Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Η δικαιοσύνη ζήτησε να μη μεταδοθούν οι «Πρωταγωνιστές» για το Φαρμακονήσι
Κατόπιν εντολής του Πρωτοδίκη της Κω ζητήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι ...
Το Λιμενικό ζητά συγγνώμη για το Φαρμακονήσι
«Συγγνώμη» ζήτησε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Δημήτρης Μπαντιάς, ...
Αναζητούνται ευθύνες για το συμβάν στο Φαρμακονήσι
Μεγαλώνει η πίεση έναντι των ελληνικών Αρχών για το τραγικό συμβάν με ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ερωτήματα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ερωτήματα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Μεγαλώνει η πίεση έναντι των ελληνικών Αρχών για το τραγικό συμβάν με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι. Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό της 20ης Ιανουαρίου, ζητεί η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους». Να βάλει τέλος στην πρακτική των μαζικών απελάσεων κάλεσε την Ελλάδα ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς.

«Σοκ και αναταραχή μου προξενεί η νέα τραγωδία που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι, όπου ένας αριθμός μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πιθανόν αιτούντες άσυλο, πνίγηκαν ή αγνοούνται σε μια υπόθεση που φαίνεται να αποτελεί μια αποτυχημένη μαζική απέλαση» σημειώνει ο Μουίζνιεκς τονίζοντας πως την «περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη πρακτική των μαζικών απελάσεων και να ερευνήσει αποτελεσματικά κάθε παρόμοια περίπτωση. Τους ζητώ εντόνως να κρατήσουν την υπόσχεσή τους» δήλωσε ο κ. Μουίζνιεκς.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία έθεσε νέες παραμέτρους για τις συνθήκες του ναυαγίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριο κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν προέκυψε το συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής, με τους ανθρώπους μάλιστα να φωνάζουν για βοήθεια, δεδομένου ότι υπήρχε στο πλοιάριο μεγάλος αριθμός παιδιών. Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας διόδων νόμιμης μετανάστευσης ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων μετακινήσεων.

«Άνθρωποι που περιέγραψαν στην Ύπατη Αρμοστεία την επιστροφή τους στην Τουρκία, δήλωσαν στην οργάνωση ότι τα φουσκωτά τους σκάφη εμβολίστηκαν, τρυπήθηκαν με μαχαίρι ή κόντεψαν να ανατραπούν, όταν ρυμουλκήθηκαν ή κυκλώθηκαν από σκάφη του λιμενικού. Δήλωσαν ότι καταστράφηκαν οι μηχανές των σκαφών τους και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους, και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας», υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία.  

Η Οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.

Σημειώνει τέλος ότι από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον 12 γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία.

Ο υπ. Ναυτιλίας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σαφώς ενοχλημένος από τις διεθνείς αλλά και εγχώριες επικρίσεις για το ναυάγιο που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου προχώρησε στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ο Μουίζνιεκς (σ.σ. επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης) και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν ασύλου στη χώρα.

Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, (σ.σ με τους μετανάστες) περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει.

Έπεσε μια γυναίκα και ένα παιδί στη θάλασσα. Γύρισαν οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος. Άλλοι διασώθηκαν, αλλά άλλοι χάθηκαν» σημείωσε.

«Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα» διευκρίνισε.

Ανέφερε ότι στο Αιγαίο γίνεται καθημερινή μάχη με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών. «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα», τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μνημείο πολιτικής αναισθησίας όσα δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης»

Σε ανακοίνωση του σχετικά με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής όσα δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

«Οι καταγγελίες των επιζησάντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι γεννούν τεράστια ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού. Είναι επείγον να γίνει ενδελεχής έρευνα για το αν άνδρες του Λιμενικού φέρουν ευθύνες για τη βύθιση του σκάφους, που στοίχισε τις ζωές 12 προσφύγων, εκ των οποίων 9 ήταν παιδιά. Δυστυχώς, με τις σημερινές δηλώσεις του ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν φάνηκε να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας των γεγονότων. Όσα είπε, αποτελούν μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής. Είναι ώρα η κυβέρνηση να εισακούσει την έκκληση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς και να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να είναι θάλασσα θανάτου». 

Στον Πειραιά οι διασωθέντες

Στον Πειραιά, με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» έφθασαν το πρωί της Πέμπτης (23/01) οι 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, οι οποίοι διασώθηκαν από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους στο οποίο επέβαιναν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Οι μετανάστες φιλοξενούνταν τις προηγούμενες ημέρες στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, τους άφησε ελεύθερους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών για τον Πειραιά ανέλαβε μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα τους υποδέχθηκαν στο λιμάνι.

Σημειώνεται ότι το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες εντοπίστηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα, από σκάφος του λιμενικού, ακινητοποιημένο στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Κατά τη ρυμούλκησή του, δύο από τους μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν απότομα, με αποτέλεσμα το αλιευτικό να αναποδογυρίσει και να βυθιστεί.

Το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού κατάφερε να διασώσει 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους λαθρομετανάστες, 12 από τους συμπατριώτες τους αγνοούνται.

Η σορός ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας, που ανήκουν στους αγνοούμενους εντοπίστηκαν από τις τουρκικές Αρχές στα τουρκικά παράλια.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ικανοποίηση Μουΐζνιεκς για τη δικαστική διερεύνηση στο Φαρμακονήσι
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και ...
ΑΔΕΔΥ: Έγκλημα στο Φαρμακονήσι με ευθύνη της κυβέρνησης
Ως «έγκλημα» χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι και καλεί ...
Θεσσαλονίκη: Πορεία με αφορμή το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.00 πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο ...
«Βυθίστηκε» το ιστιοφόρο της ελληνικής προεδρίας
Προ ολίγων ημερών γιορτάστηκε η ελληνική προεδρία στην ΕΕ. Η τραγωδία ...
Στον Πειραιά οι διασωθέντες μετανάστες στο Φαρμακονήσι
Στον Πειραιά, με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» έφθασαν το ...
Όλο και λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι
Λίγες είναι πλέον οι ελπίδες για τους 12 αγνοούμενους λαθρομετανάστες, ...
Έρευνες για τον εντοπισμό μεταναστών στο Φαρμακονήσι
Σε εξέλιξη βρίσκονται εκτεταμένες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του ...
Νεκρό το 6χρονο κοριτσάκι που αγνοούνταν
Τραγική κατάληξη είχε το 6χρονο κοριτσάκι το οποίο αγνοούνταν μετά τη ...
Έρευνες για τον εντοπισμό εξάχρονης που αγνοείται, στη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμακονήσι
Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες από δύο σκάφη του Λιμενικού ανοιχτά του ...