Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
ΕΡΓΑΝΗ: Πλεόνασμα 113.489 νέων θέσεων μισθωτής εργασίας στο 11μηνο
Σύμφωνα με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, το ισοζύγιο ...
Περισσότεροι οι δικαιούχοι επιδότησης των εποχικώς απασχολούμενων λόγω ανεργίας
Κατόπιν νέας ρύθμισης διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης των ...
Απογοητευτικές οι προβλέψεις για την ανεργία των νέων
Καμία βελτίωση στα επίπεδα ανεργίας για τους νέους, σε διεθνές επίπεδο, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΚΕΠΕ για μισθό νέων: Και διηγώντας τον να κλαις...

ΚΕΠΕ για μισθό νέων: Και διηγώντας τον να κλαις...

Με τις εργασιακές σχέσεις να έχουν γίνει στο όνομα της ευελιξίας «λάστιχο» και τις παραβάσεις για ανασφάλιστη εργασία να είναι αρκετές (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας), το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) βάζει στο τραπέζι ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, που μόνο απορία και οργή προκαλεί.

Στο πρώτο τεύχος της «Ελληνικής Οικονομίας», του μηνιαίου δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων του ΚΕΠΕ, προτείνεται μεταξύ άλλων η κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος(!) για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες νέων. Με άλλα λόγια, το ΚΕΠΕ καλεί τους νέους, οι οικογένειες των οποίων βλέπουν το εισόδημά τους διαρκώς να συρρικνώνεται, να εργαστούν χωρίς αμοιβή για 12 ολόκληρους μήνες! Σε ειδικό κεφάλαιο για την ανεργία, οι αναλυτές του Κέντρου προτείνουν για νέους ανέργους 15-24 ετών (15-29 ετών ο διευρυμένος ορισμός) κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να κάνει προσλήψεις.

Επίσης, το ΚΕΠΕ προτείνει μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η στόχευση των προγραμμάτων επιδότησης σε θυγατρικές των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, η «πριμοδότηση» επιλεκτικής μετανάστευσης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η διευκόλυνση της εσωτερικής μετανάστευσης. Παράλληλα, σημειώνουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η δράση του ΣΕΠΕ με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κτλ.).

Όπως υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ, δεδομένης της αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν ανέργους, τα προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους απασχόλησης ίσως να ήταν σκόπιμο να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ.

Οι αναλυτές του ΚΕΠΕ προτείνουν διακρατικές συμφωνίες (με χώρες εκτός ΕΕ, π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία) για την απορρόφηση ανέργων στη βάση μιας προσεκτικά σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής και για δεδομένο χρονικό διάστημα, αντί της άτακτης μετανάστευσης που παρατηρείται. Οι συμφωνίες θα μπορούσαν να προβλέπουν μειωμένες απαιτήσεις για την έκδοση άδειας παραμονής και εργασίας των Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και την προστασία των Ελλήνων εργαζομένων (πιστή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας). Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να διατηρηθούν οι δεσμοί με αυτούς που φεύγουν από τη χώρα, ώστε να είναι εφικτή και απρόσκοπτη η επιστροφή τους, όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

Επιπλέον, ζητούν διευκόλυνση της γεωγραφικής κινητικότητας των ανέργων με παροχή κινήτρων (π.χ. φορολογικές εκπτώσεις ή/και επιδότηση ενοικίου σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι οικογένειες με παιδιά). Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί βελτίωση της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας και θα καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας, αν και όπου υπάρχουν. Τέλος, το ΚΕΠΕ προτείνει αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης στα πρότυπα της "επιταγής εργασίας", με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων και των εργαζομένων κοντά στη συνταξιοδότηση, αφού αποφεύγεται η αποθάρρυνση και η απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου που ενσωματώνουν.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Κουτσουρεμένη» δουλειά δίνει 1 στις 2 νέες προσλήψεις
Το 45% των νέων προσλήψεων το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 είναι ...
1 εκατ. θέσεις εργασίας σε... 20 χρόνια
«Μαύρα» είναι τα σύννεφα στον πολύπαθο τομέα της απασχόλησης με τις ...
Αδήλωτη εργασία: 1.000 ελεγκτές για την καταπολέμησή της
Στην επιστράτευση περίπου 1.000 ελεγκτών για τη καταπολέμηση της ...
«Πέφτει» η αδήλωτη εργασία
Μειωμένα νούμερα εμφανίζει η αδήλωτη εργασία σύμφωνα με τα στοιχεία ...
28.000 θέσεις εργασίας πεντάμηνης απασχόλησης
Νέο πρόγραμμα που απευθύνεται σε ανέργους, που επιθυμούν να ...
«Φρένο» του Αρ. Πάγου στο εξαήμερο εργασίας
Άκυρη είναι η εργασία το Σάββατο για τους εργαζομένους που έχουν ...
Σχέδιο «Αρτεμις» για την αδήλωτη εργασία
Την άμεση εφαρμογή του σχεδίου «Άρτεμις» για την καταστολή της ...
Επιμένει ο Βρούτσης: «Η ανεργία τραβάει χειρόφρενο»
Επικαλούμενος «επίσημα στοιχεία από διαφορετικές πηγές», ο υπουργός ...
Διέψευσε τον υπουργό η αύξηση της ανεργίας…
Σημάδια αποκλιμάκωσης των τεράστιων ποσοστών της ανεργίας στη χώρα ...