Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
ΑΝ.ΕΛ.: «Ανθρωποθυσίες με όνομα και επώνυμο στο Δημόσιο Τομέα»
Εμπαιγμό των πολιτών καταλογίζει στην κυβέρνηση η τομεάρχης Δημόσιας ...
«Παζαρεύουν» για τις απολύσεις στο δημόσιο
Τη στιγμή που ένα-ένα τα ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα φαίνονται να ...
«Αγκάθι» το Δημόσιο στις συζητήσεις με την τρόικα
Το θέμα των αποχωρήσεων υπαλλήλων από το Δημόσιο έχει μετατρέψει σε… ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Παραμένει το «αγκάθι» με το δημόσιο χρέος

Παραμένει το «αγκάθι» με το δημόσιο χρέος

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αδυνατούν να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ζώνης του ευρώ, επισημαίνει μεταξύ άλλων, η ενδιάμεση έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (20/01) το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, υπό τον τίτλο: «Η νέα οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και η Ελλάδα».

Σύμφωνα με την έκθεση, «το παρόν σημείωμα στηρίζεται στην παραδοχή ότι η Ελλάδα παραμένει στη Ζώνη του Ευρώ ή ότι υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση, για να αποφευχθεί η επιστροφή στη δραχμή. Στους κινδύνους της εξόδου από τη Ζώνη του Ευρώ αναφέρθηκε συχνά ο Πρωθυπουργός και, τελευταία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρόσφατη ομιλία του στις ΗΠΑ», ενώ «η παραμονή στην ευρωζώνη οριοθετεί σήμερα τις δυνατότητες της χώρας με διαφορετικό τρόπο από το παρελθόν, λόγω των θεσμικών και άλλων εξελίξεων».

Σε άλλο σημείο της, αναφέρει: «στο μέλλον κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, θα πρέπει να κινείται εντός των νέων κανόνων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Επίσης, πρέπει να υπογράψει μαζί με άλλα κράτη- μέλη πάσης φύσης "συμβατικές διευθετήσεις", οι οποίες θα θέτουν τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγείται βοήθεια, μέσω των διαφόρων μηχανισμών.

Από το 2014, βρισκόμαστε σε μία διαφορετική ΕΕ και ευρωζώνη, δηλαδή σε μία νέα κατάσταση συλλογικής εποπτείας για τη δημοσιονομική της πολιτική και στενότερης συνεργασίας για τη γενικότερη οικονομική της πολιτική».

Πως θα «καμουφλαριστούν» τα μνημόνια

Όπως τονίζεται, «το νέο σύστημα αμοιβαίας εποπτείας διαφέρει σημαντικά από το προηγούμενο (προ κρίσης). Όσον αφορά τη δημοσιονομική πτυχή, γίνεται πιο δεσμευτικό και συνδυάζεται με αυστηρότερες κυρώσεις και ευκολότερες διαδικασίες επιβολής τους».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συντάκτες της έκθεσης, επικαλούμενοι τον Αμερικανό οικονομολόγο, Robert Barro, αναφέρουν ότι «το υψηλό δημόσιο χρέος αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε υψηλότερη φορολογία η οποία θα μειώσει το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης. Η οδυνηρή εμπειρία των τελευταίων ετών έχει επιβεβαιώσει την άποψη του Barro, αφού σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αυξηθεί οι φόροι, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειώσει την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, νέοι στόχοι- προτεραιότητες είχαν υψηλό κόστος, λόγω της πτώσης του ΑΕΠ που προκάλεσαν και τη δραματική αύξηση της ανεργίας.

Τέλος, οι πολιτικές προτεραιότητες μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές με την έννοια ότι η πτώση του ΑΕΠ δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη μίας όχι προσωρινής, αλλά διατηρήσιμης ισορροπίας των προϋπολογισμών με εξάλειψη πρωτογενών ελλειμμάτων (φαινόμενο της "χιονοστιβάδας")».

Υπό το πρίσμα, όμως, αυτό, όπως εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, «δεν λύθηκε το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, κ.α. Κράτη- μέλη, όπως η Ελλάδα (με το δημόσιο χρέος να παραμένει στα δυσθεώρητα ύψη του 170%) δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να μειώσουν τα χρέη (σε απόλυτα μεγέθη και ως ποσοστό του ΑΕΠ) στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες αποκλειστικά μόνο με εθνικές προσπάθειες. Αν το επιχειρήσουν, θα πρέπει να εφαρμόσουν και στο μέλλον "τυφλή" λιτότητα που, όμως, θα επιδεινώσει την κρίση, χωρίς να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης.

Επομένως, λογικό είναι να αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις» από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, «κάθε κράτος μέλος θεσμοθετεί και τηρεί τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού ("χρυσός κανόνας")», ενώ, όπως, επίσης, σημειώνεται στο σχετικό κείμενο, «η Ελλάδα θα πρέπει να δημοσιοποιήσει το νέο Μεσοπρόθεσμο 2014-2016 μέχρι τα τέλη Απριλίου 2014. Θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική ισορροπία για την περίοδο, μετά το τρέχον μνημόνιο. Θα γίνουν τότε φανερές οι δεσμεύσεις της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Θα απολυθούν οι «περιττοί» απ’ το δημόσιο…
Μήνυμα προς τους δημόσιους υπαλλήλους έστειλε ο  υπουργός Διοικητικής ...
«Κίνδυνος δημοσιονομικού κενού το 2014»
Με έκθεσή του, που τιτλοφορείται «Το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του ...
«Fast track» έλεγχος των πειθαρχικών υποθέσεων στο Δημόσιο
Με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση του ...
ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ. και Χ.Α. για την αύξηση του δημόσιου χρέους
Τα στοιχεία της Eurostat που εμφανίζουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο ...
«Πυρά» Μαριά με στόχευση τον Προβόπουλο
«Την ώρα που το δημόσιο χρέος της χώρας παρά την αντικοινωνική λαίλαπα ...
Το χρέος των χωρών του Νότου δεν μπορεί να αποπληρωθεί
Τα μέτρα λιτότητας αλλά και το χρέος δεν είναι βιώσιμα τόνισε από την ...
Μνημόνιο: Επώδυνη περιπέτεια χωρίς ορατή επιστροφή
Των Αριστείδη Αποστόλου, Στράτου Ιωακείμ Στην Ελλάδα των μνημονίων, η ...
ΣΥΡΙΖΑ: Έπεσαν και επίσημα οι μάσκες
«Η τρικομματική κυβέρνηση υιοθετώντας πιστά το μνημόνιο δεν ήθελε ...
«Δεν απαγορεύονται οι απολύσεις στο δημόσιο»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο άφησε ο ...