Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Η επικίνδυνη κατάσταση της αφυδάτωσης
Η αφυδάτωση εμφανίζεται, όταν η ποσότητα του νερού που χάνεται από τον ...
Τι προκαλεί ο ερυθηματώδης λύκος και ποια είναι τα συμπτώματα του
Ο λύκος είναι μια κλασική νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος, όπου το ...
Ένοχος για την παχυσαρκία και ο καφές (;)
Κακά μαντάτα για τους λάτρεις της καφεΐνης, καθώς η κατανάλωση πέντε ή ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ποια τα συμπτώματά της κήλης και πόσο επικίνδυνη είναι

Ποια τα συμπτώματά της κήλης και πόσο επικίνδυνη είναι

Με τον όρο κήλη, εννοούμε μια πρoσεκβολή ενός ιστού του σώματος, μέσω μιας οπής του  τοιχώματος της κοιλότητας στην οποία φυσιολογικώς περιέχεται. Για παράδειγμα, αναφέρουμε την κήλη των μεσοσπονδυλίων δίσκων, στην σπονδυλική στήλη. Μια πολύ συχνή κήλη, είναι η κοιλιοκήλη, δηλαδή η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος.

Μια κήλη το κοιλιακού τοιχώματος, είναι ένα άνοιγμα ή ελαττωμένη αντίσταση του μυϊκού τοιχώματος της κοιλίας. Όταν υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα, τότε το περιτόναιο (το εσωτερικό κάλυμμα της κοιλιακής κοιλότητας), προσεκβάλλει μέσων του ανοίγματος και, αυτό το ελάττωμα προκαλεί μία διόγκωση του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτή η διόγκωση, συνήθως είναι πιο εμφανής όταν οι μύες της κοιλίας είναι πιο σφιχτοί, οπότε αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά.

Οποιεσδήποτε δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, μπορούν να επιδεινώσουν μια κήλη. Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων, είναι η ανύψωση βάρους, ο βήχας, ή ακόμα και το έντονο σφίξιμο κατά την κένωση. Μπορούμε να φανταστούμε ένα βαρέλι με μια τρύπα στην μια πλευρά και ένα μπαλόνι το οποίο φουσκώνει στο εσωτερικό του βαρελιού. Ένα τμήμα του φουσκωμένου μπαλονιού, θα περάσει μέσα από την τρύπα και θα προκαλέσει μια εξωτερική διόγκωση. Το μπαλόνι που περνάει μέσα από την τρύπα, είναι ακριβώς όπως οι ιστοί της κοιλίας, οι οποίοι προβάλλουν μέσω μιας κήλης.

Όταν το εσωτερικό κάλυμμα προβάλλει, μπορεί να περιέχει περιεχόμενο της κοιλίας, όπως είναι τα έντερα και το επίπλουν (το στρώμα από λίπος το οποίο καλύπτει τα όργανα της κοιλίας). Σοβαρές επιπλοκές από μια κήλη, μπορούν να προκύψουν από την παγίδευση ιστών στην κήλη- μια διαδικασία η οποία ονομάζεται περίσφιξη. Τότε, οι παγιδευμένοι ιστοί, μπορεί να αντιμετωπίσουν διακοπή της παροχής αίματος, γεγονός που οδηγεί σε βλάβη ή σε θάνατο του ιστού που έχει παγιδευτεί. Η θεραπευτική αγωγή για την περίπτωση μιας περίσφιξης, είναι η χειρουργική επέμβαση.

Ποσοστό περίπου 10% του πληθυσμού, θα υποστεί μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι κήλες μπορεί να εμφανισθούν σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες, άνδρες και γυναίκες. Όμως, η πλειοψηφία των περιστατικών αυτών εμφανίζεται σε άνδρες.

Που εντοπίζονται συνήθως οι κήλες;

Ο συχνότερος εντοπισμός της κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, είναι στην περιοχή των βουβώνων. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτή την τάση. Πρώτον, υφίσταται μια φυσική ανατομική αδυναμία στην περιοχή αυτή, αποτέλεσμα της μη πλήρους κάλυψης από μύες. Δεύτερον, η όρθια στάση του ανθρώπου, έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη πίεση η οποία ωθεί προς τα κάτω  τον πυθμένα της κοιλίας, αυξάνοντας συνεπώς την πίεση σε αυτούς τους πιο αδύνατους  ιστούς. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων, με την πάροδο του χρόνου, διασπά την συνοχή των μυών, διευρύνοντας κάθε προϋπάρχουσα οπή, ή προκαλώντας μια ρωγμή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας καινούργιας οπής.

Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι κήλης;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κήλης στην περιοχή των βουβώνων, που συχνά συνυπάρχουν. Τα ονόματά τους προέρχονται ανάλογα με τον τύπο και την περιοχή στην οποία εμφανίζονται. Ένας άλλος τύπος κήλης, εμφανίζεται συνήθως πάνω από τον ομφαλό, στην μέση γραμμή της κοιλίας. Αυτός ο τύπος κήλης είναι συνήθως ανώδυνος. Τέλος, κήλες μπορούν να εμφανισθούν και εντός του ομφαλού (ομφαλοκήλες).

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της κήλης του κοιλιακού τοιχώματος;

Στα συμπτώματα της κήλης, περιλαμβάνεται ο πόνος και μια εντοπισμένη διόγκωση στην επιφάνεια της κοιλίας ή στην περιοχή των βουβώνων. Μια κήλη μπορεί επίσης να είναι χωρίς πόνο και να εμφανίζεται μόνο σαν διόγκωση. Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής ή διαλείπων και η διόγκωση μπορεί να μειώνεται ή να είναι τελείως απούσα, ανάλογα με την ένταση της πίεσης στην κοιλιά. Ο συνεχής, έντονος πόνος σε κάποιο διογκωμένο σημείο, θα πρέπει να αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό και να αξιολογείται από γιατρό.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συμπτώματα και προβλήματα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας
Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, είναι η πάχυνση του καρδιακού μυός ...
Κοιλιακός πόνος-Πότε και γιατί δίνουμε μεγάλη σημασία
Ο πόνος στην κοιλιά, μπορεί να προέλθει από καταστάσεις που επηρεάζουν ...
Τα συμπτώματα και οι αιτίες του πιο θανατηφόρου καρκίνου
Ο καρκίνος του πνεύμονα, είναι ο καρκίνος που ευθύνεται για τους ...
Ωκυτοκίνη, η ορμόνη που ανακουφίζει τα συμπτώματα του αυτισμού
Μέσω ψεκασμού από τη μύτη μπορούν να λάβουν τα αυτιστικά παιδιά την ...
Αυτά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των οστών
Ο καρκίνος των οστών, τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μετάσταση, ...
Ελάχιστα τα πρώιμα συμπτώματα στον καρκίνο του παγκρέατος
Ο καρκίνος του παγκρέατος, κατά τα πρώτα, πρώιμα στάδια, προκαλεί λίγα ...
Κατά 50% η ανακοπή καρδιάς έχει προειδοποιητικά συμπτώματα
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, περισσότεροι από 1 στους 2 ανθρώπους που ...
Διαφορετικός τρόπος διάγνωσης του μελανώματος
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οσμές που προέρχονται από ανθρώπινα κύτταρα ...
Μέθη μέσω… ταμπόν, η νέα επικίνδυνη μόδα των κοριτσιών!
Μια νέα επικίνδυνη μόδα εξαπλώνεται σταδιακά στις νεαρές ηλικίες και ...