλεσε σε όλη την Κρήτη ο ισχυρός σεισμός 6,3 ...
Κλειστό λόγω του σεισμού το φαράγγι της Σαμαριάς
Κλειστό παραμένει για ένα 24ωρο το φαράγγι της Σαμαριάς, λόγω του ...
Ασθενής σεισμός 3,5 Ρίχτερ στη Χαλκιδική
Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ...