Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 19C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αυξήθηκε από 1η Απριλίου το τέλος ΑΠΕ κατά 26,4%
Κατά 26,4 % αυξάνεται το "τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας" για τους ...
Στη βουλή το ν/σ για τις ΑΠΕ και το ενεργειακό κόστος
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ «Ρυθμίσεις ...
Αντιδράσεις για την αύξηση του τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Σε κυβερνητική αδράνεια πολλών ετών και κακούς κυβερνητικούς ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Δαμανάκη-Έτινγκερ: Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ωκεάνιας ενέργειας

Δαμανάκη-Έτινγκερ: Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ωκεάνιας ενέργειας

Ένα σχέδιο δράσης με στόχο την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ωκεάνιας ενέργειας στην Ευρώπη παρουσίασαν σήμερα η Ελληνίδα επίτροπος αρμόδια για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής Μαρία Δαμανάκη και ο Γερμανός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

Όπως επισήμαναν η Μ. Δαμανάκη και ο Γκ. Έτινγκερ, η αξιοποίηση της ωκεάνιας ενέργειας θα συμβάλει στην απεξάρτηση της οικονομίας της ΕΕ από τον άνθρακα και θα εξασφαλίσει αξιόπιστες και ασφαλείς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με τη Μ. Δαμανάκη, οι θάλασσες και οι ωκεανοί διαθέτουν το απαιτούμενο δυναμικό για τη δημιουργία τεράστιας οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης.

«Διευκολύνοντας την πλήρη ανάπτυξη του τομέα της ωκεάνιας ενέργειας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό μέσω της καινοτομίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα "καθαρή" ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την Ευρώπη.» πρόσθεσε η Μ. Δαμανάκη.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός επίτροπος Γκ. Έτινγκερ τόνισε ότι η ανάπτυξη της ωκεάνιας ενέργειας θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. «Η δημιουργία ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ωκεάνιας ενέργειας, θα διευκολύνει επίσης την ενσωμάτωση των πηγών αυτών στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα», ανέφερε ο Γερμανός επίτροπος.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία φόρουμ για την ωκεάνια ενέργεια, το οποίο θα συγκεντρώνει τεχνογνωσία, θα διευκολύνει τις επαφές των ενδιαφερομένων μερών, για την ανάπτυξη του τομέα και την ενίσχυση της συνεργασίας, ενώ αναμένεται να δώσει ώθηση στη νέα «γαλάζια ενέργεια» με στόχο την πλήρη εκβιομηχάνισή της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, για την ωκεάνια ενέργεια χρησιμοποιούνται όλες οι τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θαλασσών και ωκεανών, εκτός από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Οι διαθέσιμοι πόροι ωκεάνιας ενέργειας υπερβαίνουν τις σημερινές και τις προβλεπόμενες μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ.

Η ενέργεια αυτή μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση των αποτελεσμάτων άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, ώστε να εξασφαλιστεί μια σταθερή συνολική προσφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό δίκτυο. Επιπλέον, η ωκεάνια ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει νέες, υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας, ιδίως στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης που συχνά πλήττονται από υψηλή ανεργία.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι ο νέος ελπιδοφόρος αυτός τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορα ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν, για να γίνει ανταγωνιστικός ως προς το κόστος έναντι άλλων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή υπογραμμίζει το υψηλό κόστος της τεχνολογίας και τη δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Παράλληλα επισημαίνει τα σημαντικά εμπόδια στις υποδομές, (π.χ. προβλήματα σχετικά με τη σύνδεση στο δίκτυο ή την πρόσβαση σε κατάλληλες λιμενικές εγκαταστάσεις), τα διοικητικά εμπόδια (π.χ. πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης), αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η ανάγκη για διεξοδικότερη έρευνα και καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βελτίωση των αποζημιώσεων για τα οικιακά φωτοβολταϊκά προαναγγέλλει ο Παπαγεωργίου
Η εξυγίανση του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με τα ...
Συνάντηση Βενιζέλου με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ
Η διμερής οικονομική, εμπορική και ενεργειακή συνεργασία, με έμφαση ...
Επιστολή ΕΛΕΤΑΕΝ σε Σαμαρά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες
Υπέρ της θέσπισης δεσμευτικού στόχου συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ...
Μειώνεται το τέλος ΑΠΕ για τις βιομηχανίες
Μειώνεται η επιβάρυνση των βιομηχανιών που ηλεκτροδοτούνται από το ...
Σαουδαραβικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών του ...
Συνάντηση Σαμαρά με επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ
Συνάντηση με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, είχε στο ...
Στην Αθήνα ο Έτινγκερ-Επαφές με Σαμαρά, Μανιάτη και Παπαγεωργίου
Στην Αθήνα καταφτάνει σήμερα, Παρασκευή ο επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ ...
H πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για επιβολή τέλους στα τιμολόγια
Την επιβολή τέλους ύψους 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τιμολόγια ...
Πράσινο φως στην εγκατάσταση ΑΠΕ ακόμη και στις δασικές περιοχές
Τον δρόμο για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ...