Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Συρρίκνωση σημείωσε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ...
Πλεόνασμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο
Πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον ...
Πλεόνασμα 2,7 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών-Αύξηση 2,2 δισ.
Πλεόνασμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ παρουσίασε τον Ιούλιο του 2013 το ισοζύγιο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,5 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,5 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου

Πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, έναντι ελλείμματος 4,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισεκ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,5 δισεκ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,5 δισεκ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 5,4%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 3,3%. Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών. Η μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη βελτίωση του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 14,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,3%, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος έμειναν σχεδόν στάσιμες (επισημαίνεται ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα στατιστικά στοιχεία της κρουαζιέρας επιπλέον των στοιχείων της Έρευνας Συνόρων μόνο για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 2012 – Σεπτεμβρίου 2013).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1,1 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 3,9 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 2,5 δισεκ. ευρώ από ό,τι το ενδεκάμηνο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Νοέμβριο του 2013 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 231 εκατ. ευρώ, λίγο μικρότερο από εκείνο του Νοεμβρίου 2012. Αντιθέτως, το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013, η αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης συνετέλεσε ώστε το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων να εμφανίσει πλεόνασμα 3 δισεκ. ευρώ, κατά 1,2 δισεκ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε στο ενδεκάμηνο πλεόνασμα 6,9 δισεκ. ευρώ, κατά 3,6 δισεκ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 513 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2013, έναντι 500 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Πάντως, το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2013 το εν λόγω ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 4,5 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,3 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Νοέμβριο του 2013 οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν αύξηση (εκροή) 97 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εκροή 65 εκατ. ευρώ από την συμμετοχή της Alpha Bank στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank Cyprus (Κύπρος). Οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εκροή (αποεπένδυση) ύψους 75 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 222 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2012).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 799 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 2,8 δισεκ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2012), η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (εισροή) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα του εξωτερικού, καθώς και στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (εισροή).

Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 474 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 1,6 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012), η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση (εκροή) κατά 668 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχωρίων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού και στην καθαρή μείωση (εκροή) κατά 622 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (αποτέλεσμα της καθαρής μείωσης των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου τομέα κατά 635 εκατ. ευρώ, λόγω αποπληρωμής δανείων ύψους 685 εκατ. ευρώ). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από την αύξηση (εισροή) των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα κατά 822 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Ιανουάριος- Νοέμβριος 2013

Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 747 εκατ. ευρώ, ενώ και οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εισροή (αποεπένδυση) ύψους 578 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 5,7 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 74,3 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012), κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την εισροή για αγορά μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους, καθώς και από τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα, έντοκα και μετοχές εξωτερικού.

Στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 531 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 77,3 δισεκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012), η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 27,1 δισεκ. ευρώ (αποτέλεσμα της καθαρής αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου τομέα κατά 29,95 δισεκ. ευρώ), αλλά και στη μείωση των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό κατά 16,6 δισεκ. ευρώ (εισροές). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση κατά 42,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (εκροή).

Στο τέλος Νοεμβρίου 2013 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,3 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,0 δισεκ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου του 2012.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πλεόνασμα 4,3 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο
Πλεόνασμα ύψους 4,3 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 3 δισ. ευρώ από εκείνο του ...
Πλεόνασμα 1,6 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Σεπτέμβριο
Πλεόνασμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών ...
ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,8 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο
Πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ εμφανίζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον ...
Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τον Ιούνιο
 Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ παρουσίασε τον Ιούνιο του 2014 το ισοζύγιο ...
Ευρωζώνη: Πλεόνασμα 25,3 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο
Στα 25,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 το πλεόνασμα στο ...
Γερμανία: Στα 19,1 δισ. το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο
Μειώθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Γερμανία ...
ΤτΕ: Πλεόνασμα 964 εκατ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Σεπτέμβριο
Πλεόνασμα 964 εκατ. ευρώ, κατά 69 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του ...
Συρρικνώθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Ιταλία τον Αύγουστο
Συρρικνώθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο ...
Ευρωζώνη: Στα 26,6 δισ. το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο
Υποχώρησε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην ...