Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Χαλαρώνουν τα capital controls
Mέχρι το τέλος του έτους είναι εφικτό να αρθούν οι περιορισμοί στην ...
Η ΕΕ επικύρωσε την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014
Την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014 ενέκρινε η ...
Πράσινο φως για την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ
Το πράσινο φως για την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ έδωσαν οι υπουργοί ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Χριστοδουλάκης στη Handelsblatt: Όλα ήταν νόμιμα στην ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ

Χριστοδουλάκης στη Handelsblatt: Όλα ήταν νόμιμα στην ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ

Όλα ήταν νόμιμα» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του έλληνα πρώην υπουργού προς την Handelsblatt. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπερασπίζεται την επιλογή της ένταξης στη ζώνη του ευρώ και απορρίπτει τις κατηγορίες περί παραποίησης των δεικτών για την εκπλήρωση των όρων ένταξης.

Στη σχετική ερώτηση, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη απαντά: «Φυσικά και η Ελλάδα αξιοποίησε την ευελιξία που δόθηκε τότε στις υπό ένταξη χώρες. Αλλά δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση για εμάς, και δεν απαιτήσαμε και κάτι τέτοιο. Εάν η Ελλάδα είχε εξαπατήσει, κάποια πράγματα θα αποκαλύπτονταν από την Eurostat ή τις αγορές».

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλάκη, όλα όσα έκανε η τότε ελληνική κυβέρνηση ήταν σε πλαίσιο νομιμότητας και διαφάνειας. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ εξηγεί τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου η Ελλάδα να πληροί τους όρους ένταξης (π.χ. μείωση ΦΠΑ για την υποχώρηση του πληθωρισμού και σταδιακή κατανομή των δαπανών για εξοπλισμούς). «Η μέθοδος αυτή αρχικά επικρίθηκε, αλλά από το 2006 έχει υιοθετηθεί από όλη την ΕΕ», διευκρινίζει ο κ. Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Στην ερώτηση εάν η μέθοδος αυτή συνιστά «χειραγώγηση» των στοιχείων ή όχι, ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπενθυμίζει ότι πολλές χώρες έκαναν χρήση διαφιλονικούμενων μεθόδων προκειμένου να ανταποκριθούν στα κριτήρια ένταξης. «Η Γερμανία δεν συμπεριέλαβε τα νοσοκομεία της στον δημόσιο τομέα και τα αφαίρεσε από τον υπολογισμό (σ.σ. των δαπανών). Η Γαλλία αποφάσισε να μην συμπεριλάβει το ασφαλιστικό ταμείο της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον δημόσιο τομέα. Το Βέλγιο πούλησε χρυσό. Η Ελλάδα δεν έκανε τέτοια πράγματα», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι πεπεισμένος ότι το ευρώ ωφέλησε την Ελλάδα. «Δυστυχώς κάποια διδάγματα τα αντλήσαμε αργά. Και η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά αυτό», λέει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση της χώρας δεν θα ήταν καλύτερη χωρίς το ευρώ. «Μια έξοδος από το ευρώ θα είχε ολέθριες συνέπειες», διευκρινίζει ο Ν. Χριστοδουλάκης, εξηγώντας ότι στην περίπτωση αυτή το νέο εθνικό νόμισμα θα ήταν υποτιμημένο, ενώ το χρέος της χώρας θα παρέμενε σε ευρώ. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην είναι δυνατή η εξυπηρέτησή του, πράγμα που οδηγούσε σε μη συντεταγμένη χρεοκοπία.

Ο έλληνας πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού «masterplan» ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ανακάμψει η οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. «Ένα μέρος από αυτό το ποσό θα πρέπει να διοχετευθεί στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν οι υποδομές και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις», επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλάκης, υπολογίζοντας σε 17 δισ. το ποσό που θα πρέπει να διατεθεί στην ελληνική οικονομία.

Τάσσεται επίσης υπέρ της διασφάλισης περισσότερου χρόνου και χαλάρωσης των όρων δανεισμού της Ελλάδας. «Οι όροι της Τρόικας δεν είναι υλοποιήσιμοι ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά», τονίζει.

Αναφερόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο, την οποία είχε επικρίνει έντονα όταν εκείνη είχε δηλώσει πως ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης εκφράζει την ελπίδα η Άνγκελα Μέρκελ να αλλάξει. «Σίγουρα δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως τιμωρός, αλλά ως σωτήρας της Ευρώπης. Το τίμημα για αυτό είναι 100 δισ. ευρώ για ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, εκ των οποίων ένα μέρος θα πάει στην Ελλάδα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία», καταλήγει ο έλληνας πρώην υπουργός.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Παπαδημούλης: Να ισχύσουν τα νόμιμα για τον Ξηρό
«Να ισχύσουν τα νόμιμα» ζητά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης ...
Νοβότνι:
Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν μια «εξαιρετικά ...
Handelsblatt: Το
«Λευκά ρόδα στην Αθήνα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της γερμανικής ...
Ένταξη 304 επενδυτικών σχεδίων στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Απόφαση για ένταξη επιπλέον 304 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ...
Handelsblatt: Σαμαράς, ακριβής πρωθυπουργός
«Ακριβής πρωθυπουργός» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης της γερμανικής ...
Εύσημα Handelsblatt σε Σαμαρά για την ΕΡΤ
Εύσημα στην κυβέρνηση Σαμαρά για την απόφασή της να κλείσει τη δημόσια ...
Επανακαθορισμός αντικειμενικών τιμών στη Β’ ζώνη της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού
Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών επανακαθορίστηκε στα 5.150 ευρώ ...
ΣτΕ: Νόμιμα τα 4 από τα 36 Προεδρικά Διατάγματα για το Σχέδιο
Νόμιμα κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τα πρώτα τέσσερα ...
Handelsblatt: Ποτέ δεν ήταν απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
«Σε καμία στιγμή δεν ήταν δυνατό να θεωρηθεί απίθανη η έξοδος της ...